Initiatives of Reformation on Local Governments And a Review of Recent
Reform Bills
Journal Name:
- Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
In the context of technological-economical and political-ideological happenings all over the world, a consensus on the issue of necessity which empower the local goverments and improve the system came into existance in many parts of Turkish Society and among varied political approaches.
This consensus had a strong influence on development plans, governmental and party programs and other studies particularly afterwards Planned Development Period of 1960 and on. Reform Bills, dated 1998 and 2001, take an important part in these efforts that were depicted by distinct governments in various times and concluded by certain researches and reports. Unfortunately, these studies, which were prepared under the name of Local Government Reform Bill containing important developments indeed and but cannot be brought to the general council of Turkish Great National Assembly by exceeding the lower commissions in one way or another, did not escape from the being a part of a never-ending symphony. Besides a general course process of reformation efforts in national government generally and in local governments spesifically, an analyze and conclusion has been made concerning last two bills mentioned above. On the other hand, it is not possible that Reform Bill, which is dated 2003 and was prepared by existing government recently, can be evaluated because of this it is not offered to public opinion. The matter will be examined by focusing on bills dated 1998 and 2001 in the context of the recent issues and approaches.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bütün dünyada yaşanan, teknolojik-ekonomik ve politik-ideolojik gelişmeler bağlamında Türkiye 'de de toplumun bir çok kesiminde ve değişik siyasal yaklaşımlar arasında, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve sisteminin geliştirilmesi gereği konusunda ortak bir anlayış oluşmuştur.
Bu anlayış, özellikle 1960 sonrası Planlı Kalkınma Dönemi ile birlikte, Kalkınma Planlarında, Hükümet Programlarında, parti programlarında ve diğer çalışmalarda ağırlığını duyurmaya başlamıştır. Değişik zamanlarda farklı hükümetlerce dile getirilen ve bazı araştırma ve raporlarla sonuçlandırılan bu çabalar içinde 1998 ve 2001 tarihli Reform tasarıları önemli bir yer tutmaktadır. Yerel yönetimler reform tasarısı adıyla hazırlanan ve gerçekten önemli sayılabilecek gelişmeleri içeren ancak bir türlü Komisyonları aşıp Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kuruluna gelemeyen bu çalışmalar ne yank ki, bitmeyen senfoninin bir parçası olmaktan kurtulamamıştır. Bu çalışmada, genel olarak yönetimde ve özel olarak yerel yönetimlerde reform çabalarının genel bir gelişim sürecinin yanı sıra, sözü edilen son iki reform tasarısıyla ilgili bir değerlendirme ve analiz yapılmaktadır. Şu anda görevde bulunan hükümetin hazırladığı 2003 tarihli Reform Tasarısı çalışmaları ise henüz kamuoyu ile paylaşılmadığı için değerlendirilmesi mümkün olmamakla birlikte, konu bugüne yansıyan temel sorunlar ve yaklaşımlar çerçevesinde 1998 ve 2001 tarihli tasarılar merkezli olarak irdelenmektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 1