Buradasınız

OYUN VE OYUNCAKLARIN HAREKET GELİŞİME KATKILARI

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
Çocuğun akıl gücü yaratmalarına, bedensel devinimlerine ve bunların bileşiminden oluşan tüm etkinliklerine oyun denir ( SEYREK Hilmi, SUN Muammer, s.3 ). Oyun dıştan bir etki ve baskı olmaksızın kendi kendine oluşan içgüdüsel bir etkinliktir. Bir başka tanıma göre oyun, insanların beden ve zekâ yeteneklerini geliştirmek amacını güden, hesap, dikkat, rastlantı ve beceriye dayanan çoğu kez oyalanmak için oynayanı zamanda tat veren bir tür yarışmadır. Oyun ve taklit başlangıçta ayırt edilemeyecek kadar birlikte olup birbirine karışmışlardır. Taklit herhangi bir hareketi sözü veya sesi aynen tekrar etmektir ve oyunla iç içedir. Çocuk bilinçsiz ve amaçsız bir şekilde koşar, oynar, güler, bağırır ve tırmanır. Oyun çocuk için neşe ve mutluluk kaynağı haline gelir. Çocuğun yönelimleri doyurulup geliştirilerek iş hayatına, sosyal ve gerçek hayata bir basamak hazırlar. Gelişim tamamlandıkça oyun, yerini gerçek gereksinmelere bırakır. Oyun kavramı içinde çabuk heyecanlı atılgan hareketler özellikle atlama ve hoplamaların temel ifadeleri yer alır. Oyun akıcılığı, oyun sahası, amaçları, kuralları, örneklemeler ve isteklerle sınırlanmıştır. Sade ve katıksız oyunlar zevkli gülüşler, hareketler neşenin bilinen belirtileridir. Oyun, tecrübe kazanma öğrenme ve yapma aracıdır. Çocuğunuz doktorculuk ve mimarcılık oynuyorsa bundan yalnızca keyif almıyordur. Doktor ya da mimarı yaşıyordur. Çocuk, oyunu sırasında çevresinde gözlemlediği uğraş ve becerileri canlandırır, dener ve uygular (Arnold, Arnold, s.7.). Düzenlenen etkinliklerle çocuğun bedensel yapılarının, ihtiyacı olan temiz ve sağlıklı koşullar, okulöncesi eğitim kurumlarında, bilinçli bir biçimde düzenlenerek, bedensel gelişimin diğer gelişimlerle sıkı bir uyum içinde seyretmeyi sağlar. Düzenlenen etkinliklerle çocuğun bedensel yapısını tanımasına, organlarının işlevlerini öğrenmesine imkân verilebilir. Okulöncesi eğitim kurumlarında bina içinde, bahçede çocukların bedensel yapılarına uygun ölçülerde eşya, araç ve gereçler, oyun malzemeleri bulundurarak, çeşitli bedensel çalışmaların yapılmasına, el becerinin geliştirilmesine yardımcı olacak imkânlar sunulmalıdır ( Oğuzkan, 1987, s. 16).
319
326

REFERENCES

References: 

Arnold, Arnold,
Çocuğunu
z ve Oyun, Çev.: Rezzan Mahmutoğlu, Ece Yayınları, İstanbul 1979, s. 7.
Cole
Luella
, Morgan John J.B. Çocukluk ve Gençlik Psikolojisi, Çev.: Belkıs Halim Vassaf, M.E.B., İstanbul 1985, s. 73.
Güven Nergis, 5. Ya-Pa Okulöncesi Eğitimi ve Yaygınlaştırılması Semineri, Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Önemi, Ya-Pa Yayınları, Antalya 1987, s. 86, 87.
Kantarcıoğlu Selçuk, Anaokullarında Metod ve Öğrenim II, Ankara 1987. Sükan Zafer, Okulöncesi Etkinlikleri, M.E.B. İstanbul 1993.
Seyrek Hilmi, Sun Muammer, Okulöncesi Eğitimde Çocuk Oyunları Oyun Dersi El Kitabı, Mey Yayınları, İzmir 1997.
Tamer Kemal, Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi, Anadolu Üniversitesi Yayınlan, Eskişehir 1987.
Yalçınkaya Tosun, Eğitici Oyun ve Oyuncak Yapımı, Esin Yayınevi, İstanbul 1996.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com