You are here

İSTANBUL'DA DÖRT FARKLI YERLEŞİM YERİNDE YERLEŞİM YERİ SEÇİMİNİ ETKİLEYEN UNSURLAR VE KOMŞULUK ÇEVRESİNİN OLUŞUMU

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Heterogeneous urban structure contains different districts, styles of life and social environments. The districts of cities differ from each other in social-economic perspective and in social relations. In this article, different characteristics of neighborhoods in four different residential areas of İstanbul are considered. Firstly neighborhood in the old city center and secondly neighborhood near the old city center and finally satellite towns (suburbs) are investigated. Differences in neighborhood and social relations of the neighbor groups at different districts in İstanbul tired to be illuminated.
Abstract (Original Language): 
Heterojen kem yapısının doğal sonucu olarak farklılaşan kentsel ver/eşim yerleri; sosyo-ekonomik yapıların, yasam biçimlerinin ve toplumsal ilişkilerin de farklılaştığı mekânlardır. Bıı makalede İstanbul'da dört farklı yerleşim verinde yerleşim yerini seçme nedenleri ve komşuluk çevresi incelenmekte; komşuluk gruplarının oluşumunda etkili olan unsurlar irdelenmektedir.
99-114

REFERENCES

References: 

AYATA. Scnccr; AYATA, Ayşe : " Toplumsal Tabakalaşma, Mekânsal Ayrışma ve Kent Kültürü" Mübeccel Kıray İçin Yazılar, Haz. F. Alacan, H. Kurtuluş. M. Türkay, İstanbul, Bağlam, 2000, s. 152.
BİLGİN, Nuri: Sosyal Psikoloji Sözlüğü, Ankara, Bağlam, 2003.
BİLGİN, Nuri: ERGENÇ, Alev; TİMURCANDAY. Ömür: " Bireylerce Algılanan Şekliyle Yaşam Kalitesi". Seminer, E.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayını, Ocak, 1985.
BOCOCK, Robcrt: Tüketim, Ankara. Dost. 1997.
ÇAKIR, Buket: "İstanbul'da Eski ve Yeni Yerleşim Yerlerinde Komşuluk İlişkilerinin Karşılaştırılmasına Yönelik Bir Araştırma" Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İÜ. SBE. İstanbul 2005.
DÖKMECİ, Vedia; KUNDAK, Seda: "İstanbul'da Çevresel Kalite İstanbul'a Gelen Göçün Değerlendirilmesi" İstanbul 2020 Metropolün Geleceğine Yönelik Öneriler Sempozyumu Bildiriler, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü, Nisan 1996.
EDGÜ, Erincik:"Konut Tercihlerinin Mekânsal Dizin ve Mekânsal Davranış Parametreleri ile İlişkisi" Yayınlanmamış Doktora Tezi, İTÜ. FBE, Şubat 2003.
HARVEY, David: " Sınıfta! Yapı ve Mekânsal Farklılaşma Kuramı" 20. Yüzyıl Kenti, Der. Ve Çev., Bülent Duru, Ayten Alkan, Ankara, İmge, 2002.
KAL1NKARA,Velinin: " Farklı Yaşam Dönemindeki Ailelerin Konut ve Yakın Çevreye Yönelik Beklentileri", Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, C.3, S. 1-2, Güz 2000.
KÖSEMİHAL. Nurettin Şazi: " Toplumsal Çevre ve Konut İlişkileri", Sosyoloji Dergisi. İ.Ü Edebiyat Fakültesi Yayını. S. 21-23, 1967-1968.
MOLES, A. Abraham: "Yaşam Kalitesi ve Çevresel İstikrarlılık", Çev. Nuri Bilgin. Seminer, E.Ü Edebiyat Fakültesi Yayını, S. 4, Ocak, 1985.
ÖRER, Güçlü: " Konut-Kimlik-Ev Modeli ve Modelin Bir Örnek Olarak İstanbul Kenti'nde Uygulanması", Yayınlanmamış Doktora Tezi, İTÜ, FBE, 2002.
SENCER, Muzaffer: "Bir sosyal Sınıf Kriteri Olarak Yerleşme Kesimi ve Konut", Sosyoloji Dergisi, İstanbul, İ.Ü Edebiyat Fakültesi Yayını, S. 21-22, 1967- 1968.
TEKŞEN, Adnan: Kentleşme Sürecinde Bir Tampon Mekanizma Olarak Hemşehrilik,
Ankara, DPT Yayını, 2003.
TÜRKSEVER, A.Nilay Evcil: "Türkiye'de Büyük Şehir Alanlarında Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Yöntem Denemesi". Yayınlanmamış Doktora Tezi. İTÜ, FBE, Ocak, 2001.
YETİM, Ünsal: " Yaşam Kalitesi Kavramı ve Araştırmalarına Toplu Bakış", Seminer. E.Ü Edebiyal Fakültesi Yayını, S. 4, Ocak, 1985.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com