Buradasınız

Lise Düzeyindeki Osmanlı Türkçesi Dersi Öğretim Programı’nın Uygulanışına İlişkin Öğrenci Görüşlerine Dayalı Bir Değerlendirme

Evaluating the Implementation of High School Ottoman Turkish Courses on the Basis of Students’ Opinions

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
10.14686/201321993
Abstract (2. Language): 
Ottoman Turkish courses have been offered in high schools of social sciences since the foundation of these institutions in 2003-2004 academic year. The curriculum of Ottoman Turkish was put into practice with the 12.09.2011 dated and 139 numbered sentence of Board of Education. According to this sentence the 2 hours Ottoman Turkish courses are compulsory at 10 ,11th grades. This study deals with the current implementation of Ottoman Turkish courses on the basis of students’ opinions. The research was carried out in Ankara Mehmet Kaplan High School of Social Sciences. The semi-structured interview method was used. The data was evaluated under the following sections: reading and comprehending the Ottoman Turkish texts, developing vocabulary, realization of cultural components of Ottoman Turkish, gaining sensitivity in preserving Ottoman Turkish heritage, using Ottoman Turkish texts for academic or occupational purposes.
Abstract (Original Language): 
Türkçesi Dersi, ilk defa 2003-2004 öğretim yılında faaliyete başlayan sosyal bilimler liselerinde, kuruluş tarihinden bu yana okutulmakla birlikte söz konusu dersin öğretim programı MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12.09.2011 tarih ve 139 sayılı kararıyla uygulamaya konmuştur. Yürürlükteki programa göre Osmanlı Türkçesi dersleri zorunlu olup 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada 2’şer saat olarak uygulanmaktadır. Bu bildiride, adı geçen sınıflarda okutulan Osmanlı Türkçesi dersine ilişkin uygulamalar, öğretim programının genel amaçları doğrultusunda öğrenci görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmektedir. Çalışma, Ankara Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesinde öğrenim görmekte olan 10 ve 11. sınıf düzeyindeki öğrencilerle görüşme yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Bunun için gerek önceden belirlenmiş sorulara cevap alınması gerekse öğrencilerin dikkat çekmek istedikleri hususları belirtmelerine imkân vermesi açısında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler öğretim programının uygulanışına ilişkin olarak “Osmanlı Türkçesi ile yazılmış farklı güçlük düzeyindeki metinleri okuyabilme, anlamlandırabilme, söz varlığını geliştirme, Osmanlı Türkçesi etrafında gelişen kültürü tanıma, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eserleri koruma konusunda duyarlılık kazanma, alana özgü çalışmalarda Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eserlerden yararlanma” amaçlarının gerçekleşmesi bakımından değerlendirilmiştir.
329
343

REFERENCES

References: 

Hanioğlu, Ş. (2011). 1876’dan Günümüze Resmî Dil Serüvenimiz. Sabah, 02.01.2011.
Lincoln, Y., & Guba, E. (1985). Naturalistic inquiry. New York: Sage
Karasar, N. (2005). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel.
Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2011). Osmanlı Türkçesi Dersi
Öğretim Programı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2010). Orta Öğretim Kurumları
Haftalık Ders Çizelgeleri.
Punch, K. F. (2005). Introduction to social research–quantitative & qualitative approaches.
London: Sage.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com