You are here

ORTAÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNDE ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ YÖNTEMİ

The Case Study Research Method in the Religious Culture and Moral Knowledge Lesson of Secondary Education

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (2. Language): 
Religious education addressed to criticism that is disconnected to the real life, based on memorization and being teacher centred. The effective use of teaching methods and techniques in religious education will reduce mentioned criticisms. The case study research method is a practice which the learning is realized through students’ talking and submitting proposal on a case study containing problem. With this aspect the useof the method in the religious culture and moral knowledge lessons will make contribution to raise thinking, interrogant and researcher students and being the religious education students centred. The purpose of this study is to put forward that the case study method is a practice which should be benefited in the religious culture and moral knowledge lesson of secondary education. In the study, sample lesson teaching which take part in the curriculum of religious culture and moral knowledge lesson of secondary education regarding seven learning field -belief, worship and ethics are presented The case study research method is thought to be beneficial in terms of giving an idea for teachers who want to use the method in all learning field of the religious culture and moral knowledge lessons.
Abstract (Original Language): 
Din öğretimi, günlük hayattan kopuk, ezbere dayalı ve öğretmen merkezli olduğu yönünde eleştirilere muhatap olmaktadır. Öğretim yöntem ve tekniklerinin din öğretiminde etkin bir şekilde kullanılması bu eleştirileri azaltacaktır. Örnek olay incelemesi yöntemi, problem içeren bir örnek olay üzerinde öğrencilerin konuşmaları ve öneriler sunmaları yoluyla öğrenmenin gerçekleştiği bir öğretim yöntemidir. Bu yönüyle yöntemin din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde kullanılması, düşünen, sorgulayan, araştıran bireylerin yetişmesine, din öğretimin öğrenci merkezli olmasına katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı örnek olay incelemesi yönteminin ortaöğretim din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde yararlanılması gereken bir yöntem olduğunu ortaya koymaktır. Çalışmada ortaöğretim din kültürü ve ahlak bilgisi müfredatında yer alan yedi öğrenme alanından inanç, ibadet ve ahlak öğrenme alanlarına ait örnek ders işlenişleri sunulmaktadır. Örnek olay incelemesi yönteminin din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bütün öğrenme alanlarında uygulanmasının, yöntemi kullanmak isteyen öğretmenlere bir fikir vermesi açısından yararlı olacağı düşünülmektedir.
191-208

REFERENCES

References: 

Akyürek, Süleyman, Din Öğretiminde Kavram Öğretimi, Dem Yayınevi, İstanbul, 2004.
Akıncı, Adem, Din Eğitiminde Etkili Bir Yöntem: Hikaye, Feza Gazetecilik AŞ, İstanbul, 2001, s.41.
Asan, Aşkın, Bilgisayar Destekli Din Öğretimi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun, 1998.
Aydın, M. Zeki, Ahlak Öğretiminde Örnek Olay İncelemesi Yöntemi, Nobel Yayıncılık, Ankara, 2005.
______, Din Öğretiminde Yöntemler, Nobel Yayıncılık, Ankara, 2005.
______, Din Öğretiminde Yöntemler ve Buldurma Yöntemi, Karakoç Yayınevi, Ankara, 1998.
Aydoğan, İsmail, “Sınıfta İstenmeyen Davranışların Yönetimi”, Kuram ve Uygulamada Sınıf Yönetimi (Ed.Celal Gülşen),Ankara, 2010.
Başaran, İbrahim Ethem, Eğitim Psikolojisi, Gül Yayınevi, Ankara, 1996.
Bilgin, Beyza, Din Eğitimi, Gün Yayıncılık, Ankara, 1999.
Bilgin, Beyza, SELÇUK, Mualla, Din Öğretimi, Gün Yayıncılık, Ankara, 1999.
Binbaşıoğlu, Cavit, Öğretim Metodu ve Uygulama, Kardeş Matbaası, Ankara, 1967.
Buyrukçu, Ramazan, “Ortaokullardaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretimine Genel Bir Yaklaşım”, Dini Araştırmalar Dergisi, Cilt:2, Sayı:4, Ankara, 1999.
Çelebi, İlyas, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinin İlk ve Ortaöğretim Programlarına Girişi ve Bugünkü Müfredatı”, Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, İstanbul, 1999.
Doğan, Recai, Tosun, Cemal, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretimi, Pegem Yayıncılık, Ankara, 2003.
Eryılmaz, Recep, Orta Öğretimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 1995.
Fidan, Nurettin, ERDEN, Münire, Eğitime Giriş, Alkım Yayınevi, İstanbul, 1998.
Güler, Tuğba, Din ve Ahlak Öğretiminde Drama Örnekleri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2007.
Zafer YILDIZ
____________________________________________________________________________
208
Kaya, Mevlüt, “Örnek Olay İncelemesi Yönteminin Ahlak Eğitiminde Kullanılması”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 8, Samsun, 1996.
Kur’an-ı Kerim ve Açıklamalı Meali, DİB Yayınları, Ankara, 2001.
Küçükahmet, Leyla, Program Geliştirme ve Öğretim, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2007.
Meb Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programı ve Klavuzu, MEB Yayınları, Ankara, 2006.
______, Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programı, Ankara, 2010
Oğuzkan, A. Ferhan, (y.h.), Orta Öğretim Kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretimi ve Sorunları, Türk Eğitim Derneği IX. Öğretim Toplantısı, Türk Eğitim Derneği Yayınları, Ankara, 23-24 Mayıs 1991.
Özbay, Canan, 1982 ve 2005 Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programlarının Karşılaştırılarak 2005 Öğretim Programının Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisan Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun, 2007.
Özden, Yüksel, Eğitimde Yeni Değerler, Pegem Yayıncılık, Ankara, 1998.
Pektaş, Pelin, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretiminde Çoklu Zeka Uygulamaları, Özel Ceceli Okulları Yayınları, Ankara, 2003.
Peker, Hüseyin, “Eğitim ve Öğretimde Metodun Önemi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretiminde Metodlar”, MEB Din Öğretimi Dergisi, Ankara, Sayı: 17, Yıl:1998.
Selçuk, Mualla, Çocuğun Eğitiminde Dinî Motifler, TDV Yayınları, Ankara, 1991.
Sünbül, Ali Murat, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Çizgi Kitabevi, Konya, 2007
Tok, Şükran, “Öğretme-Öğrenme Stratejisi ve Modelleri”, Öğretim İlke ve Yöntemleri(Ed.:Ahmet Doğanay), Pegem A Yayıncılık, 2. Baskı, Ankara, 2007.
Taştekin, Osman, Kıyamet ve Ahiretle İlgili Kavramların Öğretimi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun, 1998.
Taşpınar, Mehmet, Kuramdan Uygulamaya Öğretim Yöntemleri, Üniversite Kitabevi, 2. Baskı, Ankara, 2006.
Tok, Türkay N., “Etkili Öğretim İçin Yöntem ve Teknikler”, Öğretim İlke ve Yöntemleri (Ed. Ahmet Doğanay), Pegem A Yayıncılık, 2. Baskı, Ankara, 2007
Tosun, Cemal, Din Eğitimi Bilimlerine Giriş, Pegem Yayıncılık, Ankara, 2000.
Uşun, Salih, “Öğretim İlkeleri ve Stratejileri – Yöntemleri ve Teknikleri”, Öğretim İlke ve Yöntemler ( Ed. Salih Uşun), Kriter Yay., İstanbul, 2008.
Vural, Birol, Öğretim Faaliyetlerinde Yöntem-Teknik ve Etkinlikler, Hayat Yay., İstanbul, 2004.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com