Buradasınız

İNSANİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROGRAMİ

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
Değerler, insanların tutum ve davranışlarını etkiler; tutum ve davranışları belirleme, biçimlendirme ve yönlendirmede önemli rol oynarlar. Bireylerin önemli problemlerini ve o kişinin benimsedikleri değerler hakkında güvenilir bilgileri dikkate almadan anlamak, değerlendirmek ve yorumlamak zordur. Bireylerin, grupların ve çeşitli kültürlerin değerleri hakkında bilgi edinerek, onların tutum ve davranışlarını büyük ölçüde önceden kestirebiliriz (Başaran, 1992: 49). İnsani değeler nelerdir? İnsani değerler, hayata bir değerlilik ve saygı katarlar. Hayatın dürüstlük, hoşgörü, iyilik, merhamet gibi güzel yanlarını çoğaltırlar. Kişinin değerleri, kişilerarası ilişkilerde doğrudan doğruya veya dolaylı ortaya çıkan sevgi, dürüst olma, bağlılık, saygı, adil olma. açık düşünebilme, kontroller kurabilme gibi kişisel değerlerdir (Kuçuradi. 1995: 58). Bütün bunlar da uyumlu yaşama yol açar: İnsani değerler hayatın sütunlarıdır. İnsani değerler ile ahlaki değerler birbiriyle örtüşen kavramlardır. Ahlâk; iyi ve kötü davranışlar bütünüdür ve insanların uymakla sorumlu oldukları davranışlar ve kurallardır (Kulaksızoğlu, 1997: 86). Hangi davranışların iyi olup olmadığı kişiden kişiye göre değişmektedir. Davranışların iyi olup-olmadığı kişiden kişiye göre değiştiği gibi toplumdan topluma da değişir, iyi ve kötü kavramının ne olduğu konusundaki görüşler farklılık gösterir. Eğitimin ve okulun amaçlarından biri de iyi ahlâklı insanlar yetiştirmektir. Ahlâk eğitiminde amaç; özgür olarak dış etkenlerden sıyrılmış, vicdanına sığınarak yargıda bulunan ve davranan insanlar yetiştirmektir (Kaya, 1997: 185).
199
208

REFERENCES

References: 

Başaran F, "Üniversite Eğitim Süresi İçinde Öğrencilerin Değer Tercih Sıralamalarında Değişme" VII
Ulusal Psikoloji Kongresi Bilimsel Çalışmaları. Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 22-25 Eylül 1995.
Dilmaç. Bülent, ilköğretim Öğrencilerine İnsani Değerler Eğilimi Verilmesi Ve Ahlaki Olgunluk Ölçeği İle Eğitimin Sınanması, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi,
İstanbul. Aralık 1999
Çileli. M. Ahlak Psikolojisi ve Eğitimi. V Yayınları, Ankara. 1986
İnsani Değerler Eğitimi Seminer Programı, Karşılıksız Hizmet Vakfı, İstanbul. 1996
Kazancı, O. Eğitim Psikolojisi, Kuram ve İlkelerden Uygulamaya, Kazancı Hukuk Yayınları No 67, Ankara. 1989.
Kaya. M. Kişilik Özelliklerinin Ahlak Yargısı Üzerindeki Etkisi. Marmara Üniversitesi Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, Savı: 4,1997.
Kuçaridi. J Felsefi Açıdan Eğitim ve Türkiye'de Eğitim, İstanbul. 17-18 Kasım,
1995
Kulaksızoğlu. A. Ergenlik Psikolojisi, Remzi Kitabevi, İstanbul. 1997 Onur. Bekir Ergeni Anlamak, İmge Kitabevi, Ankara, 1995.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com