You are here

PROPAGANDANIN HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMA GÖRE YAPI, İŞLEYİŞ AÇISINDAN FARKLILIKLARI

Differences of propaganda from the Public Relations and Advertisement in terms of function and process

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Mass media means and techniques have increasingly been determining attitudes, behavior, and habits of ordinary people in the age of information. The major available techniques that have been commonly used by means of communication include propaganda, publlc reMions and advertisement. Despite the fact that all three of these techniques are used to influence, control or manipulating the masses in the modern age, they display fundamental differences in terms of function, structure and process. As a special type of communication, propaganda has gained importance in the 20th century with the revolutionary devehpment of information technologies. In the process of propaganda which aims at influencing the opinions or behav lor of people instead of impartiallty, prov ided information can bedeliberately misleading or use some false argument to infuence the targeted population. On the other hand, publlc reMions are functionaUy different in the sense that the aim here is establishing. Constructive dialog with the targeted people. However, many times public reMions and advertisement are used interchangeably. This paper aims to clarify the concept of propaganda by comparing it with the publlc reMions and divertissement.
Abstract (Original Language): 
İçerisinde bulunduğumuz dönemi ifade eden bilgi çağı kitlelerin tutum ve davranışlarını belirlemede iletişim teknik ve araçların rolünü gidereki artırmakta, beHrreyici olmaktadır. Bu tekniklerden günümüzde yaygın olarak kullanılanlar propaganda, reklam ve halkla illşkilerdir. KitMeri etkileme, kontrol altında tutabilme ve yönlendirme amacı çerçevesinde önemli roUeri olan bu üç araç yapı ve işkyiş açısından ise farklılıldar arz etmektedir. Yirminci yüzyılın başından günümüze özeülkle kitte iletişim araçUmda ve bilgi teknolojilerinde meydana geeen hızlı gellşmekr sonucu önemini giderek artıran ancak, henüz kesin bir tanım ile ifade edilemeyen propaganda, grupların tutum ve davranışUn üzerinde kontrol kurmayı ve değiştirmeyi amaçhyan bir iletişm tekniği olarak ifade edilmektedir. Halkla illşkiler kavramı hususunda da benzer durum söz konusu olup, halkla illşkilerm tarihsel süreç içerisinde geçirdiği değişim, çok sayıda alanla olan illşkisi ve halkla illşkilerm birçok alanda uygulanabillrUği gibi sebeplerden dolayı ortak bir tanıma ulaşılamamıştır. Ancak bu kısıta rağmen haHda ilişkiler kitieeeri memnun kılacak, ve diyakg oluşturacak, bütünsel araç niteliğindedir. Her iki danda yaşanan bu sorunların yansıması özdlikle propaganda ile halkla arasında ve propaganda ile reUam arasındaki ayrımın ortaya konulması gerekllllğini kendiliğinden ortaya çûartmaktadır. Çünkü haHda illşkiler ile propaganda ve reUam ile propaganda çoğu durumda birUrkrine karıştırılmaktadır. Çahşmada önceHkle propaganda kavramının geçirdiği aşamahr tarihsel bir süreç içerisinde irdeeenerek propaganda kav ramının yapı ve işkyişi ortaya konulmaktadır. Daha sonra propaganda olgusunun haHda illşkiler ve reklama göre yapı ve işkyiş açısından benzer yada farklılıkları ortaya konulmaktadır. Çaışma; giriş, propaganda kavramının anlam ve işkyişi propagandanın yapı, işkyişi bakımından haHda illşkiler ve reklamla karşılaştırılması ve sonuç olmak üzere üç başlıktan oluşmaktadır.
85-96

REFERENCES

References: 

