You are here

TELEVIZYONUN ÇOCUKLAR ÜZERINDEKI ETKILERI

The Effects of Television on Children

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Television has penetrated almost all fields of human life and become an indispensable part of it since its advent. Television entices us by combining action, sound, color and light. The fact that it addresses several senses at a time increases the effect it produces. As the youngest individuals in a society, children are also considerably influenced by TV, which is the most widespread and effective component of the mass media. It is observed that children's level of being influenced by TV shows variation according to their age, development, family and environmental factors as well as the content of the programs they watch. The effects of TV can be categorized as the 'positive effects' and the 'negative effects'. In this article, the effects of TV over the socialization, psychology, eating habits of children along with their intellectual, emotional and physical development have been analyzed. Besides the violence towards children along with the other negative events in Turkey and their reflections on TV as well as the broadcasting of the news disregarding the Principles of Press Ethics produce pernicious effects on children. Presentation of the news to the audience through the concepts of violence, blood, fights; wars etc. by disregarding the fact that they can be watched by children as well causes the emergence of negative concepts in children's minds. In this article, it is stressed that in order to protect the function and importance of TV as a significant element of mass media, there should be educative programs along with the productions of good quality for children on TV.
Abstract (Original Language): 
Televizyon, ortaya çıktığı andan itibaren insanoğlunun hayatına her alanda girmiş ve vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Televizyon hareket, ses, renk ve ışığı birleştirerek ilgi çekmekte; birden fazla duyuya yöneldiği için de etkisi artmaktadır. Toplumun en küçük bireyleri olan çocuklar da, günümüzün en yaygın ve etkin kitle iletişim aracı olan televizyondan etkilenmektedirler. Çocukların yaşına, gelişimine, ailesel ve çevresel faktörlerine, izledikleri program içeriklerine bağlı olarak televizyondan etkilenme düzeylerinin farklılaştığı görülmektedir. Televizyonun etkileri 'olumlu etkiler' ve 'olumsuz etkiler' şeklinde ikiye ayrılabilmektedir. Bu makalede televizyonun çocuğun toplumsallaşmasına, psikolojisine, beslenme alışkanlıklarına, zihinsel-duygusal-fiziksel gelişimine olan etkileri irdelenmiştir. Ayrıca Türkiye'de çocuklara yönelik şiddetin ve diğer olumsuz olayların yaşanması ve bunların televizyonda yer alması, basın meslek ilkelerinin dikkate alınmadığı haberlerin yayınlanması çocuklar üzerinde derin izler bırakabilmektedir. Haberlerin şiddet, kan, kavga ve savaş gibi kavramlarla insanlara sunulması ve bunların çocuklar tarafından da izleneceğinin hesaba katılmaması, haber denilince çocukların aklına olumsuz olguların gelmesine neden olmaktadır. Bu makalede televizyonun toplumun yararına bir kitle iletişim aracı olarak işlevselliğini ve önemini koruyabilmesi için eğitici içerikte prog¬ramlara yer verilmesi ve çocuklara yönelik nitelikli yayınların gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulan¬maktadır.
31-44

REFERENCES

References: 

Akbulut, N. (2001).Televizyon Çocukları, İ.Ü. İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı:11, 363-367.
Baltaş, Z. (2004). Şiddet Filmlerinde Çocuk Reklamları, I.Uluslararası Çocuk ve İletişim Konferansı, 88-97.
Çakır, H. (2004). Televizyonun Zararlı Yayınları Karşısında Çocukların Korunmalarına Yönelik Yasal Düzenlemeler, İ.Ü.İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı:19, 471-487.
Dinçer, M.&Yılmazkol Ö. (2004). Çocuklar Şiddeti Nereden Öğreniyorlar?, I.Uluslararası Çocuk ve İletişim Konferansı, 99-110.
Doğan, K. N.& Söz B. (2006). Televizyonun Çocukların Beslenme Alışkanlıklarına Etkisi, II. Uluslararası Çocuk ve İletişim Kongresi, 55-70.
Edles, D. L. (2006) Uygulamalı Kültürel Sosyoloji, Cumhur Atay (Çeviren), İstanbul: Babil Yayınları. (Orijinal kitabın basım yılı 2002)
Erdoğan, İ. &Korkmaz, A.(2001). Televizyon: Dünyaya Açılan Pencere?, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yıllık:1999, 169-198.
Ertürk, Y.D. (2004). Çocuk ve Televizyon Etkileşiminde Aile, I.Uluslararası Çocuk ve İletişim
Konferansı, 271-277.
43
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ/ Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Ertürk, Y.D. &Ayşen A.G. (2006). Çocuğunuzu Televizyona Teslim Etmeyin, İstanbul:Nobel Bası¬mevi.
Gönenç, Ö.&Gönenç, Y.A.(2004). Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkileri, I. Uluslararası Çocuk ve İletişim Kongresi, 389-396.
İnceoğlu, G.Y.(2000, Ocak 17). Uluslararası Medyada Şiddet ve Çocuk-1, Barometre Gazetesi.
s.14.
Mutlu, E. (2005). Globalleşme, Popüler Kültür ve Medya, Ankara:Ütopya Yayınevi.
Mutlu, E. (1997). Televizyon, Çocuklar ve Şiddet, İ.Ü. İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı:4, 41-77.
Öcel, N.( 2002). İletişim ve Çocuk, İstanbul: Emek Matbaacılık.
Önder, A.& Dağal, B.A.(2006). Okul Öncesi Çocukların Annelerinin 'Benimle Oynar mısın?' Çocuk Programını Kalite Kriterlerine Göre Değerlendirmesi, II. Uluslararası Çocuk ve İletişim Kongresi, 171-184.
Öztürk, Ş. (2006). Televizyonda Şiddet İçerikli Yayınlar Karşısında Çocuğun Durumu, II. Uluslararası Çocuk ve İletişim Kongresi, 3-22.
Pembecioğlu, N.(1997). Çocukluklarını Yitiren Çocuklar Üstüne, İ. Ü. İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı:6, 253-277.
Polat, O. (2001). Çocuk ve Şiddet, İstanbul:Der Yayınları.
Postman,
N.(1994)
. Televizyon: Öldüren Eğlence, Osman Akınhay (Çeviren), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. (Orijinal kitabın basım yılı 1985)
900
Saa
t Okul, 1500 Saat TV. (2006, Nisan 21). Milliyet Gazetesi, s.17.
44

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com