You are here

SATIŞ GÜCÜ ÖRGÜTÜNDE İŞ TATMİNİ (KOCAELİ İLİNDE PİLOT BİR UYGULAMA)

JOB SATISFACTION IN A ORGANIZATION OF SALESFORCE (A PILOT IMPLEMENTATION IN KOCAELİ)

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS892

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Salesforce is very valuable for businesses to survive in the competition. That’s why the businesses try to handle their salesforce as well as other businesses. If the businesses know what factors effect sales force’s job satisfaction, it will be useful for the future. With this study, it was investigated that what kind of job satisfaction degree had the salesforce of one medicine business and also investigated whether there is a relationship between job satisfaction and demographics. In addition, it was investigated whether there were significant relationships between sales force’s working situation(daily work hours and working experience in a firm) and job satisfactions. According to the purpose of this study, a questionnaire form was made and it was implemented to the salesforce of one private pharma business in Kocaeli, Turkey. To measure job satisfaction, Minnesota Job Satisfaction Scale(20-items) was used. In a questionnaire form, there were variables such as age, marital status, gender and education situation. The questionnaire forms were implemented to the salesforce with a face to face method on 15th September-15th October and 207 healthy forms were collected as a total. These data were analysed in SPSS 16 packet programme. The factor analyse was implemented to the job satisfaction scale and 5 basic factors were provided. Then Kendall tau-b correlation analyse was used for testing relationship between salesforce’s demographics and job satisfaction dimensions. Also, Kendall tau-b correlation analyse was used for testing relationship between daily working hours and job satisfaction dimensions and relationship between experience of salesforce and job satisfaction dimensions. After correlatio tests, it was determined that there were significant relationships between some demographics and job satisfaction and also working situation(daily working hours and working experience in a firm) and job satisfaction. The biggest limit of this research was having only one private pharma business in Kocaeli as an implementation area.
Abstract (Original Language): 
Satış gücü, bir işletmenin yoğun rekabet ortamında pazar payını koruyabilmesi ve artırabilmesi açısından önemli role sahiptir. Firmaların özellikle satışçılarını kaybetmemeleri büyük bir önem taşımaktadır. Bu durumda satış gücünü oluşturan personelin iş tatmininin sağlanması ve ne derece iş tatminine sahip olduklarının bilinmesi firmanın yararına olacaktır. Bu çalışma ile bir ilaç firmasının satış gücü örgütünün iş tatminleri ölçülmüş ve demografik özellikleri ile iş tatminleri arasında ilişki olup olmadığına bakılmıştır. Ayrıca satış gücünün günlük çalışma süreleri ve mevcut firmadaki çalışma süreleri(yıllık) ile iş tatminleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığına da bakılmıştır. Araştırma amacına uygun olarak gerekli verileri elde etmek üzere bir anket formu oluşturulmuş ve Kocaeli ilinde faaliyet gösteren özel bir ilaç firmasının satış gücü personeline uygulanmıştır. Ankette iş tatmini ölçmek için Minnesota iş tatmini ölçeği(20 değişkenli) kullanılmıştır. Anket formunda satış gücünün demografik özelliklerinden yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumu değişkenleri yer almaktadır. Anket uygulaması firmanın satış gücüne 15 Eylül-15 Ekim arasında yüz yüze olarak uygulanmış olup ve toplamda 207 adet sağlıklı anket elde edilmiştir. Anket sonucu elde edilen veriler SPSS 16 paket programında analiz edilmiştir. İş tatmini ölçeğine faktör analizi uygulanmıştır ve beş temel faktör boyutu elde edilmiştir. Elde edilen faktör boyutları ile ankete katılan satışçıların demografik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı Kendalltau-b korelasyon analizi ile test edilmiştir. Ankete katılan satışçıların günlük çalışma saatleri ve firmadaki yıllık deneyimleri ile iş tatmini boyutları arasındaki ilişki analizi için de Kendalltau-b korelasyon analizi kullanılmıştır. Korelasyon testleri sonucunda satış gücünün bazı demografik özellikleri ve çalışma durumları ile iş tatmini arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Araştırmanın en önemli kısıtı uygulama alanının sadece Kocaeli ilindeki tek bir özel ilaç firmasını kapsamasıdır.
1199-1217

REFERENCES

References: 

