You are here

KURAM VE UYGULAMA ARASINDAKİ BOŞLUK ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİ KENDİ LİSANS EĞİTİMLERİNİ NASIL ANLAMLANDIRMAKTADIRLAR

PROBLEMATIZING THE THEORY-PRACTICE GAP: HOW ESL TEACHERS MAKE SENSE OF THEIR PRESERVICE EDUCATION

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (2. Language): 
Teacher educators have generally considered the “theory-practice gap” to be constructed uniformly by teachers. However, the two preservice teachers who participated in this study made sense of their coursework differently, in ways that were related to the identities they constructed for themselves as teachers. In this paper I argue that it is important to examine variations in how preservice teachers make sense of their teacher education, and to examine their understandings of the theoretical and practical elements of their coursework in relationship to the identities they construct for themselves as teachers. That is, before we can make compelling connections between theory and practice we must further explore the complexity of how teachers construct this relationship. This examination may allow us to better tailor teacher education experiences to teachers’ unique needs.
Abstract (Original Language): 
Öğretmen eğitmenleri genellikle kuram ve uygulam a arasındaki boşluğa sadece öğretmenlerin neden olduğunu düşünegelmişleredir. Ancak, bu çalışmaya katılan iki öğretmen adayı kendi aldıkları dersler hakkında farklı düşünceler ortaya koydular ve bu derslerin öğretmen olarak kendileri için oluşturdukları kimliklerlerle bağlantılı olduğunu beyan ettiler. Bu makalede, öğretmen adaylarının kendi lisans eğitimlerini nasıl anlamlandırdıkları konusundaki farklılıkların incelenmesinin önemi ve kendileri için oluşturdukları öğretmen kimliklerininin, eğitimleri sırasında aldıklarının derslerin kuramsal ve uygulamalı ögeleriyle ilişkileri hakkındaki düşünceleri tartışılmaktadır. Diğer bir ifadeyle, kuram ve uygulama arasında zorlama bağlantılar kurmadan önce, öğretmenlerinin kendilerinin bu bağlantıyı nasıl kurduklarını araştırmak gerekmektedir. Bu araştırma sonucunda öğretmen eğitimi ile ilgili deneyimleri, öğretmenlerin benzersiz gereksinimlerine daha iyi bir şekilde uyarlamamız mümkün olacaktır.
20-40