Buradasınız

LİSELİ ERGENLERİN ANNE-BABA TUTUMLARINI ALGILAMALARI İLE UYUM DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
Teknolojik, siyasal, kültürel ve sosyal alanlarda bir çok gelişme ve değişikliklerin yaşandığı çağımızda gün geçtikçe üretken, girişimci, yaratıcı, çevresiyle ve kendisiyle uyum içinde ve dengeli bir kişilik yapısına sahip bireylere daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Uyumsuz ve ruh sağlığı yerinde olmayan bireyler kendi kendileri ile çatışmakla kalmayıp, içinde yaşadıkları toplumun refah ve mutluluğuna da ket vurarak toplum için bir sorun kaynağı haline gelmektedirler. Toplumun refah ve mutluluğunun kendisini oluşturan bireylerin sağlıklı, mutlu ve uyumlu olmalarına bağlı olduğu akıldan çıkarılmaması gereken bir husustur. Şu halde amaç; aktif, kendine güvenen, özerk, yaratıcı, ruh sağlığı yerinde, kısaca gerek sosyal gerekse kişisel yönden uyumlu bir nesil yetiştirmekse öncelikle uyumsuzluğa sebep olan etmenlerin bilimsel verilerle ortaya konması gerekmektedir. Bu adımı, ortaya konacak bu olası etmenlere ilişkin olarak alınacak önlemlere yönelik çalışmalar izlemelidir.
1
15

REFERENCES

References: 

