You are here

BİR DONEME IŞIK TUTAN ROMAN: PANORAMA

A NOVEL ILLUMINATING A PERIOD: PANORAMA

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.2886
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
After the establishment of republic, not only the constitution of Turkey has changed but also the mentality of the people towards new situations and events. Mentality change can be observed more clearly in social life. This alteration is provided by revolutions and they are not always welcome with joy but also with anxiety. Yakup Kadri KaraosmanoghTs two-volume novel Panorama mirrors the society's attitude after the establishment of republic and revolutions. Karaosmanoglu's last novel Panorama covers the time span of 1923¬1950 and recounts the reflections of revolutions on social and political life. The present article focuses on these reflections: Revolutionists, anti-revolutionists, turbulence of World War and the following financial crisis, huge income differences between people, politicians and everyday life in Turkey. The author describes the society with a critical point of view. Panorama represents the realities of the period and; is, therefore, an important realistic novel that discloses social and political life after the establishment of Turkish Republic.
Abstract (Original Language): 
Cumhuriyet'in ilanından sonra sadece yönetim şekli değil, olaylar ve durumlar karşısındaki zihniyet de değişmeye başlamıştır. Zihniyet değişikliğinin en hızlı görüldüğü alan sosyal hayat olur. Bu değişikliği hazırlayan da inkılâplardır. Hayatın pek çok alanında yapılması planlanan değişiklikler bazen coşkuyla bazen de tedirginlikle karşılanır. Cumhuriyet'in ilanından sonraki dönemi ve halkın inkılâplar karşısındaki tavrını anlatan Panorama, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun iki cilt olarak yazdığı romanıdır. Kronolojik bir sırayla yazdığı romanların sonuncusu olan Panorama, 1923'te başlayıp 1950lere kadar uzanan bir zaman dilimini kapsar. Bu dönemde inkılâpların insanlarda uyandırdığı tepkiler üzerinden sosyal ve siyasî hayat manzaraları dile getirilir. Bu makalede, yazıldığı dönemden romana yansıyan özellikler ifade edilmeye çalışılmıştır. İnkılâp taraftarları, aleyhtarları, dünya savaşının çalkantıları ile bozulan mali dengeler, insanların gelirleri arasındaki uçurumlar, bozgunculuk yaparak kolay yoldan zengin olan insanlar, siyaset sayesinde mevki sahibi olanlar toplumun içinden farklı manzaralara işaret eder. Yazar, bunları eleştirel bir bakış açısıyla anlatır. Sürdürülen hayatın gerçeklerinden hareketle yazılmış Panorama, bir döneme ışık tutması, onu özellikle siyasî ve sosyal yönleriyle ele almasıyla belge niteliği taşıyan önemli bir romandır.
1439-1450

REFERENCES

References: 

AKI Niyazi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu İnsan-Eser-Fikir-Üslup, İletişim Yayınları, İstanbul 2001.
AKPINAR Soner, "Yakup Kadri'nin Romanlarında Alafrangalık Teması", Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Volume 1/4, Summer 2008, s.62-76.
AKTAŞ Şerif, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara 1987.
AKYÜZ SİZGEN Berna (2009), Mithat Cemal Kuntay ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun
Romanlarında İstanbul, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
ENGİNÜN İnci, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, Dergâh Yayınları, İstanbul 2001.
KARAOSMANOĞLU Yakup Kadri, Panorama, İletişim Yayınları, İstanbul 2008.
KUDRET Cevdet, Türk Edebiyatında Hikâye ve Roman 2(1911-1922), Dünya Kitapları,
İstanbul 2004.SINAR UĞURLU Alev, "Türk Romancısının Gözüyle II. Dünya Savaşı", Turkish Studies, Volume 4/1-II, Winter 2009,s. 1739-1764.SU Hüseyin, "Adalardan Bir Roman Kıtası Panorama", Hece Türk Romanı Özel Sayısı, Yıl:6, Sayı:65-66-67, 2002,s.636-649.
TÜRKEŞ Mustafa, Kadro Hareketi Ulusçu Sol Bir Akım, İmge Kitabevi, Ankara 1999.
ULUDAĞ Mehmet Emin, Üç Devrin Yol Ayrımında Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Anı
Yayıncılık, Ankara 2005.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com