AĞIRBAŞ, İ., ÇELİK Y. ve BÜYÜKKAYIKÇI, H.(2005), “Motivasyon Araçları ve İş Tatmini: Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Hastane Başhekim Yardımcıları Üzerinde Bir Araştırma”, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, Cilt:8, Sayı:3.
BİNGÖL, D.(1996), “Personel Yönetimi”, Beta Yay., İstanbul.
CHURCHILL, G. A., FORD, N. M. ve WALKER, O. C.(1974), “Measuring The Job Satisfaction of Industrial Salesmen”, Journal of Marketing Research, Vol. XI(August), 254-60.
CHURCHILL, G. A., FORD, N. M. ve WALKER, O. C.(1997), “Salesforce Management”, Irwin McGraw-Hill, 5. Edition.
CRAVENS, D. W., LASSK, F. G., LOW, G. S., MARSHALL, G. W. ve MONCRİEF C.(2004), “Formal and Informal Management Control Combinations in Sales Organizations: TheImpact on Salesperson Consequences”, Journal of Bussiness Research, Volume 57, Issue 3, March.
DALRYMPLE, D. J. ve CRON, L. W.(1995), “Sales Management- ConceptsandCases”, 5. Edition, John&WileySons Inc.
EFİL, İ.(1996), “İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon”, U.Ü. Güçlendirme Vakfı, Bursa.
ERDOĞAN, İ.(1996), “İşletme Yönetiminde Örgütsel Davranış”, İşletme Fakültesi Yayını, No:266, İstanbul.
ERDİL, O., KESKİN, H., İMAMOĞLU, S.Z. ve FIRAT, S.(2004), “Yönetim Tarzı ve Çalışma Koşulları, Arkadaşlık Ortamı ve Takdir Edilme Duygusu ile İş Tatmini Arasındaki İlişkiler: Tekstil Sektöründe Bir Uygulama, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 5(1), 17-26.
Satış Gücü Örgütünde İş Tatmini(Kocaeli’nde Pilot Bir Uygulama) 1215
FUTRELL, C. M.(1979), “Measurement of Salespeople’s Job Satisfaction: Convergent and Discriminant Validity of Corresponding INSALES and Job Descriptive Index Scales”, Journal of Marketing Research, Vol. XVI(November), 594-7.
FUTRELL, C.M. and PARASURAMAN, A.(1984), “The Relationship of Satisfaction and Performance to SalesForce Turnover”, Journal of Maketing, Vol.48(Fall), 33-40.
GAVCAR, E. ve TAVŞANSI, S.(2004), “Pazarlama İşletmelerinde Satış Elemanlarının İş Memnuniyeti ve Sorunları”, Celal Bayar Üniversitesi İİBF. Dergisi, Cilt 11, Sayı 1.
GENÇ, N.(2004), “Yönetim Ve Organizasyon(Çağdaş Sistemler Ve Yaklaşımlar)”, Birinci Baskı, Mart, İstanbul, Seçkin Yayıncılık.
GÜRDAL, S.(1990), “Satış Gücü Yönetimi”, Yeni Asya Yayınları, İstanbul.
INGRAM, T. N. ve LAFORGE, R. W.(1992), “Sales Management-Analysis and Decision Making”, 2. Edition, The Dreyden Press.
ISAIAH, O. U., OBENG K.(2000), “Top Management Leadership, Employee Empowerment, Job Satisfaction and Customer Satisfaction in Total Quality Management Organizations: An Empirical Study”, Journal of Quality Management, 2000(5).
İSLAMOĞLU, A. H.(2000), “Pazarlama Yönetimi (Stratejik Ve Global Yaklaşım)”, 2. Basım, Kasım, Beta Basım, İstanbul.
İSLAMOĞLU, A.H. ve ALTUNIŞIK, R.(2007), “Satış ve Satış Yönetimi”, Sakarya Kitabevi.
KARABULUT, M.(1998), “Profesyonel Satışçılık ve Yönetimi”, İkinci Baskı, İstanbul, Bilimsel Yayınlar-4.
KEEGAN, W. J., MORİARTY, S. E. ve DUNCAN, T. R.(1995), “Marketing- Annotated Instructors’” Edition, 2. Edition, Prentice- HallPress, New Jersey.
KIREL, Çiğdem(1999), “Esnek Çalışma Saatleri Uygulamalarında Cinsiyet, İş tatmini ve İş Bağlılığı İlişkisi”, İ. Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, c:28, s:2 Kasım, İstanbul.
KOÇEL, T.(1999), “İşletme Yöneticiliği”, Beta Yayınları, İstanbul, 1999.
KOTLER, P. ve ARMSTRONG, G.(1996), “Principles of Marketing”, 7th edition, PrenticeHall.
LOCKE, E. A., (1976), “The Nature and Causes Of Job Satisfaction”, In M. D. Dunnette (Ed.), Handbook of Industrial and Organizational Psychology Chicago: Rand McNally, pp. 1297–1349.