AKAY, Nuray. "Lise Öğrencilerine İlişkin Bazı Niteliklerin Sosyal ve Kişisel Uyum Düzeylerine Etkisi", Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, 1990
ALAYLIOGLU, Ruşen ve A.Ferhan Oğuzkan. Ansiklopedik Eğitim Sözlüğü. İstanbul: İnkılap ve Aka Kitabevleri, 1976.
BALTAŞ, Zuhal ve Acar Baltaş. "Kolej ve Anadolu Liselerine Giriş Sınavına Hazırlanan Öğrencilerin Duygusal İstismarı", Çocuk İstismarı ve İhmali: Çocukların Kötü Muamelelerden Korunması I. Ulusal Kongresi (12-14 Haziran 1989). Der: Esin Konanç, İpek Gürkaynak, Ayten Egemen. Ankara:1991.
BAYMUR, Feriha. Genel Psikoloji. İstanbul: İnkılap Kitabevi, 1985.
BİLAL, Gülden, "Demokratik ve Otoriter Olarak Algılanan Ana-Baba Tutumlarının Çocukların Uyum Düzeylerine Etkisi", Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, 1984.
BİLİR, Şule ve Duyan Dabanlı. "Ergenlik Çağmdakinin Sosyal Gelişimine Aile Tutumlarının Etkisinin Araştırılması", Aile Yazıları: Birey, Kişilik ve Toplum.
Der: Beylü Dikeçligil ve Ahmet Çiğdem. Ankara: 1990.
*
BİLİR Şule, Meziyet Arı, Necati B. Dönmez, Belma Atik ve Pınar San. "Türkiye'nin 16 İlinde 4-12 Yaşlar Arasındaki 50.473 Çocuğa Fiziksel Ceza Verme Sıklığı ve Buna İlişkin Problem Durumlarının İncelenmesi", Aile ve Toplum. Cilt:l,
Sayı: 1,1991.
CAN, Gürhan. "Lise Öğrencilerinin Benlik Kavramlarım Etkileyen Ailesel Değişkenler", Anadolu Ün. Eğitim Fak. Dergisi. Cilt:4, Sayı:l-2,1991.
CHEN, Hsiao Ngo and Chien Wen Su. "The Perception of Parent-Child Relationships and Its Relation to Adjustment of Adolescents", Bulletin of Educational Psychology. Vol: 10, 1977.
CÜCELOĞLU, Doğan. İnsan ve Davranışı. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1993. EKŞİ, Aysel. Çocuk, Genç, Ana Babalar. İstanbul: Bilgi Yayınevi, 1990. EKŞİ, Aysel. Gençlerimiz ve Sorunları. İstanbul: İ.Ü. Yayın No: 2790, 1982. EKŞİ, Aysel. Üniversiteli Gençler. İstanbul: İ.Ü. Yayınları, 1986.
ERKMAN, Fatoş." Çocukların Duygusal Ezimi", Çocuk İstismarı ve İhmali: Çocukların Kötü Muameleden Korunması I. Ulusal Kongresi (12-14 Haziran
1989).
Der: Esin Konanç, İpek Gürkaynak, Ayten Egemen. Ankara:1991. FİŞEK, Güler Okman ve Zafer Sükan. Çocuğunuz ve Siz. İstanbul: MEB
Yayınları, 1983.
GEÇTAN, Engin. Çağdaş Yaşam ve Normal Dışı Davranışlar. İstanbul: Remzi
Kitabevi, 1992.
GEÇTAN, Engin. İnsan Olmak. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1993.
GÜNEYSU, Sibel ve Duyan Mağden. "Ana-Babalarm Çocuklarına Karşı Tutumları ve Çocuklardaki Problemleri", Fizyoterapi-Rehabilitasyon. Cilt:5, Sayı:4, 19S7.
GÜNEYSU, Sibel ve Şule Bilir. "Üniversite Gençlerinin Kendini Kabul Düzeyine Algılanan Anababa Tutumlarının Etkisi", Psikoloji Dergisi. Cilt:6, Sayı:22, 198S.
HABER, Audery and Richard P. Runyon. Psychology of Adjustment. Homewood, Illinois: The Dorsey Press, 1984.
HALPIN, , Glennelle, Gerald Halpin and Thomas Widdon. "The Relationship of Perceived Parental Behaviors to Locus of Control and Self-Esteem Among Ameıican Indian and ATıite Children", The Journal Of Social Psychology.
No:lll,1980.
HOGARTY, G.and M. Katz."Norms of Adjustment of Social Behavior",
Archieves Of General Psychiatry. 0:25,1971.
İMAMOĞLU, Olcay. "Değişen Düm'ada Değişen Aile-İçi Roller", Kadın Araştırmaları Dergisi. İstanbul: İ.Ü. Kadrn Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Sayı:l, 1993.
JERSİLD, Artur. Çocuk Psikolojisi. Çev: Gülseren Günce. Ankara: 1983.
KAĞITÇIBAŞI, Çiğdem, Sevda Bekman ve Diane Sunar. Başarı Ailede Başlar: Çok Amaçlı Eğitim Modeli. İstanbul: YA-PA Yayınları, 1993.
KAĞITÇIBAŞI, Çiğdem. İnsan Aile Kültür. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1991.
KILIÇÇI, Yadigar. Okulda Ruh Sağlığı. Ankara: 1992.
KIZILTAN, Gonca. "Üniversite Öğrencilerinin Kişisel ve Sosyal Uyum Düzenlerini Etkileyen Etmenler", Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, 1984.
KOPTAGEL-İLAL, Günseli. Tıpsal Psikoloji. İstanbul: Beta Basım-Yayım-Dağıtım, 1984.
KOPTAGEL-İLAL, Günseli. "Ergenlik Çağının Ruhsal Sorunları",
Nöropsikiyatri Arşivi. Cilt:XIV, Sayı:3-4, 1977
KOZACIOĞLU, Gülsen Çocukların Anxiete Düzeyleri ile Annelerin Tutumları Arasındaki İlişki. İstanbul: İ.Ü. Edebiyat Fak. Yayınları, 1986.
KOZCU,Şeyda. "Duygusal İstismar: Duygusal İstismar ve Genel Ruh Sağlığı İlişkisini İnceleyen Bir Araştırma", Seminer Psikoloji. Sayı:5, 1987.
KÖKNEL, Özcan. "Çocukta Uyumsuzluk", Aile ve Çocuk (Yıllık Dergi). Sayı:2, İstanbul: Ak Yayınları, 1982.
KÖKNEL, Özcan. Cumhuriyet Genr-liği ve Sorunları. İstanbul: Cem Yayınevi,
1979.
KÖKNEL, Özcan. Türk Toplumunda Bugünün Gençliği. İstanbul: Bozak
Matbaası, 1970.
KURÇ, Güzin. "Bazı Kişisel, Sosyo-Ekonomik, Kültürel Değişkenlerin Lise Öğrencilerinin Uyum Alanları ve Uyum Yöntemlerine Etkisi", Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, 1989.
KUZGUN, Yıldız. "Ana-Baba Tutumlarının Bireyin Kendini Gerçekleştirme Düzeyine Etkisi", Hacettepe Sosyal ve Beşeri Bilimleri Dergisi. Cilt:5, Sayı:l,
1973
MUSSEN, Paul H., John J. Conger and Jerome Kağan. Child Development and Personality. New York: Happer and Row, Publishers, Inc. 1974.
OKTAY, Ayla. "Bağımsızlık", Yaşadıkça Eğitim. Sayı:l, 1986.
OSKAY, Gülter. "Ana-Baba Ergen İlişkilerini Geliştirici Öneriler", Hacettepe Ün. Eğitim Fak. Dergisi. Sayıl, 1986.
ÖZGÜVEN, Ethem. Hacettepe Kişilik Envanteri El Kitabı. İkinci Revizyon.
Ankara: 1992.
SANDSTRÖM, Ol. Çocuk ve Gençlik Psikolojisi. Çev: Refıa Semin. İstanbul:
İ.Ü. Edebiyat Fak. Yayınları, 1982.
SHUTHERLAND, Stuart The International Dictionary Of Psychology. New
York: The Continuum Publishing Company, 1989.
UĞUREL-ŞEMİN, Refıa. Ruh Sağlığı. İstanbul: 1979.
VARIŞ, Fatma. "Gençlik Döneminin Psikososyal Sorunları", Okul Çocuğu ve Adolesan Döneminde Sağlık: 7. Pediatri Günleri Raporları. Düzenleyenler: Hülya Günöz, Rüveyde Bundak. İstanbul: 1986.
YAVUZER.Haluk. Ana-Baba ve Çocuk. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1986. YAVUZER, Haluk. Çocuk Psikolojisi. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1987.
YEŞİLYAPRAK, Binnur "Lise Öğrencilerinin İçsel ve Dışsal Denetimli Oluşlarını Etkileyen Etmenler", Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, 1988.
YÖRÜKOĞLU, Atalay. Çocuk Ruh Sağlığı: Çocuğun Kişilik Gelişimi,
Yetiştirilmesi ve Ruhsal Sorunları. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. 1978.
YÖRÜKOĞLU, Atalay Gençlik Çağı: Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar.
İstanbul: Özgür Yaym-Dağıtım, 1990.
ZEYTİNOĞLU, Sezen ve Şeyda Kozcu. "Fiziksel Çocuk İstismarı Konusunda Bir Araştırma", Psikoloji-Seminer Dergisi Özel Sayısı: V. Ulusal Psikolojisi Kongresi.
Sayı:8, İzmir: Ege Ün. Edebiyat Fak. Yayını, 1990.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com