Buradasınız

DENİZLİ İL MERKEZİ YERLEŞİM ALANININ JEOLOJİK, JEOTEKNİK KENT BİLGİ SİSTEMİ (JEO-KBS)

A GEOLOGICAL AND GEOTECHNICAL CITY KNOWLEDGE SYSTEM OF THE URBAN AREAS IN THE CENTRAL PART OF DENIZLI CITY

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Geological and geotecnical investigations which are carried out at the first stage of a settlement place of a city play an important role on the development of urbanization. Engineering geology maps which are prepared by using the data of geological and geotechnical investigation guide urban plans and settlement. In this study a geological and geotechnical city information system of Denizli city (JEO-KBS) was developed by evaluating the Project data of the Geological, Geotechnical and Hydrogeological Properties of Denizli Municipality Settlement Place which was carried out by the research team of the Geological Engineering Department of Pamukkale University. Topography, urban plan and distric maps are digitised into the system. A knowledge base system was written for evaluating geotechnical tests of field and loboratory, geophysical and geological data. Engineering geology maps were prepared in JEO-KBS system by using the data of the knowledge base system. It is possible to reach geological and geotechnical data on a defined point on the graphic screen of JEO-KBS. The developed city knowledge base system gives an important contribution to the municipalities for urban planning and re-evaluation of geological and geotechnical data.
Abstract (Original Language): 
Yerleşim yeri seçimi projelerinin ilk aşamasında yapılan jeolojik ve jeoteknik çalışmalarda üretilen veriler kentleşmenin temel ve ilk aşamasıdır. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlarla üretilen mühendislik jeolojisi haritaları ise imar planlarını ve yapılaşmayı yönlendirmektedir. Denizli Belediyesi Yerleşim Alanlarının Jeolojik, Jeoteknik ve Hidrojeolojik Özellikleri adlı projede üretilen verilere ilişkin jeolojik ve jeoteknik kent bilgi sistemi JEO-KBS bu çalışmada oluşturulmuştur. Geliştirilen JEO-KBS sisteminde topoğrafik, imar, mahalle haritaları sayısallaştırılmıştır. Arazide ve laboratuarda yapılan jeoteknik deneyler, jeofizik ölçümler ve jeolojik bilgiler için veri taban oluşturulmuş ve bu veri tabanındaki veriler JEO-KBS sisteminde değerlendirilerek Denizli merkezi yerleşim alanları için mühendislik jeolojisi haritaları oluşturulmuştur. JEO-KBS sistemi içinde sayısal harita üzerinde istenilen bir noktada jeolojik ve jeoteknik bilgilere grafik ortamında çok kısa sürede ulaşmak ve bu verileri uygulamaya aktarmak mümkündür. Belediyelerin bu tür kent bilgi sistemleri yardımıyla kentin gelişimini kontrol etmeleri ve yeni değerlendirmeler yapmaları açısından geliştirilen JEO-KBS sistemi önemli katkı sağlamaktadır.
25
31

REFERENCES

References: 

Anonim., 2002. PAÜ., "Denizli Belediyesi Yerleşim Alanlarının Jeolojik, Jeoteknik ve Hidrojeolojik Özellikleri" Pamukkale Üniversitesi, Döner Sermaye Projesi, PAÜ., Denizli, 762 s.
Aydan, Ö., Kumsar, H. ve Ulusay, R. 2000a. "GPS Ölçümlerinden Yararlanılarak Batı Anadolu'nun Depremselliğine Bir Yaklaşım", Batı Anadolu'nun Depremselliği Sempozyumu, İzmir, 279-292.
Aydan, Ö., Ulusay, R., Kumsar, H. 2000b. "The
Implication
s of Crustal Strain- Stres Rate Variations Computed From GPS Measurements on the Earthquake Potential of Turkey", ICGESA, The Second International Conference on GIS for
Earth Science Applications, Menemen, Turkey.on CD, 1-15.
Aydan, Ö.,
Kumsar
, H. and Ulusay, R. 2001. "How to Infer the Possible Mechanism and Characteristics of Earthquakes From Striations and Ground Surface Traces of Existing Faults", Seismic Fault Induced Failures, Tokyo, 153-162.
Kumsar, H., Çelik, S. B., Aydan, Ö. 2003. "Some Characteristics of Recent Earthquakes in Western Turkey: Seferihisar (İzmir) and Buldan (Denizli) Earthquakes" An International Colloquium on the Instrumentation and Monitoring of Landslides and Earthquakes in Japan and Turkey, Organised by Hisataka Tano, H. Watanabe, Ö. Aydan, November 8, 2003, Koriyama, Japan (In press).
Kumsar, H.,
Çelik
, S. B., Kaya, M. 2003a. "Kentleşmeye Yönelik Mühendislik Jeolojisi Uygulamalarında Jeolojik ve Jeoteknik Bilgi Sistemlerinin Önemi ve Denizli Örneği", 56. Türkiye Jeoloji Kurultayı, Bildiriler Kitabı, 14-20 Nisan 2003, Ankara, 248-250.
Kumsar, H., Çelik, S. B., Kaya, M. 2003b.
"Kentleşmede Yeni Bir Jeolojik ve Jeoteknik Bilgi Sistemi", Süleyman Demirel Üniversitesi 20. Yıl Jeoloji Sempozyumu, Bildiriler kitabı, 14-16 Mayıs
2003, Isparta, 269-271.
Kumsar, H., Çelik, S. B., Kaya, M., 2003c. "Denizli
Merkezi Yerleşim Alanının Jeolojik, Jeoteknik Kent Bilgi Sistemi ve Kentin Gelişimine Olan Katkısı", Bilgi Teknolojileri Kongresi II, Bildiriler kitabı, 01-04 Mayıs 2003 Pamukkale Üniversitesi, Denizli,
94-95.
Seed, H. B. and Idriss, I. M. 1982. "Ground motion
an
d Soil Liquefaction During Earthquakes", Earthquake Engineering Research Institute Monography Series, 134.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com