You are here

İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Yamuk Kavramına Ait Yanılgıları ve Bu Yanılgıların Sınıf Seviyelerine Göre Değişimi

Students’ Misconceptions About Trapezium Through Primary Levels

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
This study has been carried out to determine possible misconceptions about trapezium of primary school students. It was tried to determine the students’ conceptions of trapezium and their misconceptions about special quadrilateral like square and trapezoid through 6th,7th and 8th grades. The sample comprises from two different primary schools in Uşak city centre and one primary school form Ulubey district: At the end of this research, it is understood that the students misunderstand the concept of trapezium andthey thought that square, rectangle and parallelogram were not a kind of special trapezium. Their misconceptions are not able to be removed completely through the 6th, 7th and 8th grades but some basic features about the shape of the trapezoid have been progressed and modified in the positive direction.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışma; ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin, yamuk ile ilgili kavram yanılgılarını belirlemek için yapılmıştır. Öğrencilerin yamuk kavramını ne kadar doğru bildiklerini ve özel dörtgenlerden yamuk ile ilgili kavram yanılgılarının 6,7 ve 8. sınıf düzeylerine göre nasıl değiştiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Uşak il merkezindeki iki ve Ulubey ilçesi merkezindeki bir ilköğretim okulu çalışma grubunu oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda; öğrencilerin yamuk kavramını genel olarak yanlış bildikleri, yamuk özelliğini taşıyan kare, dikdörtgen, paralelkenar gibi bazı özel dörtgenlerin yamuk olmadığını düşündükleri, 6,7 ve 8. sınıflarda bu kavram yanılgılarının giderilemediği fakat yamuk şekline ait bazı temel özelliklerin sınıf seviyesi ilerledikçe öğrencilerce daha iyi yorumlanabildiği sonucuna ulaşılmıştır.
104-116

REFERENCES

References: 

Akuysal, N. (2007). İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin 7. sınıf ünitelerindeki geometrik kavramlardaki yanılgıları (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi, Konya.
Çetin, Ö. ve Dane, A. (2004). Sınıf öğretmenliği iii. sınıf öğrencilerinin geometrik bilgilere erişi düzeyleri üzerine. Kastamonu
Sosyal Bilimler Dergisi 116
Eğitim Dengesi, 12(2), 427-436.
Dede, Y., Yaman, S., (2003).Fen ve matematik eğitiminde proje çalışmalarının yeri, önemi ve değerlendirilmesi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(1), 117-132.
Küçük, A., Demir, B., (2009) İlköğretim 6-8. sınıflarda matematik öğretiminde karşılaşılan bazı kavram yanılgıları üzerine bir çalışma. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 97-112.
Moss, J., Case, R. (2001). Developing children’s understanding of the rational numbers: A new modal and experimental curriculum. Journal for Research in Mathematics Education, 30, 122-147.
Nakiboğlu, M. (1995).Beyin fırtınası (brain storming) yönetiminin fen bilimleri eğitimindeki yeri, 2. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, ODTÜ, Ankara.
Özbellek, S. (2003). İlköğretim 6. ve 7. sınıf düzeyindeki açı konusunda karşılaşılan kavram yanılgıları, eksik algılamaların tespiti ve giderilme yöntemleri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
Sims-Knight, J., Kaput, J. (1983). Abstract of paper presented at the proceeding of the misconceptions in science and mathematics. Cornell University. USA.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com