Buradasınız

Önceki Bölümlerin Özeti: … ya da Kahramanlık Olgusunun Dönüşümü

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Kahramanlık olgusu yüzyıllar boyunca sürekli değişime uğramıştır. Günümüzün kahramanları eskinin kahramanlarıyla en ufak benzerlik göstermemektedir. Mitolojinin kahramanları olduğu kadar, kurgu kahramanlar da zamana uyum sağlamışlardır. Romantik dönemde bir Sergüzeşt ya da Peter Schlemihl, ilginç kahramanlık figürleri iken, güncel kahramanlarımız Peter Petrelli, Sylar (“Heroes“ dizisi), Örümcek Adam veya Neo‘dur (ABD yapımı uzun metrajlı film “Matrix“). Süpermen de güncelliğini yitirmemiştir. Elektra gibi antik trajedya kahramanları, veri akışı çağında da güncelliğini korumuştur. Ancak, asıl önemli olan kahramanlık olgusu algısındaki değişimdir. Bu çalışmanın amacı “kahraman“ olgusunun zaman içinde geçirdiği evreleri gözler önüne sererek değişimin olası nedenleri üzerinde durmaktır. Bu amaçla edebi ve mitolojik kahramanlık tipolojilerinden örneklerle değişim görselleştirilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda bu değişimin nedenleri irdelenmiştir. Bu bağlamda kahraman, anti-kahraman gibi kavramlar da ele alınarak uğradıkları anlamsal değişimler gösterilmeye çalışılmıştır. Örneğin bir Romantik dönemin anti kahramanı Sergüzeşt’in yanındaki yegâne tersliği dönemin eğitim ideallerine karşı çıkmaktır, ABD’li dizi kahramanı “Dexter“ gibi günümüzün anti-kahramanları daha karmaşık yapıdadır.
85
97

REFERENCES

References: 

Bordwell, D. (2006). The Way Hollywood Tells It. Story and Style in Modern Movies. Berkeley: University of California Press.
Davenport-Hines, R. (2005). Gotik. Aşırılık, Dehşet, Kötülük ve Yıkımın Dört Yüz Yılı (ilk yayım yılı 1998, Übs. Hakan Gür). Ankara: Dost.
Frayling, Ch. (Ed.) (2009). Vampirizm. Mit einem Nachwort von Slavoj Zizek zur Theorie des Vampirismus (Übs. Elif Ersavcı; E. Efe Çakmak). Istanbul: Varlık.
Hecken, T. (2007). Theorien der Populärkultur. Dreißig Positionen von Schiller bis zu den Cultural Studies. Bielefeld: Transcript.
Was Bisher Geschah:… Oder Der Wandel Des Heroischen
97
Jung, C.G. (2009). Dört Arketip. (Übs. Zehra Aksu Yılmazer). İstanbul: Metis.
Rosenberg, D. (2000). Dünya Mitolojisi. Büyük Destan ve Söylenceler Antolojisi. Ankara: İmge.
Vogler, C. (2007). The writer’s journey: mythic structure for writers. 3rd. Ed. Michigan. McNaughton & Gunn.
Voigt, M. (2003). Helden und Heldenbilder im Medienzeitalter. Nicht veröffentlichte Diplomarbeit. 2003.
Wilpert, G.v. (1969). Sachwörterbuch der Literatur. 5., Verbesserte u. erweiterte Auflage, Stuttgart: Alfred Kröner.
Internetquellen:
The Internet Movie Database, http://www.imdb.com/title/tt0773262 Stand: 23.07.2010

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com