Buradasınız

DUYGUSAL İSTİSMARIN LİSELİ ERGENLERİN KENDİNİ KABUL SEVİYELERİNE ETKİSİ

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
Günümüzde çocuk istismarı kavramı çocuğa yöneltilen eylemin türü bu eylemlerin sebepleri ve çocuk üzerindeki etkileri açısından farklılaştığı düşünülen üç boyutta incelenmektedir. Bunlar: - Fiziksel istismar - Cinsel istismar - Duygusal istismar'dır. Duygusal istismarı betimlemeye yönelik çalışmalar sonucunda karmaşık ve örtülü yapısından ötürü çeşitli tanım ve kriterler ortaya çıkmıştır. 1983 yılınd a Indianapolis'de düzenlenen Çocuk ve Gençlerin Duygusal istismarı Konferansında ileri sürülen ve üzerinde fikir birliği sağlanan tanıma göre "Duygusal istismar çocuk ve gençlerin psikolojik olarak kötüye kullanılması; yapılan veya yapılması gerekip de ihmal edilen toplumsal ve bilimsel standartlara göre psikolojik açıdan zarar verici oldukları saptanan davranışlardır. Bu davranışlar yaş, statü, bilgi ve pozisyon gibi özellikler ile çocuk veya gencin üzerinde güç sahibi olan kişi ya da kişiler tarafından gerçekleştirilir. Bu tür davranışlar çocuğun bilişsel, duygusal veya fiziksel işleyişine derhal ya da gelecekte zarar verirler" (Hart, Germain, Brassard, 1987, s.6). Duygusal istismara neden olan ebeveyn davranışlarının 8 boyuttan oluştuğu ifade edil¬mektedir. Bu boyutlar (Garbarino ve ark., 1986, s.8, Hart ve ark., 1987, s.7, Finkelhor ve Korbin, 1988, ss.8-9.): 1- ) Reddetme 2- ) Aşağılama 3- ) Korkutma, yıldırma 4- ) Yalnız bırakma 5- ) Suça yöneltme 6- ) Kendi çıkarına kullanma 7- ) Vaktindin önce yetişkin rolü vermedir. Günümüzde duygusal istismarın, istismar kapsamı içindeki en önemli konu olduğu fikri giderek yaygınlaşmaktadır (Garrison, 1987, s.157). Duygusal istismarın diğer istismar biçimlerini bir şemsiye gibi altında topladığı, tek başına gerçekleşebildiği gibi fiziksel ve cinsel istismarlarda birlikte bulunduğu ifade edilmektedir (Erkman, 1991, s. 163).
127
134

REFERENCES

References: 

Alantar, Melda.
"Psychologica
l Maltreatment: An Attemt of Its Definition by Experts and Its Assessment Among a group of Adolescents". Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi, Boğaziçi Üniversitesi, 1989.
Enç, Mithat. Ruhbilim Terimleri Sözlüğü. Ankara: Karatepe Yay., 1990.
Erkman, Fatoş. "Çocukların Duygusal Ezimi". Çocuk İstismarı ve İhmali. Ankara: Gözde Repro Ofset, 1991.
Finkelhor, David, Korbin, Jill. "Child Abuse As an International Issue". Child Abuse and Neglect. Vol :12 (1), 1988, ss.3-23.
Garbarino, James, Gutmann, Edna and Seeley, Janis. The Psychologically Battered Child. Strategies for Identification, Assessment and Intervention. United States of America: Jossey-Bass Publishers, 1986.
Garrison, Greenberg. "Psychological Maltreatment of Children" American Psychologist. Vol:42 (2), 1987, ss. 156-157.
Georgopoulou, Agathonos.
"Çocukların
ı İstismar Eden Ana Babalarla Çalışma". Çocuk İstismarı ve İhmali. Ankara: Gözde Repro Ofset, 1991.
Hart, Stuart, Germain, Robert, Brassard, Marla. "The Challenge: To Better Understand
an
d Combat Psychological Maltreatment of Children and Youth". (Ed. Brassard Marla, Germain, Robert, Hart, Stuart) Psychological Maltreatment of Children and Youth. England: Pergamon Press, 1987, ss.3-24.
Kılıççı, Yadigar. "Üniversite Öğrencilerinin Kendini Kabullerini Etkileyen Bazı Değişkenler". Yayınlanmamış Doçentlik Tezi, Hacettepe Üniversitesi, 1981.
Maslow, Abraham. Motivation and Personality. New York: Harper and Brothers,
1954.
Mc Carthy, James.
"Abusiv
e Families and Character Formation". American Journal of Psychoanalysis. Vol: 50 (2), 1990, ss.181-186.
Temüge, Tulü. "Kendini Kabul Envanterinin Lise Öğrencilerine Uyarlaması". Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi, Hacettepe Üniversitesi, 1987.
Yavuzer, Haluk. Ana -Baba ve Çocuk. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1986.
Yörükoğlu, Atalay. Gençlik Çağı. Ankara: Türkiye Iş Bankası Kültür Yay., 1986.
YAYINLANMAMIŞ ARAŞTIRMALAR
Aydın, Betül. "Aile Yapısı ve Aile İçi ilişkilerin Liseli Ergenlerin Kendini Kabul Seviyelerine Etkisi", 1991.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com