You are here

UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİNDEN YARARLANARAK, EROZYON ALANLARININ SAPTANMASI

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Toprak erozyonu, insanlığın çok önemli bir sorunu haline gelmiştir. Dünya nüfusu süratle artmakta, bu nüfusu besleyecek olan verimli topraklar ise devamlı şekilde azalmaktadır. Toprak erozyonunu önleyebilmek için, her şeyden önce, nerelerde ve hangi oranda erozyon olduğunu hatasız bir şekilde saptamak gerekmektedir. Uydulara yerleştirilen algılayıcı sistemler, arazi parçalarının birçok özelliklerini gözler önüne sermektedir. Yakın zamana kadar, tarayıcı sistemler yardımiy-le saptanabilen en küçük boyut 30 m. idi. Fransızlar tarafından geliştirilen SPOT yöntemiyle bu boyut 10 m.'ye kadar indirildi. Erozyon yarıntıları, genellikle 10 m.'den daha küçük olduğundan, SPOT yöntemiyle çekilen fotoğraflar üzerinde de görülmemektedirler. Son yıllarda yapılan araştırmaların büyük çoğunluğunda, uyduların sağladığı olanaklardan yararlanarak, toprak erozyonuna ait bilgilerin toplanmasına çalışılmaktadır. Çok bantlı tarayıcı sistemlerden yararlanılarak yapılan erozyonla ilgili çalışmalar, uçaktan çekilen 1/6000 ölçekli renkli hava fotoğraflarıyla elde edilen bilgilerden çok daha ayrıntılı olmuştur. 1979 yılında, uydudan yararlanma yöntemleri çok geliştirilmiş, orta derecede erozyona uğrayan alanların saptanması amacıyla çalışmalar yapılmış, sonuçta bu amacın % 100 oranında hatasız bir şekilde gerçekleştirildiği görülmüştür. Yakın zamana kadar fotoğraflar çıplak gözle incelenmekteydi, son yıllarda ise Spektral radyometrelerle taranmaya başlanmıştır. Böylelikle incelemeler çok daha duyarlı ve süratli şekilde yapılmaya başlanmıştır. Geniş arazilere ait bilgiler, süratle toplanmakta, üzerlerinde bazı düzeltmeler yapıldıktan sonra depolanmakta ve istenildiği zaman kullanılmaktadır. Erozyonun süratli ve hatasız saptanabilmesi için, yukarda açıklanan kurallara dayanılarak GtS isimli yeni bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistemde erozyon sayılarla da belirlenebilmektedir. Buna Dijital Yöntem denilmektedir ve oyuntu eroz-
29-43

REFERENCES

References: 

BOCCO, G.
1986.
Aspects of the Anthropic Erosion in the Tlalpujahua River Basin, Central Mexico. An applied geomorphologicel approach. Unpub MSC thesis, ITC, Enschede.
BOCCO G. andCR. Valenzuela. 1987. Digital image processing techniques for soil erosion assessment in central Mexico. Proc symp on Remote Sensing Applications in Hydrology and Natural Resources, ISPRS, Comm VII, Amman.
GORTE, B, R. Liem and J. Wind. 1988. The ILWIS software kernel. ITC Journal 1988-1, pp 15-22.
LANGRAN, J.CA. 1983. An information system for naturel resources. J. of Soil and Water Conservation.
LORAN T, J A. Zink and KJ. Beek. 1988. Management, conservation and erosion data base. Proc 5th IntSoil Conserv Conference, Bangkok.
MARBLER, D.F. and D J. Peuquet (eds). 1983. Geographic information systems and remote sensing. In: Colwell (ed), Manual of Remote Sensing, ASPRS- Chapter 22, pp 923-958.
MILLINGTON, A.C. 1986. Reconnaissance scale soil erosion mapping using a simple GIS in the humid tropics. IN: RM.Colwell (ed), Manual of Remote Sensing, ASPRS, Chapter 22, pp 923-958.
MILUNGTONn, A.C. 1986. Reconnaissance scale soil erosion mapping using a simple GIS in the humid tropics. IN: WSiderius (ed), L. Land Evaluation for Land Use Planning and Conservation in Sloping Areas. 1LRI Pub 40, Wagenningen, pp 64-81.
EROZYON ALANLARININ SAPTANMASI
43
PELLETIER, R.E. 1985. Evaluating non point pollution using remotely sensed data in soil erosion models. J.Soil & Water Cons 40 (4), pp 332-335.
PICKUP, G. and J. Nelson. 1984. Use ofLandsat radiance parameters to distinguish soil erosion, stability and deposition in arid central Australia. Rem Sens ofEnv 16, pp 195-204. SEUBERTt, C.E., M.F. Baumgardner, RA.Weismiller and FR.Kirschner. 1979. Mapping and estimating areal extent of severely eroded soils of selected sites in northern Indiana. Proc Symp Machine Processing of Remotely Sensed Data, pp 234-238.
SPANNER, MA. 1982. The use of digital elevation model topographic data for soil erosion modelling within a GIS. Proc 49 th Ann Meeting ASPRS. Techn Papers, pp 314-321.
SPANNER, MA.,A.H.Strahler and J.E.Estes. 1983. Soil loss prediction in a geographic information system format. Proc 17 thlnt Symp Rem Sens ofEnv, pp 89-102.
VALENZUELA, C.R. 1988. ILWIS overview. ITC Journal 1988-1, pp 3-14.
WEISMILLER, RA., I.D. Persinger and O L Montgomery. 1977. Soil inventory from digital analysis of satellite scanner and topographic data. Soil Sci Soc Am J. 41, pp 1166-1170.
WEISMILLER, RA. and S A. Kaminsky.. 1978. Application of remote sensing methodolgy to so il survey research. J.Soil & Water Cons 33 (6), pp 287-289.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com