Akarcalı, S. (2003). İletişşm ve Propaganda. Ankara: İmaj Yayınevi.
Altuas, M. (2001). Strategien Für Kampagnen, Klassiche Lektionen Und Modernes Targeting. Der. Altus Marco, Kampagne! Neue Strategien Für Wahlkampf PR und Lobbying. Münster: Litverlag.
Aristoteles (1995). Retorik. Mehmet H. Doğan (Çeviren). 2.Baskı, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Armağan, A. (1999). Siyasal Bir İletişim Türü Olarak Propaganda. İstanbul Üniversitesi
İletişim Fakültesi Dergisi. Sayı: Ix: 417-426. Atabek, N. (2003).Propaganda ve Toplumsal Kontrol. Selçuk İletişşm Dergisi. Cilt: 2, Sayı: 4:
4 12.
Condon, J.
C
. (1995).KeHmeeerin Büyülü Dünyası. Anlambilim ve İletişşm, İstanbul: İnsan Yayınları.
Domenach, J. M. (1995). Pollttka ve Propaganda. Tahsin Yücel (Çeviren). 2.Basım, İstanbul: Varlık Yayınları.
Erdoğan, İ. (2006). Teori ve Pratikte Halkla İllşkiler. Ankara: Erk Yayınları.
Erdoğan, İ. (2002).İletişşmi Anlamak. Ankara: Erk Yayınları.
Gökçe, O. (2003). İletişşm Billmine Giriş. 5.Baskı, Ankara: Turan Kitabevi.
Gökçe, O. (2006).İletişşm Bilimi İnsan İlişkilerinin Anatomisi Ankara: Siyasal Kitabevi.
Gültekin, D. (2003). Savaş ve Propaganda. Plvolla Savaş Özel Sayısı. Nisan, 7-8.
Healy, T.T. (1998).Halkla İllşkiler ve Propaganda Karşılaştırmah Değerier. IPRA- Uluslararası
Halkla İlişkiler Derneği Altın Kitap, Sayı 6, İstanbul: Rota Yayın Yapım
Tanıtım.
Herman,
E
. S. ve Chomsky, N. (1998). Medya Halka Nasıl Evet Dedirtir. İsmail Kaplan,
(Yayına Haz.). İstanbul: Minerva Yayınları. J.Severin, W. ve Tankard, J. W. (1994). İletişşm Kuramları. Ali Atıf Bir (Çeviren). Eskişehir:
Kibela Sanat Merkezi.
95
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ/Propagandanın Halkla İlişkiler ve Reklama Göre Yapı,
İşkyiş Açısından Farklılıkları
Jamıeson, H. (1996). İkna ve İletişim. Sezen Ünlü (Yayına Haz.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
Kazancı, M. (2004). Kamuda ve Özel Kesimde Halkla İllşkiler. 5. Bası, Ankara: Turhan Kitabevi.
L'Etang, J. (2002). Halkla İlişkiler ve Retorik. Halkla İlişkilerde Eleştiree Yaklaşımlar. Der.
L'etang Jacquie
v
e Pieczka Magda, Ed. Sema Yıldırım Becerikli, (ss.189-213),
Ankara: Vadi Yayınları. Merten, K. (2000). Struktur Und Funktion von Propaganda. Publlzistik, 2: 143-162. Mutlu, E. (1994).İletişim Sözlüğü. Ankara: Ark Yayınevi. Okay, A. ve Okay, A. (2001). Halkla İllşkiler. İstanbul: Der Yayınları. Özkan, N. (2002). Seçim Kazandıran Kampanyaaar. 2. Baskı, İstanbul: Mediacat Yayınları. Özsoy, O. (1999). Polltik Propaganda Teknikleri İstanbul: Alfa Yayınları. Özsoy, O. (2002). Türkiye'de Seçmen Davranışarı ve Etkin Propaganda. İstanbul: Alfa
Yayınları.
Peltekoğlu, F.B. (1998).Halkla İllşkiler. Ankara: Beta Basım Yayım Dağıtım.
Sabuncuoğlu, Z. (1998). İşletmelerde HaHda İllşkiler. 4.Baskı, Bursa: Ezgi Kitabevi.
Schmidt, E. (2006) Http://E-Education.Uni-Muenster.De/Frieden_Und_
İnternationalismus/Edo_Schmidt.Rtf
(14.04.2006)
. Schweiger, G. S. (1992). Weriung, Stuttgart: Gustav Fischer.
Tekinalp, Ş. ve Ruhdan, U. (2004). İletişim AraştırmaAarı ve Kuramları. İstanbul: Derin Yayınları.
(1969).
Türk Dil Kurumu Sözlüğü. 5.Baskı, Ankara:TDK.
Wısnewski, G. (1995).Die Fernsehdiktatur. Kipen Medienzaren Die Demokratie, Darmstadt. Yıldız, N. (2002)..Türkiye''de Siyasetin Yeni Biçimi Liderier İmajlar Medya. Ankara: Phoenix. Yüksel, A. H. (1994).İkna Edici İletişim. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları. Zıllıoğlu, M. (1993Jletişim Nedir?. İstanbul: Cem Yayınevi.
Zimmermann, H. D. (2001). Yazınsal İletişşm. Fatih Tepebaşılı (Çeviren), Konya: Çizgi Kitabevi.
96

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com