You are here

Shakespeare, Verdi ve Hornby'yi Buluşturan Erkek Profili: Bugünün metroseksüel erkeğinden XVI. yüzyılın geçkin çapkınına bakış

The Masculine Profile which Encounters Shakespeare, Verdi and Hornby: A Glance From the Metrosexual Man of Today to the Aged- playboy of the 16th Century

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Giuseppe Verdi created by William Shakespeare in the end of 16th century which was performed in the stage in the late 19 century as Falstaff, gives interesting possibilities to be questioned both in the period it was created and today. When the general features Falstaff designed as a comic character, the remarkable resemblance to a portait produced as a result of 20 century consumption culture. the common and different points in the protaganist Will Freeman in the novel by Nick Hornby and Falstaff makes the social and moral examination possible through the characters by two distinguished author by Shakespeare and Verdi. It is of significant importance to re-read and re-produce documents concerning Falstaff character.
Abstract (Original Language): 
William Shakespeare'in 16. yy sonunda yarattığı, Giuseppe Verdi'nin 19. yy sonunda opera sahnesine taşıdığı Falstaff, gerek yaratıldığı dönemlerde gerekse bugün ilginç sorgulamalara olanak tanımaktadır. Komik bir karakter olarak tasarlanan Falstaff'ın genel özellikleri düşünüldüğünde, 20. yy sonu tüketim kültürünün ürettiği bir portre ile benzerliği dikkat çekiyor. Nick Hornby'nin roman kahramanı Will Freeman ile Falstaff arasındaki ortaklık ve ayrılıklar, Shakespare ve Verdi gibi iki ustanın dikkatle işledikleri karakter üzerinden bir toplum ve ahlak sorgulaması yapmaya olanak tanıyor. Falstaff kişiliğinin ve yer aldığı metinlerin yeniden okunması ve yeniden üretilmesi bugün adına önemlidir.
59-83

REFERENCES

References: 

Ana Britannica, Ana Yayıncılık A.Ş., Cilt 8, s. 437.
BOITO, Arrigo, “Falstaff”, çev. Mirina Atak, İzmir Devlet Opera ve Balesi Falstaff temsil dergisi, İzmir 2004.
BOZKURT, Bülent, “Giriş”, Windsor'un Şen Kadınları, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2000.
ÇABUKLU, Yaşar, “Bir Oyun ve Ritüel Olarak Baştan Çıkarma”, Toplumsal Kurgular ve Cinsiyetçilik, Everest Yay., İstanbul, 2007, ss. 81-90.
EAGLETON, Terry, ―Ahlak‖, Kuramdan Sonra, Çev. Uygar Abacı, Literatür Yay., İstanbul, 2004, ss. 142-176.
ERGÜVEN, Mehmet, ―Şakanın İzinde‖, İZDOB – Falstaff Temsil Dergisi, İzmir, 2004, ss. 99-105.
HORNBY, Nick, Bir Erkek Hakkında, Çev. Esin Eşkinat, Sel Yayıncılık, İstanbul, 2005.
KOTT, Jan, Çağdaşımız Shakespeare, çev. Teoman Güney, Mitos Boyut Yayınları, İstanbul, 1999.
KULA, Nesrin, ―Erkek Dergilerindeki Reklam Fotoğraflarında (yeniden) Üretilen Metroseksüel Kimlik‖, Erkek Kimliğinin Değişe(meye)n Halleri, Haz. Huriye Kuruoğlu, Beta Yayıncılık, İstanbul, 2009, ss. 81-102.SEGAL, Lynne, Ağır Çekim Değişen Erkeklikler Değişen Erkekler, çev. Volkan Ersoy, Ayrıntı Yay., İstanbul, 1990.
SHAKESPEARE, William, IV. Henry, Çev. Bülent Bozkurt, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1992.
SKAHESPEARE, William, Windsor'un Şen Kadınları, Çev. Bülent Bozkurt, Remzi Kitabevi, İst., 2000.
UZMEN, Engin, Shakespeare'in Tarihi Oyunları: Kaynaklar Işığında Başlıca Kişiler, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 1973.
WELLS, Stanley, Shakespeare Yazar ve Eserleri, Çev. Cevza Sevgen, YKY, İstanbul, 1992.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com