You are here

METİN İNCELEMESİ AŞAMALARI, TERİMLERİ VE BUNLARDAN BİRİ: METİN TAHLİLİ

THE GRADE OF TEXT PRESENTİNG , TERMS, TEXT ANALYSİS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.140

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
To serve a manuscript belongs to Classical Turkish Literature to a comtemporary researcher or reader, requires the text to be written in Modern Turkish scripture. Text critic is a study that based on a lot of studies from the author to book. These studies can be listed as determine of text, critic of text, corretion of text, formation and presentation of text. But, after the formation or publication, text commentary and text analysis is necessary for the sake of introducing the text. In this paper the parts of the text presenting are pointed out and the therminology of these parts are explained. Also text analysis wich is important for text studies and its connection with text commentary are pointed out and to be tought paralelly will be offered.
Abstract (Original Language): 
Klasik Türk Edebiyatı dönemine ait bir yazma eserin günümüz araştırmacısı ya da okuyucusunun hizmetine sunulması, öncelikle söz konusu metnin Yeni Türk Yazısıyla kuruluşunu gerektirir. Metin kurulması ise müellifinden esere kadar bir dizi çalışmayı beraberinde getirmektedir. Bu bir dizi çalışma aşamalarını metin tespiti, metin tenkidi, metin tamiri, metin teşkili ve metin neşri olarak sıralayabiliriz. Ancak metin kurulduktan ya da kurulup neşredildikten sonra da metin şerhi ve tahlili, eserin anlaşılması, değerlendirilmesi kısacası tanıtımının yapılması açısından gereklidir. Bu bildiride kuruluşundan önce ve sonra bir edebi metin üzerinde yapılan çalışma basamakları tanıtıldıktan sonra, bu basamaklara ilişkin kullanımda olan terminoloji üzerinde durulup, terminoloji kullanımındaki sorunlar belirtilerek bunlara bazı çözüm önerileri getirilecektir. Ayrıca metin çalışmaları açısından günümüzde büyük önem arz eden metin tahlili ve tahlilin metin şerhiyle olan ilişkisi üzerinde durularak ikisinin birlikte düşünülmesi teklif edilecektir.
407-417

REFERENCES

References: 

Ateş, Ahmed, "Metin Tenkidi Hakkında (Dasitân-ı tevârih-i mülûk-i âl-i Osman münasebeti ile )", Türkiyat Mecmuası, c. VII-VIII, 1940-1942, s. 253¬267.
Bilkan, Ali Fuat "Nâbî Divânı Nüshalarının Şecerelendirilmesi" Gazi Üniv. Fen-Ed.Fak. Sos.BiLDergisi, c. 1, 1996, s. 91-118.
Çetişli, İsmail, Metin Tahlillerine Giriş /1, Şiir, Ankara, 2004.
Fuzûlî Divanı, (hzl. Kenan Akyüz- Süheyl Beken), Akçağ Yay. Ankara, 1990.
İnce, Adnan, "Tenkitli Metin Kurmada Karşılaşılan Güçlükler ve Çözüm Önerileri", İlesam Eski Türk Edebiyatı Kollogyumu Bildirisi, Ankara
17-18 Ocak 1992.
Kortantamer, Tunca, "Teori Zemininde Metin Şerhi Meselesi", Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, Ege Üniv. Edeb. Fak. Yay., S. VIII, İzmir, 1994, s.1-10.
Macit, Muhsin, "Eski Türk Edebiyatı Çalışmaları, A.Metin Neşri, B.Metinler Şerhi ve Tahlili", Eski Türk Edebiyatı El Kitabı, 3. baskı Ankara, 2005, s. 332-336.
Mengi, Mine, " Metin Şerhi, Tahlili ve Tenkidi Üzerine", Divan Şiiri Yazıları, Akçağ Yay., Ankara, 2000, s. 72-80.
Saraç, M. Ali Yekta, "Divan Tahlilleri Üzerine", İlmi Araştırmalar Dergisi, c. 8, İstanbul, 1999, s. 209-219.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com