Buradasınız

GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALLARININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

THE PROBLEMS AND SOLUTION SUGGESTIONS OF ART TEACHING PROGRAMS AT FINE ARTS TEACHING DEPARTMENTS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
21. Century will be age of the innovation and reform in terms of education in Visual Art Education. It is thought that, as the human being changes his perceptions on the external world by the help of art education; he/she becomes more creative, more self-confident, productive and willing to have positive effect upon his social environment. Teacher has very important role on art education. Because of this, raining of students is important from the point of training qualified art teachers. This situation increases the responsibilities and duties of the art teachers. However, some problems have been faced in training art teachers in Turkey. The problems in training candidate art teachers that will be effective at future of Turkey should be eradicated. In this study, the problems that have been encountered at Art Teaching Programs at Fine Arts Teaching Departments have debated and some solutions for these problems have been attempted to be presented.
Abstract (Original Language): 
21.Yüzyıl görsel sanatlar eğitimi açısından değişim ve gelişme çağı olacaktır. Çok yönlü verilen bir sanat eğitimi ile dış dünyayı algılaması değişen bireyin; daha yaratıcı, kendine güvenen, üretici, çevresini olumlu yönde değiştirmeye ve yeni biçimler vermeye çalışan biri olacağı düşünülmektedir. Bütün bu özellikleri bireye kazandıracak olan öğretmen, sanat eğitimi konusunda çok etkili bir role sahiptir. Başka bir deyişle, nitelikli sanat eğitimcilerinin yetişmesinde nitelikli bir lisans eğitimi süreci önemli ve gerekli bir etkenedir. Bu yüzden sanat eğitimcilerinin görev ve sorumlulukları lisans düzeyinden ilköğretim düzeyine kadar oldukça önem arz etmektedir. Ancak, Türkiye ‘de Resim İş Öğretmenlerinin yetiştirilmelerinde bazı sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar oldukça çeşitlidir ve nitelikli sanat eğitimcisinin yetişmesine engel olmaktadır. Sorunların bazıları yüzeysel ve değişken olmakla birlikte bazıları köklü çözüm gerektiren düzeydedir. Türkiye’nin geleceğinde etkin roller alacak resim-iş öğretmeni adaylarının eğitiminde karşılaşılan sorunların giderilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Güzel Sanatlar Eğitimi Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dallarının sorunları ele alınmış ve bazı çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
31
45

REFERENCES

References: 

