Buradasınız

TÜRKİYE' DE VE DÜNYADA BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİK VE BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ EĞİTİMİ

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
Ülkemizdeki biyomedikal mühendislik ve tıp cihazları teknolojisi eğitimine ilişkin sorunlar ve yapılmış olan çalışmalar açıklanmaktadır. Ülkemizdeki ve yurtdışındaki biyomedikal mühendislik ve biyomedikal cihaz teknolojisi eğitim programlarının, bugünkü yapısı ve durumu değerlendirilmektedir. TÜRKİYE' DE TIP CİHAZLARI TEKNOLOJİSİNE İLİŞKİN İLK EĞİTİM ÇALIŞMALARI Biyomedikal mühendislik, günümüzde, sağlıkla ilgili sistemlerin en önemli katılımcılarından birisi durumundadır. Tıp cihazları teknolojisinin teşhis ve tedavi amaçlı kullanımının insan sağlığında ve ömrünün uzatılmasındaki etkilerini göz önünde tutan ülkeler, yapılan çalışmaları yakından takip ederek, mühendislik ve teknoloji eğitiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına önem vermişlerdir (Schwan, September 1993: 25- 29,Brown, September 1986: 16-20, Boström, September 1993: 34-45). Türkiye'de de bu konudaki eğitime ilişkin ilk çalışmalar Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından başlatılmıştır. Bu alandaki en önemli eksiklik, Türkiye sağlık ku¬ruluşlarında bulunan tıp cihazlarının bakım, onarım, test ve kalibrasyonlarının yapılamaması nedeniyle doğan sorunlarla ortaya çıkmıştır. Sağlık kurumlarındaki tıbbi cihazların teknik sorunlarını çözmek için gerekli mühendis, tekniker ve teknisyenlerin olmaması nedeniyle, sağlık personelinin şikayetleri olmuştur. Türkiye'de biyomedikal cihazlarla ilgili sorunları belirlemek için değişik kuruluşlarca yapılan araştırmaların sonuçlarına göre: a) Devlet Planlama Teşkilatının 1973 yılında, dördüncü beş yıllık kalkınma planı, özel ihtisas komisyonu tarafından sunulan rapora göre, ülkedeki sağlık kuruluşlarında 260 milyon Amerikan doları değerinde elektronik cihaz bulunduğu ve bunların %70-80'nin ya hiç çalışmadığı ya da beklenen biçimde çalışmadığı belirtilmiş ti r(Richter, 1985).
51
58

REFERENCES

References: 

Boström U., Bravar D., Kanai H., Karp
P.
, Pallikarakis N., Smith J., Iberg P.A, "Cliııical Engineering Worldwide" IEEE Eng. in Med. and Bio., September 1993, Sayfa: 34-45.
Brown B.H. "Biomedical Engineering and the Europancommunity" IEEE Eng. in Med. and Bio., September 1986, Sayfa: 16-20.
Çamurcu, A. Yılmaz "Tıp Elektroniği Alanında Eğitim Modellerinin Araştırılması ve Geliştirilmesi" Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995.
DPT., VI. Beş Yıllık Kalkınma Planı ÖİK Raporu, Sosyal Güvenlik ve Sağlık
Hizmetlerinin Rasyonalizasyonu, DPT. Yayın No: 2274-ÖİK:391, Eylül
1991.
Engardio, P. "Clinical internships programs vary in scope, duration, and success" IEEE Eng. in Med. and Bio. Magazine, September 1982,
Sayfa: 14-16.
Pacela, A.F (ed.) Bioengineering Education Directory, Quest Publishing CO.
Inc.,1990
Pilkington T.C., Long F.M., Plonsey R„ Webster J.G., Welkowitz W. "Status and Trends in Biomedical Engineering Education" IEEE Eng. in Med. and Bio. Magazine, September 1989, Sayfa: 9-17.
Richter N. "Training and Support Services for Repair and Maintenance of
Biomedica
l Equ- ipment, Turkey", DP/TUR/84/003/a/01/37, Project Findings and Re- commendations, June 1985.
Schwan, H.P. "University of Pennsylvania, From research laboratory to a leader in educational institutions for bioengineering" IEEE Eng. in Med. and Bio., September 1991 Sayfa: 47-49.
Schwan H.P. "Early Organizations of Biomedical Engineering in the U.S." IEEE Eng. in Med. and Bio., September 1993, Sayfa: 25-29.
Sun H.H. "Drexel University, Pioneer in a formal M.S. degree training program for doctors" IEEE Eng. in Med. and Bio., September 1991, Sayfa: 44¬46.
Torzyn N.T., McKinney W.D, Abbott E.L., Cook A.M, Gillott D.H. "Biomedical Engineering Program to Upgrade Biomedical Equipment Technicians" IEEE Transactions on Biomedical Engineering, March 1975, Vol. BME-22, No. 2, Sayfa: 145-149.
UNDP/TUR/85/006, Terminal Report, "Assistance to the Electrical Engineering Department of METU in Establishing a Clinical Engineering Unit" UNESCO-UNDP, 1988.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com