Buradasınız

DİYET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOĞURDU VE DİYET YOĞURDUN KALİTE NİTELİKLERİNİN İNCELENMESİ

DETERMINATION OF QUALITY PROPERTIES OF DIET ACIDOPHILUS BIFIDUS YOGHURT AND DIET YOGHURT

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Diet yoghurt and diet Asidophilus bifidus yoghurt were produced from cow milk and fat ratio was decreased below 1 %. In production of diet Asidophilus bifidus yoghurt, freeze dried DVS culture which contains normal yoghurt bacteria (Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) and therapeutic lactic acid bacteria (Lactobacillus acidophilus and Bifidobacteria) was used. In production of diet yoghurt, normal yoghurt bacteria were used. Chemical, microbiological and sensory properties of these products were determined and compared. Generally, except the consistency sensed in mouth, chemical, microbiological and sensory properties were approximately same. Finally, these products were healthier than other yoghurt products, because of the amount of low fat and containing therapeutic bacteria.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmada, yağ oranı % 1'in altına düşürülmüş sütten; normal yoğurt bakterileri (Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) kullanılarak diyet yoğurt ve yoğurt bakterilerinin yanı sıra Lactobacillus acidophilus ve Bifidobakterileri içeren freeze dried DVS bakteri kültürü kullanılarak diyet Asidofilus bifudus yoğurdu üretilmiş, bu ürünlerin kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Genel olarak diyet yoğurt ile diyet Asidofilus bifidus yoğurdunun ağızda hissedilen kıvam dışındaki duyusal özellikleriyle, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri yönünden birbirine benzer ürünler oldukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu ürünlerin, normal yoğurt ve yoğurt benzeri ürünlere göre yağ oranlarının düşük olması yanında diyet Asidofilus bifidus yoğurdunda kullanılan kültürün dietetik ve terapötik etkisinden dolayı daha sağlıklı olabilecekleri kanısına varılmıştır.
1109
1114

REFERENCES

References: 

Akalın, A. S. 1993. Yoğurt Benzeri Ekşi Süt Mamullerinin Üretimi ve Bunların Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi. Ege Üni., Fen Bilimleri Enst., Süt Tek. Anabilim Dalı, Bornova, İzmir.
Akalın, A. S. ve Gönç, S. 1995. Yoğurt Benzeri Dietetik Ekşi Süt Mamullerinden Biyoğurt, Bifiyoğurt ve Biogarde üretimi teknolojisi. III. Milli Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, Milli Prodüktivite Merkezi Yay. No:548
Anonymous, 1982. Statistical Analysis System (SAS) Institute. SAS user's quide: Statistics. SAS Institute; Inc., Cary, NC.
Anonymous, 1988. Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Yöntemleri. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bak. Gıda İşleri Genel Müdürlüğü Genel Yay. No: 65, Özel Yay. No: 62-105, Ankara.
Anonymous, 1989.
T
S 1330 Yoğurt Standardı. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
Anonmyous, 1996. Nu-Trish Kültürler. Çeviri.
Gürsoy, O., Çon, A.H., Gökçe, R., Gökalp, H.Y. 1999. Fermente süt ürünlerinde bifidobakteriler ve sağlıkla ilşkisi. Ondokuz Mayıs Üni. Ziraat Fak. Derg. (Yayında).
James, C. S. 1995. Analytical Chemistry of Foods. Chapmen & Hall, Oxford, 88-89.
Kayaardı, S., Gürsoy, O. 1998. Yoğurt ve yoğurt benzeri fermente süt ürünlerinin beslenmedeki önemi. Gıda ve Teknoloji (Yayında).
Kıvanç, M. 1993. Besin Mikrobiyolojisi Laboratuvar Kılavuzu, Eskişehir.
Mühendislik Bilimleri Dergisi 1999 5 (2-3) 1109-1114
1113
Journal
of Engineering Sciences 1999 5 (2-3) 1109-1114
Diyet Acidophilus Bifidus Yoğurdu ve Diyet Yoğurdun Kalite Niteliklerinin İncelenmesi, O. Gürsoy, S. Kayaardı
Kürkçü, F. ve Baklan, S. 1995. Yağsız Süt Tozu ve Yağ Analogları Kullanılarak Düşük Kalorili Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Çalışma. Lisans Tezi, E. Ü. Zir. Fak., Süt Teknolojisi Böl., Bornova.
Metin, M., Yeşilyurt, S., Öztürk, G. F. ve Hocalar, B. 1990. Süt ve Mamulleri Analiz Metotları. E. Ü. Müh. Fak. Çoğaltma Yayınları:49, Bornova, İzmir.
Öz, K. 1990. Konya'da Tüketime Sunulan Yoğurtların Kalitesi. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üni. Sağlık Bilimleri Enst., Konya.
Portney, L. G. and Watkins, M. P. 1993. Foundations of Clinical Research Applications to Practice. Appleton & Lange, USA.
Rasic, J. L., Kurmann, J. A. 1978. Yoghurt. Scientific Grounds, Technology, Manufacture and
Preparations. Technical Dairy Publishing House, Copenhagen, Denmark.
Snah, N. P. 1997. Bifidobacteria; Characteristics and potential for application in fermented milk products. Milchwissenschaft 51 (1), 16-21.
Tamime,
A
. Y. and Robinson, R. K. 1995.Yoghurt. Science and Technology , Pergamon Press, New York.
Vapurcu, N. 1982.
İzmi
r Piyasasında Satılan Yoğurtların Özellikleri Üzerine İncelemeler. Mezuniyet Tezi. Ege Üni., Ziraat Fak. Ziraat Tek. Bölümü, Bornova, İzmir.
Vijayendra, S. V. N., Gupta, R. C. 1992. Therapeutic importance of bifidobacteria and Lactobacillus acidophilus in fermented milks. J. Dairy Research
44(12); 595-599.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com