Ayaydın, A. (2004). İlköğretim görsel sanatlar (resim-iş) eğitiminde değerlendirme sorunu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 4, (7), 27–39.
Beykal, F.(2002).Günümüz Koşullarında Sanat Eğitimcisinin Özellikleri Nelerdir ve Hangi Niteliklere Sahip Olmalıdır? Sanat Eğitimi Sempozyumu, Ankara: G.Ü. İletişim Fakültesi Matbaası.
Binbaşıoğlu, C. (1994). Genel öğretim bilgisi (7.Baskı). Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
Boydaş, N.(1996). Sanat kültürü yansıtır. Milli Eğitim Dergisi, (131):8.
Bölükoğlu H. (2002). Bilgi çağında eğitim fakültelerinde resim-iş eğitiminin genel bir değerlendirmesi. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 3. s. 247–259
Buyurgan, S. (2007). Eğitim Fakülteleri Resim-İs Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğrencilerinin Aldıkları Eğitim-Öğretime Yönelik Görüş Ve Beklentileri, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, Cilt:5, Sayı:4, Sayfa 657–677.
Çakır, A. (1990). Ortaöğretim Kurumlarında Resim-İş Öğretimi ve Sorunları, Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları.
Dumanoğlu, S. (2004). Resim Öğretmenliği Programı Özel Yetenek Sınavlarına Yönelik Öğretim Elemanı Görüşler. II. Sanat Eğitimi Sempozyumu, Ankara: Gazi Üniversitesi gazi Eğitim Fakültesi.
Erbay, M. (2000). Plastik sanatlar eğitiminin gelişimi. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları
Erdem, Ü. (2002). Sanat eğitimi. Ankara: Nobel Yayınları
Etike, S. (1995). Sanat eğitimi yazıları. Ankara: İlke Kitabevi Yayınları.
Gardner, H. (1983). Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences. New York: Basic Books.
Gardner, H. (1999). Intelligence Reframed: Multiple Intelligences For the 21.Century. New York: Published by Basic Books.
Genç, A. (2004). Resim-iş öğretmenliği programına yeni bir bakış. II. Sanat Eğitimi Sempozyumu, Ankara: Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi.
44
Gençaydın, Z. (2002). Sanat eğitimcisi yetiştirmede G.E.E. Resim-iş bölümünün yeri ve bugünkü durumu üstüne. Sanat eğitimi sempozyumu, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Matbaası: Ankara.
Gökay, M. (2002). İlköğretim II. kademede resim-iş öğretmenlerinin yaptıkları yıllık ders planlarının konu, amaç, metod ve teknik bakımından değerlendirilmesi, Sanat Eğitimi Sempozyumu, Ankara: Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Matbaası.
Gökaydın, N. (1996). İlköğretimden Yükseköğretime Kadar Sorunları İyi Bilen Sanat Eğitimcisi Yetiştirilmelidir. Milli Eğitim, (131):28.
Gökaydın, N. (2002). Çağdaş eğitime bakış. Milli Eğitim, (153–154), 2–4.
İmamoğlu, G. (2004). Güzel sanatlar eğitimi resim bölümlerinde desen dersinin sorunlarına yönelik bir araştırma. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi, Cilt 5, Sayı 2
Karasar, N. (2003). Bilimsel araştırma teknikleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Kavuran, T. (2004). Türkiye’de güzel sanatlar eğitimi resim-iş öğretmenliği anabilim dallarının II. Öğretimindeki sorunları ve çözüm önerileri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Sayı1, 191–207
Kırışoğlu, O.T. (2002). Sanatta eğitim, görmek öğrenmek yaratmak. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Kurtuluş, Y. (2002). İlköğretim Resim-İş Derslerinin Haftalık Ders Dağıtımı İçindeki Yeri ve Öğrenciler Üzerindeki Etkileri. Milli Eğitim, (153-154):123.
NAEA (National Art Education Association). (1994). The national visual arts standarts. Reston.
Özcan, A. O. (2000). Algıdan yoruma yaratıcı düşünce, İstanbul: Avcıol Basım Yayın.
Özgen, M.K. (1996). İlköğretimden yükseköğretime kadar sorunları iyi bilen sanat eğitimcisi yetiştirilmelidir. Milli Eğitim, (131):36.
Özsoy, V. (1998). Yetmişbeşinci yılda sanat eğitimi ve öğretimi (resim-iş eğitimi). Milli Eğitim, (139):60.
Öztop, Ş. (1993). Sorunların ışığında sanat eğitimi, Çağdaş Eğitim Dergisi, 18 (187): 44–45.
45
Öztürk, M. (2002). YÖK-Dünya Bankası projesi resim öğretmenliği lisans programında desen dersi örneğiyle sanat eğitimi öğretiminde standart bilgi seviyesine erişimin önemi ve gerekliliği, Sanat Eğitimi Sempozyumu, Ankara: G.Ü. İletişim Fakültesi Matbaası
San, İ. (1995). Sanat Eğitiminin Geleceği, Ankara: Mert Matbaası (Seminer 20-22 Ekim 1994).
Sari, S. (1997). Resim-iş öğretmenlerinin yetiştirilmesi, Pamukkale Üniversitesi Eğitini Fakültesi Dergisi, Sayı:2, Sayfa 12–16
Stokrocki,M- Kırışoğlu,O.(1996). Ortaöğretim sanat öğretimi, Ankara: YÖK/DB, M.E.G.P.
Telli, H. (1990). Türkiye’de resim-iş öğretimine genel bir bakış, Ortaöğretim Kurumlarında Resim-İş Öğretimi ve Sorunları, Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları.
Uçan, A. (1996). İnsan ve Müzik İnsan ve Sanat Eğitimi, Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları
Ünver, E. (2002). Sanat eğitimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım
Vickers, C.J. (1999). Çoklu Zekâ: Görüşmeler ve Makaleler (Çev. Meral Tüzel). İstanbul: BZD Yayıncılık
Yılmaz, M. (2006). Resim-iş eğitimi öğretmen adaylarının okul deneyimi I uygulamalarında karşılaştıkları sorunlar. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 26, Sayı 1, s.165–185
Yurdakul, İ. (1990). Ortaöğretimde sanat eğitimi sorunları, Ortaöğretim Kurumlarında Resim-İş Öğretimi ve Sorunları, Ankara: Türk eğitim Derneği Yayınları.
Zeren, G. (2006). Bilgi çağı ve küreselleşme sürecinde sanat eğitimcisi kimliği sorunsalı, Kastamonu Eğitim Dergisi 14 (2):637–646

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com