REMOTE SENSING DATA AND THEIR TECHNICAL CHARACTERISTICS
Journal Name:
- İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
As necessary data and information for forestry studies can be obtained directly from terrestrial measurements, it can be also collected by using remote sensing methods such as aerial photographs and satellite images. Although terrestrial measurements are much more accurate and precision compared to other techniques, however, working in large areas and using terrestrial methods arc time consuming and not feasible in most cases. Therefore, in these types of studies, proportion of terrestrial measurements within entire study period should be minimized in order to save time and money. By using remote sensing methods, necessary updated data can be collected in large areas in a reliable manner within a short term.
The main objective of this paper is to introduce important remote sensing data (aerial photographs and satellites data), explain their technical characteristics, and finally compare characteristics and evaluation of satellites data with those of aerial photographs.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Ormancılık çalışmaları için gerekli veri ve bilgiler yersel ölçmelerle doğrudan araziden toplanabileceği gibi uzaktan algılama ile hava fotoğrafı, uydu görüntüsü gibi kaynaklardan da toplanabilir. Yersel ölçmeler daha duyarlı olmasına karşın, geniş alanlara yönelik bilgi toplama söz konusu olduğunda olaya zaman, masraf ve emek açısından bakıldığında envanter çalışmalarında yersel ölçmelerin payının mümkün olduğunca en aza indirilmesi doğru yaklaşım olacaktır. Uzaktan algılama ile geniş alanlara yönelik hızlı, güvenilir ve güncel bilgiler elde edilebilmektedir. Bu makalede ormancılık çalışmaları için önemli uzaktan algılama verileri (Hava Fotoğrafları, Uydu Verileri) ve teknik özellikleri tanıtılmış, hava fotoğrafları ile uydu görüntülerinin özellikleri ve değerlendirilmeleri yönünden karşılaştırılması yapılmıştır.
FULL TEXT (PDF):
- 1
33-48