You are here

Türkiye’de Renal Replasman Tedavilerinin Güncel Durumu: Türk Nefroloji Derneği Kayıt Sistemi 2009 Yılı Rapor Özeti

Current Status of Renal Replacement Therapy in Turkey: A Summary of Turkish Society of Nephrology 2009 Annual Registry Report

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
DOI 10.5262/tndt.2011.1001.01
Abstract (2. Language): 
Turkish Society of Nephrology registry collects data on hemodialysis, peritoneal dialysis and transplantation on annual basis. Registry reports are printed every year as a booklet and this is the 20th year of registry reports. The registry is in close collaboration with international registries. In this paper data from the 2009 registry report are summarized, additionally yearly trends in the management of end stage renal disease are also provided The number of patients on renal replacement therapy is rapidly increasing, at the end of 2009, 59443 patients were on renal replacement therapy. The prevalence and incidence of end stage renal disease was 819 and 197 per million population respectively. Diabetes was the most important cause of end stage renal disease. Hemodialysis (78.5%) was the most common type of treatment modality, followed by transplantation (12.4%) and peritoneal dialysis (9.1%) End stage renal disease is a very important and growing health problem for our country. Renal registry is a leading tool for providing current and sound data on this public health problem.
Abstract (Original Language): 
Türk Nefroloji Derneği kayıt sisteminde her yıl hemodiyaliz, periton diyalizi ve transplantasyon ile ilgili veriler toplanmaktadır. Kayıt sistemi verileri her yıl bir kitapçık şeklinde basılmaktadır ve bu yıl 20. yılını tamamlamıştır. Kayıt sistemimiz uluslararası kayıt sistemleri ile de yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Bu özet raporda özellikle 2009 yılına ait kayıt sistemi verileri sunulmuştur. Ayrıca yıllar içinde böbrek yetmezliği tedavisinde yaşanan değişiklikleri yansıtan veriler de sunulmuştur. Ülkemizde renal replasman tedavisi gören hasta sayısı hızla artmaktadır, 2009 yıl sonu itibariyle 59443 hastanın renal replasman tedavisi aldığı tespit edilmiştir. Son dönem böbrek yetmezliği prevalansı milyon nüfüs başına 819, insidansı ise 197 olarak hesaplanmıştır. Diyabet en önemli son dönem böbrek yetmezliği nedeni olarak görülmektedir. Hemodiyaliz (%78.5) en sık kullanılan tedavi yöntemi olup, bunu transplantasyon (%12.4) ve periton diyalizi (%9.1) takip etmektedir. Son dönem böbrek yetmezliği ülkemiz için son derece önemli bir sağlık problemidir ve sıklığı giderek artmaktadır. Bu önemli halk sağlığı problemi ile ilgili güncel verilerin sağlanması için kayıt sistemi önde gelen güvenilir bir kaynaktır.
1-6

REFERENCES

References: 

1. Türkiye’de, Nefroloji-Diyaliz ve Transplantasyon. Registry 2009
İstanbul: Türk Nefroloji Derneği 2010
2. Suleymanlar G, Utas C, Arinsoy T, Ates K, Altun B, Altiparmak
MR, Ecder T, Yilmaz ME, Camsari T, Basci A, Serdengecti K: A
population-based survey of chronic renal disease in Turkey--the
CREDIT study. Nephrol Dial Transplant, 2010

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com