You are here

Türkiye'de Elit Düzeyde Bowling Sporu Yapan Erkek Ve Bayanların Bazı Fiziksel Fizyolojik Parametrelerinin Belirlenmesi

Investigation Of Physical And Physiological Parameters Of Elite Level Bowling Players In Turkey

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Purpose of the study was to determine physical and physiological characteristics, of elite level bowling players in Turkey. Subjects of the study were 24 males and 9 females who were participated in the "Best Players of Leagues Turkey Bowling Championship" in Konya City. 5000 yıllık bir oyun olduğunu ispatlamıştır. Günümüzde gelişen teknolojiler, otomatik skor makinaları ile gelişen bowling sporu tüm dünyada 100 milyondan fazla oyuncu-su ile bir Olimpiyat Sporu olma yolunda iler¬lemektedir Bowling.tr.com, 2005). Ülkemizde bowling sporu halen T.C.Baş-bakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Bocce, Bowling ve Dart Federasyonuna bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmekte ve Tür¬kiye Birinci Bowling Liginde bay-bayan ve çiftler müsabakaları olmak üzere A,B,C, ligi ve yine çifler müsabakalarında ise bay ba¬yan ve karışık olmak üzere 3 farklı katego- Ages, ages of sport, body weights, body mass indexes, heights, anaerobic powers, body flexibilities, hand-grip, leg strenghts and reaction times of subjects were determined. The statistical analysis of data was done by using SPSS 11.0 statistic program for Windows. In conclusion, pysical and physiological characteristics of bowling players were deter¬mined less than those of players in other sports. Bowling is a new and developing sport in Turkey, also, generally it is accepted as a recreative activitiy. So, the study suppose that there may not be certain training habits for bowling in Turkey.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışma ile; ülkemizde elit düzeyde bowling sporu yapanların fiziksel ve fizyolojik özel¬liklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2004 yılında Konya ilinde yapılan "Ligi¬nin En İyileri Türkiye Bowling Şampiyonası"na katılan 24 erkek ve 9 bayan olmak üzere toplam 33 sporcu çalışmaya katıldı. Deneklerin yaşları, spor yaşları, vücut ağırlıkları, vücut kitle indeksleri, boyları, anareobik güçleri, vücut esneklikleri, pençe ve bacak kuvvetleri ile reaksiyon zamanları belirlendi. Toplanan verilerin ortalaması, standart sapması SPSS 11.0 for Windows paket programı kullanılarak yapıldı. Sonuç olarak bowling sporunu elit düzeyde yapan erkek ve bayan sporcuların fizyolojik profillerinin, diğer spor branşları ile ilgilenen sporcularla karşılaştırıldığında oldukça düşük fizyolojik değerlere sahip olduğu tespit edildi. Bunun, ülkemizde yeni gelişen bir spor dalı olması ve bu sporun genelde rekreatif bir faaliyet olarak görülmesinden dolayı an¬trenman kültürünün yeterince oturmamasına bağlı olabileceği düşünülmektedir.
58-61

REFERENCES

References: 

1. Astrand, P.O., Kare, R.: Texbook of Work Physiology: Physiologi¬cal Bases of Exercise. McGraw-Hill Book Company, NewYork 1986.
2. Ateşoğlu, U.; Tamer, K.: "Türkiye Bayan Hentbol Liginde Oynayan Hentbolcülerin Fiziksel ve Fizyolojik Profilleri", 4(1):1-8, 1999.
3. Benjamin, F. J.; Is Bowling Elite Sport?, The International Governing Body for the Sport of Bowling, website: www.fiq.org, 15.7.2005)
4. Bostancı Ö.; Taşmektepligil, Y.; Ayyıldız, M.: "Amatör Futbolcular¬da Hazırlık Periyodunun Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelere Etkileri", Gazi Bed. Eğt. Spor Bil. Der., 9(2):43-58, 2004.
5. Bowling'in Tarihçesi; http://www.bowling-tr.com/bowlinghakkin-da/b-tarihce.html)
6. Comparetti, M.: Genetics and Sports, Basic Book of Sports Medi¬cine I.137-144, 1978.
7. Eler, S.; Yıldıran, İ.; Sevim, Y.: "Bir Sezonluk Antrenman Peridyot-laması Boyunca Üst Düzey Erkek Hentbolcuların Bazı Motorik ve Fiz¬yolojik Parametrelerinin İncelenmesi", Gazi Bed. Eğt. Spor Bil. Der.,4(3):25-34, 1999.
8. Ergül, F.F.; Günay, M.: "Elit ve Elit Olmayan Bayan Voleybolcula¬rın Fiziksel ve Fizyolojik Profillerinin Değerlendirilmesi", Gazi Bed. Eğt. Spor Bil.Der., 2(3): 18-27, 1997.
9. Hasçelik, Z.; Başgöze, O.; Türker, K.; Narman, S.; Özker, R.: "The Effects of Physical Training on Physical Fitness Tests and Auditory and Visual Reaction Times of Volleyball Players", J Sports Med Phys Fit¬ness, 29:234-239, 1989.
10. İmamoğlu, O.; Ağaoğlu, S.A.; Ağaoğlu, Y.S.: "Profesyonel ve Ama¬tör Futbolcuların Sprint ve Reaksiyon Zamanlarının Karşılaştırılması", I. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi Bildiri Kitabı, Sim Mat¬baacılık, s:101-108, Ankara, 2000.
11. İnal, H.S.; Spor Biyomekaniği Temel Prensipler, Nobel Yayın Da¬ğıtım, Ankara, 2004.
12. Karakuş, S.; Küçük, V.; Koç, H.: "1995 Balkan Şampiyonasına Ka¬tılan Badminton Sporcularının Reaksiyon Zamanları" Gazi Bed. Eğt. Spor Bil.Der., 1(2):11-17, 1996.

13. Marc Portus, R., Sinclair, J. P., Burke, T.S., Moore, D.J.A., Far-hart,P.J.; Cricket fast bowling performance and technique and the in¬fluence of selected physical factors during an 8-over spell, Journal of Sports Sciences, Volume 18, Number 12 / December 1, 2000.
14. Strength Power, http://www.topendsports.com/testing/ tests/handg-rip.htm,
15. Şenel, Ö.; Atalay, N.; Çolakoğlu, F.F.:" Türk Milli Badminton Takı¬mının Antropometrik, Vücut Komposizyonu ve Bazı Performans Özel¬likleri", Gazi Bed. Eğt. Spor Bil.Der., 3(2): 15-20, 1998.
16. Tamer, K.:Sporda Fiziksel-Fizyolojik Performansın Ölçülmesi ve De-ğerlendirilmesi., Bağırgan Yayımevi, 2. baskı, Ankara, 2000.
17. Tan, B., Aziz, A.R., Teh, K.C., Lee, H.C.; "Grip Strength Measure¬ment in Competitive Ten-Pin Bowlers", J Sports Med Phys Fitness, 41:68¬72, 2001.
18. Thomas, P.R., Schlinker, P.J., Over R; Psychological and psycho-motor skills associated with prowess at ten-pin bowling, Journal of Sports Sciences, Volume 14, Number 3 / May 1, 1996
19. Yarım, İ.; Aydos, L.; Cicioğlu, İ.: "Alp ve Kuzey Disiplini Kayakçı¬larının Bazı Fizyolojik Özelliklerinin Karşılaştırılması", Gazi Bed. Eğt. Spor Bil.Der., 3(4):1-8, 1998.)
21. http://www.bowling-tr.com/default/default.asp, (17.07.2005).

10 Spor Bilim Derg

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com