The Turkish version of Maternal Attachment Inventory
Journal Name:
- Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author |
---|---|
Abstract (2. Language):
Objective: The research has been designed as methodological with purpose of the validity and the reliability of the Turkish language version of Maternal Attachment Inventory on mothers within one and four months postpartum. Method: This study was carried out with mothers registered at 19 Health Clinics and three Maternal-Child Health and Family Planning Clinics in which connected to Bornova Health Presidency in Izmir. The sample of research has been composed three clinics in which determined with the purposive sampling technique. First stage, the research was studied on 165 mothers when their babies were approximately 30-40 days old in these registered clinics. At the second stage of research has been interviewed again with 78 mothers when their babies were approximately 90-105 days old. Results: It is determined that experts consensuses about content of items as a result of analysis (Kendall’s W=0.274, p=0.001<0.01) which made according to points that given by eight experts for content validity of 26 items in inventory after were made studies related to language validity. The Cronbach Alpha coefficient reliability of Maternal Attachment Inventory has been determined as 0.77 at mothers who have one month baby, 0.82 at mothers who have four months baby. It is conclude that internal consistency reliability of inventory is high. Results in accordance with test re-test and two half reliability of scale have supported reliability of scale, too. Conclusion: These findings suggest that Turkish version of Maternal Attachment Inventory is reliable and valid on mothers between one and four months after the birth of their infants.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Araştırma, Maternal Bağlanma Ölçeği’nin Türk toplumuna uyarlanarak bir ve dört aylık bebeği olan anneler üzerinde geçerlik ve güvenirliğini test etmek amacı ile metodolojik olarak planlanmıştır.
Yöntem: Araştırmanın evrenini İzmir İli, Bornova Sağlık Grup Başkanlığı’na bağlı 19 sağlık ocağı ve üç AÇSAP merkezi oluşturmuştur. Araştırmanın örnekleminin belirlenmesinde amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak üç merkez belirlenmiştir. Araştırmanın ilk aşamasında, örneklem sayısı her bir maddenin en az altı katı olacak şekilde belirlenen merkezlere kayıtlı, bebekleri 30–40 günlük olan 165 anne araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında aynı annelerin yarısıyla (n=78) bebekleri 90–105 gün olduğunda yeniden görüşülmüştür.
Bulgular: Araştırmaya alınan annelerin sosyo-demografik özelliklerine göre dağılımları incelendiğinde; annelerin %43.0’ünün 23-27 yaş grubunda olduğu, yaş ortalamalarının 25.96±4.68 olduğu, %50.9’unun ilkokul mezunu olduğu ve %83.0’ünün ev hanımı olduğu belirlenmiştir.
Maternal Bağlanma Ölçeği’nin dil geçerliğine yönelik çalışmalar yapıldıktan sonra, ölçekteki 26 maddenin içerik geçerliliği için sekiz uzmanın verdiği puanlara göre yapılan analiz (Kendall’s W=0.274 (p=0.001<0.01) sonucunda, uzmanların maddelerin içeriği konusunda görüş birliğine vardıkları saptanmıştır.
Maternal Bağlanma Ölçeğinin, Cronbach Alpha iç tutarlılık güvenirliği; 1 aylık bebeği olan annelerde 0.77, 4 aylık bebeği olan annelerde 0.82 olarak saptanmıştır. Ölçeğin iç tutarlılık güvenirliğinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ölçeğin test tekrar test ve iki yarı güvenirliğine ilişkin bulgular da ölçeğin güvenirliğini desteklemektedir.
Sonuç: Bu çalışmanın bulguları Maternal Bağlanma Ölçeği’nin Türkçe çevirisinin doğum sonrası bir ve dört ay arasında bebeği olan annelerde geçerli ve güvenilir olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 1
188-202