You are here

RAMAZAN KORKMAZ ÜZERİNE BIR HEIDEGGER OKUMASI: 'DASEIN'IN İÇİNDEN SESLENMEK

A HEIDEGGER'S READING ON RAMAZAN KORKMAZ: CALLED FROM 'DASEIN'

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.2573
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In this article, a variety of literary critism and reviews of Ramazan Korkmaz were associated with intertextual perspective of "Dasein" written by Martin Heidegger, one of the important representatives of the existentialist philosophy. This relationship is important in terms of enlightening the figures that show literary and artistic forms of expression, the world and the context of the facts of reality. Accordingly an intellectual relationship allocated between Heidegger and Korkmaz will be a questioning activity for both personalities in terms of the effectiveness of a universal truth and for resolving some of the concepts of knowledge assets in terms of intertextuality.
Abstract (Original Language): 
Bu makalede, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ın edebî eserlere ilişkin yazdığı çeşitli eleştiri ve değerlendirmeleri varoluşçu felsefenin önemli temsilcilerinden Martin Heidegger'in 'Dasein' varlık tasarımıyla metinlerarası perspektifte üişldlendirilmiştir. Bu ilişkilem, edebiyat ve sanat gibi insani ifade biçimlerinin varlık, dünya ve gerçeklik olguları bağlamında ne şekil parelellik gösterdiğini aydınlatabilmek bakımından önemlidir. Dolayısıyla Korkmaz ve Heidegger arasında tesis edilebilecek bir düşünsel münasebet, metinlerarasılık açısından varlık bilgisine yönelik bazı kavramların değişik tarzdan çözümlenmesinin, her iki şahsiyet için bir evrensel gerçeğe isabet etmesi bakımından çoğaltılabilir bir sorgulama etkinliği olacaktır.
1705-1714

REFERENCES

References: 

AŞKIN Zehragül (2010). Heidegger ve Adorno'da Postmodernci Yapıbozum: Teknik Tahakküm, Ethos: Felsefe ve Toplumsal Bilimlerde Diyaloglar, S: 3(2), s. 1-21.
BİEMEL Walter (2010). Heidegger'de Şiir ve Dil, (çev. Yasemin Çına) (Editörler: Özgür Aktok, Metin Bal) Heidegger, Ankara: Doğu Batı Yayınları.
ÇÜÇEN A. Kadir (2000). Martin Heidegger'de İnsan Problemi, Felsefe Dünyası, S. 31, Ankara: s. 25-31.
GADAMER Hans-Georg (2002). Hermeneutik Refleksiyonnun Kapsamı ve Fonksiyonu, (Editör-Tercüme-Hüsamettin Arslan) Retorik, Hermeneutikve Sosyal Bilimler İnsan Bilimlerinde Retoriğe Dönüş, İstanbul: Paradigma.
GADAMER Hans-Georg (2010). Sanat Yapıtının Doğruluğu (çev. Metin Bal) (Editörler: Özgür Aktok, Metin Bal) Heidegger Ankara: Doğu Batı Yayınları.
GETHMANN-Siefert, Annemarie (2010). Heidegger ve Hölderlin Yoksul Bir Çağda Şairlere Muhtaciyet, (çev. Metin Bal) (Editörler: Özgür Aktok, Metin Bal) Heidegger, Ankara: Doğu Batı Yayınları.
HEİDEGGER Martin (2010). Kant'ın Varlık Tezi, (çev. Metin Bal) (Editörler: Özgür Aktok, Metin Bal) Heidegger, Ankara: Doğu Batı Yayınları.
HEİDEGGER Martin (2010). Varlık ve Görünüş, (çev. Metin Bal) (Editörler: Özgür Aktok, Metin Bal) Heidegger, Ankara: Doğu Batı Yayınları.
HEKMAN Susan (1999). Bilgi Sosyolojisi ve Hermeneutik Mannheim, Gadamer, Foucault ve Derrida, (Çev: Hüsamettin Arslan- Bekir Balkız) İstanbul: Paradigma.
İYİ Sevgi (2000). Yüzyılın İki Antropoloji Anlayışı Heidegger ve Mengüşoğlu, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, S. 2, s. 57-67.
KORKMAZ Ramazan (1988). „Pol ve Virjini' Romanı Üzerine Bir Deneme, Fırat Üniversitesi Dergisi, S. 2, Elazığ: s. 189-198.
KORKMAZ Ramazan (2002). İkaros'un Yeni Yüzü Cahit Sıtkı Tarancı, Akçağ Yayınları, Ankara-2002.
KORKMAZ Ramazan (2008). Aytmatov Anlatılarında Ötekileşme Sorunu ve Dönüş İzlekleri, Ankara: Grafiker Yayınları.
KORKMAZ Ramazan, (1997). Sabahattin Ali-İnsan ve Eser, İstanbul YKY.
SÖZER Önay (2010) Heidegger Bağlamında Türkçeye Çevirmek-Türkçeyle Düşünmek, (Editörler: Özgür Aktok, Metin Bal) Heidegger, Ankara: Doğu Batı Yayınları.
Tevfik Fikret, Rübâb-ı Şikeste ve Tevfik Fikretin Bütün Diğer Eserleri, (Editör: Fahri Uzun) İstanbul: İnkılâp Kitabevi.
TOPÇU Nurettin (2006). Bergson, Dergah Yayınları, İstanbul.
Turkish Studies
International
Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 6/3 Summer 2011
1714
Adem POLAT
UTKU Ali -SARI Ahmet (2011). Yazgımızın En Yüksek Melankolisi: Martin Buber, Ayraç Aylık Kitap Tahlili ve Eleştiri Dergisi, S. 18, İstanbul: s. 33-35.
UTKU Ali (2009). Ludwig Wittgenstein Erken Dönem Dilin Sınırları ve Felsefe, Doğu Batı Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com