You are here

KOLAN (ELAZIĞ) KAPLICALARI

ELAZIĞ KOLAN SPAS HOT SPRING WATERS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.963

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Kolan spas on the border of Elazığ and Tunceli are formed between Karakoçan, Pamuklu and Bardaklı fracture zones which are matched around Hamam Mountain geometrically. The slopes looking the north of Hamam Mountain and the spring waters which is on Peri Water valley, because of the area’s geomorphological and techtonical structure, they are in a very deep valley. Because of the area’s limestone structure, in some way canyon seemed as if it is a valley. Peri Water valley has been rasing by techtonical activities and the exit of spa water have changed several times. The existence of spring water is related to techtonical structure and lithological features of the area. Because of the spring water’s being direct into Karakoçan limestone zone, it has been formed, in this techtonical structure which is lined north and south and from these directions fractures and cracks, hot waters come out of the surface. Controlling these spa water, like stalactite, stalagmite, pillar, travertine, limestone tufa karst froms or shapes are encountered. With the model “Do, run and transfer” foundations are formed and a lot of visitors come to visit especially from the vicinity every year.
Abstract (Original Language): 
Kolan Kaplıcaları, Elazığ ile Tunceli sınırında Karakoçan, Pamuklu ve Bardaklı Fay Zonları’nın Hamam Dağı’nın çevresinde geometrik olarak çakıştığı yerlerde oluşmuşlardır. Hamam Dağı’nın kuzeye bakan yamaçları ve Peri Suyu vadisinde bulunan kaplıcalar, sahanın jeomorfolojik ve tektonik yapısından dolayı oldukça derin bir vadi içerisinde bulunmaktadır. Kalkerli arazinin özelliğinden dolayı yer yer kanyon vadi görünümünü almıştır. Peri Suyu vadisi tektonik hareketlerle yükselmekte ve kaplıca sularının çıkış yerleri de birkaç defa değişmiştir. Kaplıca kaynakları varlığını sahanın tektonik yapısı ile litolojik özelliklerine borçludur. Kaplıca sahası doğrultu atımlı Karakoçan Fay Zonu içerisinde bulunmasından dolayı şekillenmekte, bu tektonik yapı içerisinde oluşan kuzey – güney yönlü açılımların kırık ve çatlaklarından da sıcak kaynak suları yüzeye çıkmaktadır. Bu kaynak suları denetimde sarkıt, dikit, sütün, traverten, kalker tüfü gibi karstik şekillere rastlanılmaktadır. Çok çeşitli hastalıklara iyi geldiğinden dolayı Kolan Kaplıcaları’na yöre halkının ilgisi büyüktür. Üzerinde sosyal tesislerin de bulunduğu Kolan Kaplıcaları gelişme aşamasındadır. İyi bir şekilde tanıtıldığı taktirde çok geniş bir sahaya hizmet verebilme potansiyeline sahiptir.
493-510

REFERENCES

References: 

BULUT, C, (1968), Elazığ – Karakoçan – Turna Düzü Ve Çevresinin Hidrojeolojik Raporu, DSĠ 9. Bölge Müdürlüğü, ELAZIĞ. BULUT, C., (1973), Elazığ – Karakoçan Ġlçesi Yoğunağaç Köyü’ndeki Kaplıcalar Hakkında Hidrojeoloji Etüd Raporu, DSĠ 9. Bölge Müdürlüğü, ELAZIĞ. CANPOLAT, L., (2005), Kolan (Karakoçan) Traverten Taraçalarının oluĢumu ve Turistik Potansiyeli, Fırat Üni. Fen – Edb. Fak. Coğrafya Bölümü (Lisans Tezi DanıĢman: Prof. Dr. Sadettin TONBUL), ELAZIĞ. ÇETĠNDAĞ, B., (1996), 1996 YapmıĢ Olduğu Analizler, Fırat Üniversitesi, ELAZIĞ. GÜRBÜZ, M., KORKMAZ, H., (2001), “Ilıca Kasabasında Sağlık (Termal) Turizmi”, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı: 36, ĠSTANBUL KOÇYĠĞĠT, A., (2003), “Karakoçan Fay Zonu Atımı, Yaşı, Etkin Stres Sistemi ve Depremselliği”, ATAG – 7 (Aktif Tektonik AraĢtırma Grubu 7. Toplantısı) Yüzüncü Yıl Ünv. Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 1 – 3 Ekim, Sayfa: 9 – 10, V ÖZTEKĠN (OKAN), Ö., (2004), Kolan (Karakoçan) Sıcak ve Mineralli Su Kaynağının Hidrojeokimyasal Kimyasal Ġncelenmesi, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (YayınlanmamıĢ Doktora Tezi), ELAZIĞ. PEKCAN, N, (1999), Karst Jeomorfolojisi, Filiz Kitapevi, ĠSTANBUL. SUNGUR, A.K., 1980, “Türkiye’de İnsan Yaşamı Açısından Uygun Olan ve Olmayan Isı Değerlerinin Aylık Dağılışı ile İlgili Bir Deneme”, Ġst. Üni. Coğrafya Enst. Dergisi, S. 23, ĠSTANBUL.
510 A.ATASOY-M.D.ÇİTÇİ
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature
and History of Turkish or Turkic
Volume 4/8 Fall 2009
TAMGAÇ, Ö.F. – YILDIRIM, N. ve GÜRLER, H., (2001), Elazığ – Karakoçan – Kolan Kaplıcaları ve Çevresi Jeotermal – Jeokimyasal ÇalıĢmaları Etüt Raporu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi BaĢkanlığı, ANKARA. ÜNLÜ, M., (1998), “Demirci – Hisar Kaplıcaları (Manisa)”, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı: 33, ĠSTANBUL. YENAL, O., vd., (1975), “Türkiye Maden Suları, Akdeniz, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri”, Ġstanbul Üniversitesi Hidro-Klimatoloji Kürsüsü S:5, s:25-75, ĠSTANBUL.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com