You are here

İLETİŞİMİN TARİHSEL SÜRECİ

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
İletişim kurma gereksinimi insanlığın ayrılmaz bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk insanların içinde yaşadığı doğa ile bütünleşip, yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, her doğasal etti ve iletiye içgüdüsel tepki g'österdiileri, doğa ile kendiliğinden oluşan bir- iietişşm kurdukları kabul edilmektedir. Bu insanların, beslenme, barınma ve korunma gibi en temel ve yaşamsal gereksmimleri hep içgüdüsel yöntemlerle çözdükleri görülmektedir. İnsanlığın geçirdiği evrimin iietişşmle bağlantılı olduğu da bazı bilim adamları tarafından iieri sürülmektedir-. Tarihsel süreç içmde sürekli bir- gelişme gösteren ve insanların birinci önceliği olan iletişm, insanların yaşamını biçmlendirmeye başlamıştır. Toplumların daha çağdaş olmaları yolundaki etkismi sürdürmektedir'. İlettşşm alanındaki buluşların en önemlilerinden biri kuşkusuz Gutenberg'in 15 yüzyılda bulduğu matbaadır. Matbaanın bulunması basûı metinlerin çoğaltümasına ve daha çok insana ulaşmasına olanak tanımıştır. Matbaa sayesmde insanlar bilgilenmişlerdir. Haber verme, yönlendirme, etkileme gibi kavramlar matbaanın bulunuşuyla daha etkin duruma gelmiştir. Matbaanın bulunuşu gazeteciliğin gelişmesme ve bir meslek olarak ortaya çıkmasına yol açmıştır. Daha sonra çeşüli iletişm teknolojilerinin gelişmessyle birlikte iletişm alanında da gelişmeler kaydedilmiştir. Biz de bu çalışma kapsamında yaşamımızın önemli bir parçası olan iletişm olgusunu tarihsel bir içeri-snde irdelemeye çalıştık. Ancak bu inceleme ayrıntılara girmeden önemli evreleri ele alma biçminde gerçeeleştiriimiştir. Çalışmada kaynak tarama yöntemi kullanılmıştır'.
87-102

REFERENCES

References: 

Alemdar, K. (1996). İletişim ve Tarih, Ankara: İmge Yayınları.
Büyükbaykal İlgaz, C. (2005). Kitle İletişim Araçları ve Toplumsal Yaşam, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, XXI, 71-75.
Erdoğan, İ. (2003). İletişimi Anlamak, Ankara: Erk Yayınları.
Gönenç Yapar, A. (2004). İletişim Teknolojilerinin Medya Üzerine Etkileri, II. Uluslararası İletişim Sempozyumu 17-19 Mart 2004, Ss: 437-448.
Koloğlu, O. (1992). Osmanlı'dan Günümüze Türkiye'de Basın, İstanbul: İletişim Yayınları. Rigel, N. (2000). İleti Tasarımında Haber, İstanbul: Der Yayınları. Usluata, A. (1998). İletişim, İstanbul: Cep Üniversitesi İletişim Yayınları. Zıllıoğlu , M. (2003). İletişim Nedir, İstanbul: Cem Yayınları.
Büyü
k Larousse Ansiklopedik Sözlük, !986). Cilt 11, İstanbul: Milliyet Yayınları.
(1986)
Büyü
k Larousse Sözlük ve Ansiklopedi, 22. Cilt, İstanbul: Milliyet Yayınları.
101
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ/ İletişimin Tarihsel Süreci
(1986)
Meyda
n Larousse Büyük Lugat ve Ansiklopedi, Cilt 7, İstanbul: Milliyet Yayınları.
(1983)
Türkç
e Sözlük, Cilt 1, Türk Dil Kurumu Yayınları.
(2007,16 Ocak).www.malexism.com/medias.
102

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com