Buradasınız

BENLİK VE MESLEKİ BENLİK KAVRAMLARININ ÖĞRENİM YILLARI İLE İLİŞKİSİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Birey için anlamlı ve birbirleriyle ilişkili olan benlik algılarının tümüdür, diye tanımlanan benlik kavramı bir süreç içinde gelişme özelliği göstermektedir. Birey yaşamı boyunca hem kendisinden hem de çevreden gelen tüm uyaranlara açıktır. Bu uyaranların sonucunda da bazı algılar birikir. Bu algılar ise bireyin benliğini oluşturmaktadır. Meslek seçimi ise kişinin yaşamı boyunca verdiği en önemli kararlardan biridir, çünkü meslek, kişinin ileriki hayatını belirleme, sosyo-ekonomik seviyeyi tespit etme. kimlerle ilişki içinde bulunulacağını belirleme hatta evleneceği kişiyi bile seçmesinde rol oynayan en önemli faktördür. Meslek denilince ilk akla gelen bireyin yaşamını devam ettireceği parayı kazanma olarak bilinmektedir. Oysaki meslek, kişinin toplumsal yerini tayin eden ve kendini gerçekleştirmesine yardımcı olan önemli bir etkendir. Rogers (1951) kendin i gerçekleştirmeyi gizli güçleri geliştirme ve tam olarak fonksiyonda bulunma diye tanımlamaktadır. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi ve tam olarak fonksiyonda bulunabilmesi için ise, sahip olduğu özelliklerle seçmiş olduğu mesleğin niteliklerinin bağdaşım içinde olması gerekmektedir. Hümanistik psikologlara göre; insan davranışlarını yöneten en önemli güdü "Kendini Gerçekleştirme" güdüsüdür. Psikologlar; beslenme, korunma, nesli sürdürme gibi fizyolojik ihtiyaçların önemini inkar etmemekte, hatta bunları temel saymakla birlikte, insanın insan olarak daha üst düzeyde bazı ihtiyaçlarının olduğunu ve bunları doyurmaya çalıştığını ileri sürürler. Bu üst düzeydeki ihtiyaçlar, saygı görmek, bilgi edinmek, güzellikten zevk almak gibi salt insana özgü ihtiyaçlardır (Kuzgun, 1987). Maslow tarafından "Gelişme İhtiyaçları" olarak adlandırılan bu yüksek seviyedeki ihtiyaçlar ancak temel ihtiyaçlar tatmin edildikten sonra ortaya çıkabilirler (Maslow. 1968). Birey tarafında n seçilip kullanılan, mesleki cümlelerden oluşan mesleki benlik kavramı, o kişinin benlik kavramının bir parçasıdır. Ancak, bazen mesleki benlik kavramı, psikolojik benlik kavramının parçalarını içermeyebilir. Bundan da öte benlik kavramıyla bağdaşmayan başka parçaları da içerebilir. Örneğin bir kimsenin kendisine doyum sağlamayan bir işe girmesi durumunda olduğu gibi (Öner, 1982).
267
280

REFERENCES

References: 

Adams. F.J. Counseling and Guidance. New York: The Mac Millan Co. 1968.
Cohen. J. "A Coefficient of Agreement For Nominal Scales". Educational and Psychological Mcasurement, 20. 37-46. 1960.
Geçtan, E.
Psikoanali
z ve Sonrası. Ankara. Maya Mat. Ltd. Şti. 1984.
George. R. and Stridde Cristiani. Theory Mctlıods and Processed of Counseling and Psychothcrapy. New Jersey. Prentice-Hall İne, 1981
İzci, A. "Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Benlik ve İdeal Benlik Kavramlarının Tercih Edilen Meslek ve Seçilen Meslek Kavramları İle Bağdaşım Düzeyleri" Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi, Ankara Üniversitesi, 1986.
Kantarcıoğlu. S. Rehberlik. İstanbul. Milli Eğitim Basımevi, 1987.
Kepçeoğlu, M. Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Ankara, Kadıoğlu Matbaası, 1985.
Kuzgun. Y Mesleki Rehberliğin Bireylerin Yetenek ve İlgilerine ygun Meslekleri Tanımalarına Etkisi, Ankara Sevinç Matbaası, 1982.
Kuzgun. Y. Rehberlik ve Psikolojik Danışma. Ankara, ÖSYM Eğitim Yayınları. 1988.
Monison. L.R:
"Self-Concep
t Implementation In Occupational Choices," Journal of Counseling Psychology, 1962.
Maslow, A. Toward a Psychology of Being, New York, Van Nostrand Reinhold Co, 1968. Oğuzkan, F Eğitim Terimleri SözlüğU, Ankara, A.Ü. Basımevi, 1981
Öner, U. "Benlik Kavramı ile Mesleki Benlik Kavramı Arasındaki Farkın Akademik Başarı ile İlişkisi" Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, 1982.
Rogers, C Client-Centered Therapy, Boston. Henghton Mifflin Co. 1951.
Süper. D.and R. Matlin. J.F.
Jordaa
n (eds) Career Development Self-Concept Theory,
New York. Teacher College, Columbia University, 1963.
Tan, H
Rehberliğin Esasları. Ankara, Ayyıldız Matbaası, 1975.
Uysal. Ş Lise Öğrencilerinin Meslek Seçimleri, Ankara, A.Ü. Eğitim Fakültesi Yay No:
12, 1970.
Uz, F. "Hemşire Öğrencilerin Benlik ve Mesleki Benlik Kavramlarının Karşılaştırılması,"! Yayınlanmamış uzmanlık Tezi, Ankara Üniversitesi, 1984.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com