A RARE CAUSE OF CHRONIC ABDOMINAL PAIN: A CASE OF APPENDICEAL MUCOCELE
Journal Name:
- İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name |
---|
Abstract (2. Language):
Subject: Appendiceal mucocele is a rare cause of chronic abdominal pain and develops due to distension of the appendiceal lumen with mucus. Herein, we present the efficacy of diagnostic methods and outcomes after the surgery in a case of appendiceal mucocele.
Case Presentation: A 47-year old female patient was admitted to the Emergency Department with the complaint of abdominal pain lasting for 6 months. On her physical examination, there was tenderness in the right lower quadrant of the abdomen and a mass lesion was palpated at the same location. On her whole abdominal ultrasonography and whole abdominal computed tomography, a mass lesion, which was considered to be an appendiceal mucocele, was detected.
Conclusion: The patient underwent surgery with the pre-diagnosis of appendiceal mucocele. The appendix (10 cm in length and 1.5 cm in diameter), the radix of which extending into the lumen of the cecum with a wide base, was explored. An appendectomy and a cecal wedge resection were performed on the patient. She was discharged on the postoperative 4th day without any problems. The patient had no complaints at the postoperative 6 months.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Bu çalışmadaki amaç kronik karın ağrısının nadir görülen bir nedeni olan ve apendiks lümeninin mukus ile distansiyonu sonucu gelişen apendiks mukoselinde tanı yöntemlerinin etkinliğini ve cerrahi tedavi sonrası sonuçları sunmaktır.
Vaka Sunumu: Kırk yedi yaşında bayan hasta altı aydır olan karın ağrısı şikayeti ile acil servise başvurdu. Fizik muayenede karın sağ alt kadranda hassasiyet ve aynı lokalizasyonda ele gelen kitle lezyon mevcuttu. Tüm batın ultrasonografisi ve tüm batın tomografisinde apendiks mukoseli olabilecek kitle lezyon saptandı.
Sonuç: Hasta apendiks mukoseli ön tanısı ile ameliyata alındı. Eksplorasyonda 10 santimetre uzunluğunda ve 1,5 santimetre çapında radiks kısmı çekum lümenine doğru geniş tabanlı olarak uzanan apendiks görüldü. Hastaya apendektomi ve çekum wedge rezeksiyonu yapıldı. Hasta ameliyat sonrası 4. gün sorunsuz olarak taburcu edildi. Ameliyat sonrası 6. ayında olan hastanın herhangi bir şikayeti bulunmamaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 1
22-44