Journal Name:
- Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi
Keywords (Original Language):
Abstract (2. Language):
The aim of this research was to investigate the state of trait anger-anger expression and friendship commitment levels depending on the fact whether 2nd-stage-students in primary schools played sports or not.
Personal Information Form, Trait Anger-Anger Expression Scales and Inventory of Peer Attachment were used in order to collect the data.
The population of the research was consisted of the students who studied in 2nd stage of 40 primary state schools that belonged to National Education Directorate of Hatay Province between 2009-2010 academic year. Sample group was made up by 853 students of 21 primary schools who were selected from the population (262 boy students and 149 girl students who played sports as registered players; 233 boy students and 209 girl students who did not play sports.).
To sum up; the comparison of the scores of trait anger and external anger of the participant students who played sports yielded a statistically significant difference in terms of sex variable (p< 0.05). As for the sedentary group, boys had higher scores of internal anger and external anger than girls. In the comparison of the scores of friendship commitment in sedentary students in terms of sex variable, it was found out that there was a statistically significant difference between girls and boys, which was in favour of boys (p<0.05).
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okulu II. Kademe öğrencilerinin spor yapıp yapmama durumlarına göre sürekli öfke- öfke ifade tarzları ve arkadaş bağlılığı düzeylerinin incelenmesidir.
Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Spielberger ve arkadaşları (1988) tarafından geliştirilen, Özer (1994) tarafından Türkçeye uyarlanan “ Sürekli Öfke - Öfke İfade Tarzı Ölçeği ” (Trait Anger and Anger Expression Scales) ve Armsden ve Greenberg (1987) tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlanması Hortaçsu ve Oral (1991) tarafından yapılmış olan “Arkadaş Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır.
Araştırmanın evrenini, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren 40 ilköğretim (devlet) II. kademe öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise, 21 ilköğretim okuluna devam eden lisanslı olarak spor yapan 262 erkek, 149 kız öğrenci ve spor yapmayan 233 erkek, 209 kız öğrenci olmak üzere toplam 853 ilköğretim okulu öğrencisi oluşturmaktadır.
Elde edilen verilerin hesaplanmasında ve değerlendirilmesinde SPSS 16,0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Veriler yüzde (%) ve frekans tabloları verilerek özetlenmiştir. Verilerin normallik sınaması One–Sample Kolmogorov–Simirnov test ile yapılmış olup verilerin normal dağılım gösterdiği varsayımı sağlanmıştır. Dolayısıyla veriler parametrik testlerden, Indenpendent sample-t testi ile analiz edilmiştir. Bu çalışmada hata düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir
Sonuç olarak; araştırmaya katılan sporcu öğrencilerin cinsiyet değişkeni açısından elde edilen sürekli öfke ve dışa öfke puanlarının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu (P<0,05), sedanterlerde ise, erkeklerin içe öfke ve dışa öfke durumlarının kızlardan daha yüksek bulunmuştur. Sedanter öğrencilerin cinsiyet değişkeni açısından elde edilen arkadaş bağlılığı puanlarının karşılaştırılmasında kız ve erkek öğrenciler arasında erkekler lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (P<0,05).
FULL TEXT (PDF):
- 2
682-695