You are here

ARAZİ KULLANIMI VE TOPRAK KORUMA KANUNU TASARI TASLAĞININ ORMANCILIKLA İLGİLİ MADDELERİNİN EKOLOJİK AÇIDAN İRDELENMESİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Ülkemizde toprakları korumaya ve amacı dışında kullanılmasını önlemeye yönelik henüz özel bir yasa bulunmamaktadır. Bunun için Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planında (1996-2000) bir "Toprak Yasası" çıkarılması gereği vurgulanmış ve yasayı hazırlama görevi Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne (KHGM) verilmiştir. KHGM önce "Toprak Koruma Kanunu Tasarı Taslağı" adı altında bir taslak hazırlamış ve tartışmaya açmıştır. Bu ilk taslak, özellikle mera ve orman topraklarının korunmasını yeterince dikkate almadığı için birçok eleştiri almış ve çeşitli değişikliklere uğrayarak, "Arazi Kullanımı ve Toprak Koruma Kanunu Tasarı Taslağı" ismi altında tekrar hazırlanmıştır. Bu tasarı, ülkemiz arazisinin şu andaki arazi kullanım durumuna görel/4' ünü oluşturan ormanları da yakından ilgilendirmektedir. Taslak genel olarak orman topraklarının korunmasında yürürlükte olan Orman Kanununa göndermeler yapmaktadır. Ancak Orman Kanunun orman alanlarını koruyamadığı bir gerçektir. Ayrıca ülke topraklarının tamamının sınıflandırılması, özelliklerinin belirlenmesi görevi de KHGM'ne verilmektedir. Bu kurumun çok geniş olan çalışma alanı ve konularına taslakla birçok görev eklenmektedir. Bu çalışma ile taslakta yer alan ve orman alanları ile topraklarını ilgilendiren maddeler irdelenerek, eksiklikler ortaya konulmaya çalışılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
83-97

REFERENCES

References: 

AYDIN, A., 1998: Türkiye'de Ormanlardan Yararlanmanın Yasal Esasları, İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı, Ormancılık Hukuku Doktora Programı'nda hazırlanmış doktora tezi (188+V) (basılmamıştır).
TOPRAK YASASI TASLAĞININ İRDELENMESİ
97
CANGİR, C, BOYRAZ, D., 1998: Ülkemizde Yanlış ve Amaç Dışı Arazi Kullanımının Boyutları ve Toprak Yönetimi ile Arazi Kullanım Planlamasına Yönelik Stratejik Yaklaşımlar, s. 19-69, Doğal Kaynaklar ve Çevre S.O.S. Yayınları, Özener Matbaası-İstanbul.
ÇAĞLAR, Y, 1992: Türkiye Ormanları ve Ormancılık, Cep Üniversitesi 69 (145 s), İletişim Yayınları-İstanbul.
ÇANAKÇIOĞLU, H., 1993: Orman Koruma, İ.Ü. Yayın No. 3624 Orman Fakültesi Yayın No. 411, İ.Ü. Basımevi ve Film Merkczi-İstanbul.
DOĞAN, O., 1987: Türkiye Yağışlarının Erosiv Potansiyelleri, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genci Müdürlüğü Yayınları-Ankara.
DPT,
1999
: www.dpt.gov.tr/dptwcb/ckutup96/plan7/pln7-oku.html
EKİZOĞLU, A., ERDÖNMEZ, C, 1998: Orman Alanlarının Amaç Dışı Kullanımı ve Bodrum Açısından Bir Değerlendirme, Bodrum Yarımadası Çevre Sorunları Sempozyumu 15-19 Şubat 1998-Bodrum, Bildiriler Kitabı I. Cilt, s. 131 -138, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi-İzmir
KANTARCI, M.D., 1983: Türkiye'de Arazi Yetenek Sınıflan ile Arazi Kullanımının Bölgesel Durumu. İ.Ü. Yayın No. 3153 Orman Fakültesi Yayın No. 350, Matbaa Teknisyenleri Basımevi-İstanbul.
KANTARCİ, M. D., 1996: Trakya'nın Çevre Sorunlarına Ekoloji Açısından Bakış, Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu 3-6 Ocak 1996-Çorlu, Bildiriler Kitabı MMO Yayın No. 183, s 286-302.
OGM
1999
: www.ogm.gov.tr/yangin/istatist.htm
SEVGİ, O., 1998: Orman Kanunu'nun 2/B Maddesi ve Uygulamalarının Ekolojik Açıdan İrdelenmesi, Doğu Karadeniz Bölgesinde Orman Mülkiyet Sorunları Sempozyumu 8-10 Ekim 1998-Trabzon, Bildiriler Kitabı s. 390-401.
TOLUNAY, D.. 1999: Trakya'nın Bölgesel Planlaması Sürecinde Ormancılığın Yeri ve Önemi, Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu 11-13 Kasım 1999-Edirne, 16 s. (basımda).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com