Buradasınız

FEN BİLGİSİ DERSİNDE DRAMA TEKNİĞİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ

THE EFFECT OF DRAMA TECHNIC ON THE STUDENT SUCCESS IN SCIENCE LESSON

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
In primary school, science lessons includes basic science concepts and facts of life. In science lessons, teachers have to use proper methods and technics to help the students learning the concepts and the relations between them correctly and reminding the subjects that the students learnt easily. One of them is drama technic. In drama activities students dramatize a subject by role playing and in this technic they learn the subject by practicing and living. The aim of this research is finding the effect of drama technic on academic success and remembering the subjects that the students learnt. Thus, drama technic was used on teaching "electricity" subject in 6th class science lesson. This research was experienced in a primary school in Ümraniye in Istanbul in the educational season 1999-2000. In this research, one class in this school was taught with as direct expression and question-answer technics classically, another class was taught with drama technic in addition to the classical method. For measuring the achievement "electricity test" that was checked by the expert , 80% reliable , was prepared by the researcher. This test was used before applying the method as "pre-test", after just applying the method as "final-test" and after 8 weeks from finishing the method as "remembering-test". The results were evaluated on the computer by SPSS packet programme. According to the results, using drama technic in science lesson makes the students remember the subjects that they learnt more easily than the classical method. It is clear that with drama technic the students forgot the subjects less than the other group because of not memorizing but understanding and living.
Abstract (Original Language): 
İlköğretim Fen Bilgisi Dersi, temel fen kavramlarını içeren yaşamla iç içe olan bir derstir. Fen Bilgisi Derslerinde, öğrencilerin kavramları ve kavramlar arasındaki ilişkileri doğru olarak öğrenmesi ve öğrendiklerini daha kolay hatırlaması için öğretmenlerin uygun yöntem ve teknikler kullanması gerekmektedir. Bu yöntem ve tekniklerden biri de drama tekniğidir. Drama aktivitelerinde öğrenciler, çeşitli roller alarak konuyu dramatize halinde sunarlar ve bu teknikle, yaparak yaşayarak öğrenirler. Bu araştırmanın amacı; ilköğretim Fen Bilgisi Dersinde drama tekniğinin kullanımının, akademik başarıya ve öğrencilerin öğrendiklerini hatırlamasına etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçla, 6. sınıf Fen Bilgisi Dersindeki "Elektrik" konusunun öğretilmesinde drama tekniği kullanılmıştır. Araştırma, 1999-2000 eğitim-öğretim yılı İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki bir ilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırmada bu okuldaki bir sınıfa düz anlatım, soru-cevap gibi tekniklerle klasik olarak, diğer bir sınıfa da bunlara ek olarak drama tekniğiyle ders anlatılmıştır. Öğrencilerin ders başarılarını ölçmek için araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman kontrolünden geçen % 80 oranında güvenilir olan "Elektrik Konusu Testi" hazırlanmıştır. Bu test; uygulamadan önce "ön test", uygulamadan hemen sonra "son test" ve uygulama bittikten 8 hafta sonra "hatırlama testi" olarak kullanılmıştır. Bulunan sonuçlar, bilgisayar ortamında SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara dayanılarak Fen Bilgisi Dersinde drama tekniğiyle ders işleyen öğrencilerin, klasik yönteme göre öğrendiklerini daha kolay hatırladıkları bulunmuştur. Buna göre drama tekniğiyle öğrencilerin öğretilen bilgileri, ezberleyerek değil anlayarak ve yaşayarak öğrendikleri için, diğer gruba göre daha az unuttukları söylenebilir.
213
224

REFERENCES

References: 

CLARK, H.L.:
"Strategie
s And In Secondary School Teaching", The Macmillan Company, New York Collier, Macmillan Limited, London, UK, (1968)
ÇORLU, M.A.: "Bilgisayar Destekli Fen Ve Fizik Öğretimi", Derya Dağıtım Yayınları, İstanbul,
Türkiye, (1989)
FOSTER, D.; LOCK, R.: "Teaching Science 11-13" , Croom Helm, London, New York, Sydney, USA,
(1987)
GÖNEN, M.; DALKILIÇ, U.N.: "Çocuk Eğitiminde Drama", Epsilon Yayıncılık, İstanbul, Türkiye,
(1998)
GÜRDAL, A.; BAYSAL, N.: "Fen Bilgisi ve Hayat Bilgisi Derslerinde Öğretim Metodu Olarak Bulmacaların Kullanılması", Yaşadıkça Eğitim, Sayı: 49, Kültür Koleji Yayınları, İstanbul,
Türkiye, (1996)
GÜZEL (SAĞIRLI), H.E.: "İlköğretim 6. Sınıf Fen Bilgisi Dersinde Dramatizasyon Yönteminin Başarıya Etkisi", Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi,
İstanbul, Türkiye, (2001)
HURD, B.M.: "Teach By The Light Of The Moon", Science And Children, Cilt: 28, Sayı: 7, (1991)
KALKANCI, A.: "Dramatizasyon Yönteminin Okul Öncesi Eğitimde Kullanımı", Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, Türkiye, (1991)
KOCAOLUK, F.; KOCAOLUK,
Ş.M.
, "İlköğretim Kurumları Fen Bilgisi Dersi Öğretim Programları İle Çevre, Sağlık, Trafik, Okuma Dersi Programları Ve İlkokul Haftalık Ders Çizelgesi", Kocaoluk Yayınevi, Tarsus, İstanbul, Adana, Türkiye, (1992)
223
M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 2002, Sayı 15, Sayfa : 213-224
MALEY, A.; DUFF, A.: "Drama Techniques In Language Learning", Cambridge University Press, Cambridge, New York, Melbourne, Sydney, USA, (1987)
ÖNDER, A.: "Yaşayarak Öğrenme için Eğitici Drama (Kuramsal Temellerle Uygulama Teknikleri ve Örnekleri)", Epsilon, İstanbul, Türkiye, (1999)
ŞAHİN,F.: "Okul Öncesinde Fen Bilgisi Öğretimi ve Aktivite Örnekleri", Ya-pa Yayın Pazarlama,
İstanbul, Türkiye, (2000)
ÜNAL, S.: "Fen bilgisi Öğretiminde İlkokul Öğretmenlerinin Yeterliliği", M.Ü.Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, Sayı:5, İstanbul, Türkiye, (1993)
224

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com