You are here

Bütçe Açıkları ile Parasal Büyüme ve Enflasyon Arasındaki ilişki: Türkiye için Bir Model Denemesi

The Relationship Among Budget Deficits, Monetary Growth and Inflations: A Model Application for Turkey

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The aim of this paper is to find an econometric relation between inflation and internal borrowing as an instrument for budget financing, and to assess the impact of a given internal borrowing on inflation. It is mainly argued that budget deficits financed through internal borrowing causes monetary expansion, which results in higher inflation. We want to show that the persistent inflation in Turkey has fiscal roots and any attempt of stopping inflation should imply fiscal adjustments. In this context, firstly, the relation between inflation and the instruments for budget financing (short term advances and internal borrowing) has theoretically been examined, and then, the situation in Turkey has been exhibitedfor the period 1989 to 2003. Finally, the relation between internal borrowing and inflation has econometrically been analyzed using the Simultaneous Equations System. In order to purify the effect of internal borrowing, two subsamples were processed, one of which includes short term advances from the central bank to the Treasury, and the other one of which does not. It is found that there is a negative relationship between outstanding internal debt and money supply and thereby inflation, except in the first subsample.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın aman, bir bütçe finansman aracı olarak iç borçlanmanın enflasyon üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, Türkiye'de kalıcı bir durum kazanan enflasyonun mali politikalar ile güçlü ilişkiler taşıdığı ve enflasyonu düşürmek için tercih edilecek yöntemin mutlaka mali düzenlemeler içermesi gerektiği gösterilmektedir. Çalışmada öncelikle, bütçe açıklarının finansmanında kullanılan kısa vadeli avans ve iç borçlanma ile enflasyon arasındaki ilişki teorik olarak ortaya konmuş, daha sonra da durum Türkiye açısından değerlendirilmiştir. Son olarak, iç borçlanma ile enflasyon arasındaki ilişki eşanlı denklem sistemleri yardımıyla ekonometrik olarak analiz edilmiştir. Türkiye de bütçe açıklarının finansmanında kısa vadeli avans kullanımının söz konusu olduğu dönem analiz edildiğinde para aranın arttığı ve dolayısıyla enflasyonun bir yükselil trendi içinde olduğu tespit edilmiştir. İç borçlanma ile finansmanın yoğun olarak kullanıldığı 1997 sonrası dönemde ise enflasyonun düşmekte olduğu görülmektedir. Bu durum, bu dönemde iç borçlanmaların, borç servisi ile ortaya çıkan parasal genişleme etkisini ortadan kaldırmasına ve para ikamesine bağlanabilir.
27
40

REFERENCES

References: 

Agenor,
Pierre-Richard
, (2000), The Economics of Adjustment and Growth, Academic Press, San Diago, CA.
Beaugrand, Philippe, Boileau Loko, and Montfort Mlachila, (2002) "The Choice Between External and Domestic Debt in Financing Budget Deficits: The case of Central and West African Countries', IMF Working Paper, No: 02/79.
Barro, Robert, (1974) "Are Government Bonds Net Wealth?', Journal of Political Economy, Vol. 81.
Calvo, Guillermo A. and Carlos A. Vegh, (1999) "Inflation Stabilization and BOP Crises in
Developing Countries', NBER Working Paper, No: 6925. Catâo, Luis and Marco Terrones, (2001) "Fiscal Deficits and Inflation: A New Look at the
Emerging Market Evidence', IMF Working Paper, No: 01/74.
Gönül, Ayşenur, (1998), Bütçe Açıklarının Finansmanı ve Ekonomik Etkileri, DPT, Yayın No:
2490.
Gujarati, Damodar N., (1999), Temel Ekonometri, Çev: Ümit Şenesen, Gülay Günlük Şenesen,
Literatür Yayıncılık, Birinci Basım, İstanbul. Kibritçioğlu, Aykut,
(2001
) "Causes of Inflation in Turkey: A Literature Survey with Special
Reference to Theories of Inflation', University of Illinois, College of Commerce and
Businnes Administration, Office of research, Working Paper No: 01 - 0115. Özatay, Fatih, (1997) "Sustainability of Fiscal Deficits, Monetary Policy, and Inflation Stabilization:
The Case of Turkey, Journal of Policy Modeling 19(6). Sargent, Thomas J., and Neil Wallace, (1981) "Some Unpleasant Monetarist Arithmetic, Federal
Reserve Bank of Minneapolis Quarterly Review (Fall). Serban, Marius, (2002) "Budget Deficit and Inflation", Academy of Economic Studies, Doctoral
School of Finance and Banking, Bucharest. Hazine Müsteşarlığı, www.hazine.gov.tr. [18.04.2004]. TCMB, www.tcmb.gov.tr. [18.04.2004].

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com