LUTHENS, F.(1989), “Organizational Behavor”, 5. Baskı, McGraw-Hill BookCompany.
1216
Seda YILDIRIM – Neslihan ŞEVİK
MANAFİ, M., GHESHMİ, R. ve HOJABRİ, R.(2012), “The Impact of Different Job Dimensions Toward Job Satisfaction and Tendency to Leave: A study of pharmaceutical industry in Iran Mahmoud”, International Journal of Business and Social Science, Vol. 3 No. 1, January, 2012 .
MARTINS, H., PROENÇA, T.(2012), “Minnesota Satisfaction Questionnaire– Psychometric Propertiesand Validation in a Population of Portuguese Hospital Workers”, FEP Working Papers, October 2012, ResearchWork in Progress.
MCNEILLY, K. ve GOLDSMITH, R. E.(1991), “The Moderating Effects of Gender and Performance on Job Satisfaction and İntentions to Leave in the SalesForce”, Journal of Business Research, Volume 22, Issue 3, May 1991, Pages 219–232.
MUCUK, İ.(1994), “Pazarlama İlkeleri”, Der Yayınları, İstanbul.
ODABAŞI, Y.(2000), “Satış Ve Pazarlamada Müşteri İlişkileri”, 1. Bası, Haziran, Beta Yayınevi, İstanbul.
ÖNCE, G.(1992), “Satış Yönetimi”, Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF, İzmir.
RANDALL, E. J.(1990), “Selecting that Successful Salesperson”, Review of Business, Vol. 12, June 22.
SINGH, V. K.(2010), “Job Satisfaction among Pharmaceutical Salesforce in South Africa–A Case with Special Reference to Cape Town”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 2/3 (2010) 63-74.
SIRGY, M. J., EFRAFTY, D., SIEGEL P. Ve LEE, D.(2001), “A New Measure of Quality of Work Life(QWL) Based on Need Satisfaction and SpilloverTheories”, Social Indicators Research, 55: 241-302.
SPECTOR, P. E.(1985), “Measurement of Human Service Staff Satisfaction: Development of the Job Satisfaction Survey”, American Journal of Community Psychology, Vol. 13, No:6, ss.693-713.
SPECTOR, P. E.(1997), “Job Satisfaction Application, Assessment, Cause and Consequences”, SAGE Pub.Inc., California.
STILL, R.R. ve CUNDIFF, E.W.(1969), “Sales Management: Decisions, Policies and Cases”, 2. Edition, Prentice-Hall.
TARLAN, D., ÖZKAN, T. (2001), “Konaklama İşletmelerinde Başarım Değerlemesi ve İş Doyumu Analizi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 2, ss.141-154.
TAŞKIN, E.(2000), “Müşteri İlişkileri Eğitimi”, 2. Basım, Nisan, Papatya Yayıncılık.
TAŞKIN, E.(1990), “Satışçıların Yönetimi”, 2. Basım, Der Yayınları, İstanbul.
TEAS, R.K.(1981), “A Test of a Model of Department Store Salespeople’s Job Satisfaction”, Journal of Retailing, Volume 57, Number 1, Spring, 1981.
Satış Gücü Örgütünde İş Tatmini(Kocaeli’nde Pilot Bir Uygulama) 1217
ÜLGEN, H.(1993), “İşletmelerde Organizasyon İlkeleri ve Uygulaması”, İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayınları, İstanbul.
YAMAMOTO, G. T.(2001), “Satış Ve Satış Gücü Yönetimi”, 1. Basım, Literatür Yayınları: 50, Ocak.
YAPRAKLI, Ş. ve YILMAZ, M. K.(2007), “Çalışanların İş Stresi Algılarının İş Tatminleri Üzerindeki Etkisi: Erzurum’da İlaç Mümessilleri Üzerinde Bir Saha Araştırması” İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 21 Ocak 2007, Sayı: 1.
WEISS, D. J., DAWIS, R. V., ENGLAND, G. W. (1967), “Manual For The Minnesota Satisfaction Questıonnaire”, Minnesota Studies in Vocational Rehabilitation, Vol 22.
VARİNLİ, İ. ve KURTOĞLU, R.(2005), “Satış Elemanlarının Etik Algılamaları: Perakende Sektöründe Bir Uygulama”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 2.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com