Buradasınız

PARTİ TİPİ ÜRETİM YAPAN BİR İMALAT SİSTEMİNİN SİMÜLASYON YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

ANALYZING A BATCH PRODUCTION SYSTEM WITH SIMULATION METHOD

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The purpose of this study is modeling current production system by simulation software. It is also aimed that measuring the effectiveness of current system and presenting recommendations to increase productivity with simulation software. After establishing the simulation model that reflects the current production system, a sample demand is created and added to model. Then it has become possible to observe production of this demand visually in computer environment with simulation software. With analyzing the system, it is determined that the station of edge-banding machines is the bottleneck. To improve the efficiency of the current situation, adding an edge-banding machine was proposed and the simulation was done again. With this solution, total production time has shortened by 28% and machine utilization rates have increased up to 40%. However, this suggestion did not solve the bottleneck problem and a second proposal as addition another edge banding machine has been submitted. With running simulation according to the suggestion, the bottleneck problem has been eliminated. Time saving which has obtained with first suggestion of solution has increased to 30% with the second suggestion of solution.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın amacı bir ofis mobilya işletmesinin üretim sistemini simülasyon yazılımı sayesinde modellemektir. Ayrıca simülasyon yazılımı sayesinde sistemin verimliliğini ölçmek ve verimliliği artıracak öneriler sunmak da amaçlanmıştır. İşletmenin mevcut üretim sistemini yansıtan simülasyon modeli oluşturulduktan sonra örnek bir talep oluşturulmuş ve modele eklenmiştir. Buna göre sistemde kenar bantlama makinelerinin bulunduğu istasyonun darboğaz oluşturduğu tespit edilmiştir. Mevcut durumun verimliliğini artırmak için ilk önce bir adet kenar bantlama makinesinin sisteme eklenmesi önerilmiş ve sistem tekrar simüle edilmiştir. Bu çözüm örnek talebin toplam üretim süresini %28 kısaltmış ve makinelerin kullanım oranlarını %40'lara varan oranlarda yükseltmiştir. Ancak bu öneri darboğaz problemini tam olarak çözmediğinden ikinci bir kenar bantlama makinesi eklenmesi önerisinde bulunulmuştur. Buna göre simülasyon tekrar yapıldığında darboğaz problemi ortadan kalkmıştır. Birinci öneride elde edilmiş olan zaman tasarrufu bu öneriyle birlikte %30'a çıkmıştır.
219
229

REFERENCES

References: 

Banks, J.
(1998)
. Handbook of Simulation. New York:John Wiley & Sons.
Erkut, H. (1992). Yönetimde Simülasyon Yaklaşımı (2. Baskı). İstanbul: İrfan Yayımcılık.
Kavcar, B. (2004). Simülasyon Yöntemi Kullanılarak Yapılan Satış Tahminleriyle Satış
Bütçesi Hazırlanması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara
Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Law, A. M. & Kelton, W. D. (1982). Simulation Modeling and Analysis (2nd Edition). New York: McGraw-Hill.
Law A. M. & Kelton D., (2000). Simulation Modeling and Analysis (3. Edition), New York: McGraw-Hill.
Mevlütoğlu, A. (2010). "Modelleme ve Simülasyon Teknolojilerinin Tedarik Süreç Yönetiminde Kullanılması ve Simülasyon Tabanlı Tedarik Yöntemi " Savunma Sanayi Gündemi, Sayı ,22-26.
Monks, J. G. (1996). Schaum's Outline of Theory and Problems of Operations Management
(2nd Edition). New York: McGraw-Hill.
Öztürk, A. (2004). Yöneylem Araştırması (9. Baskı), Bursa: Ekin Kitabevi. ProModel Corporation. ProModel User Guide. Erişim Tarihi:05.05.2011.
http://www.monografias.com/trabajos-pdf2/user-guide-pro-model-version/us...
pro-model-version.pdf
Robinson, S.
(2004)
. Simulation: The Practice of Model Development and Use. EnglandJohn Wiley & Sons Ltd.
Shah,
N
. H., Gor, R. M. & Soni H. (2007). Operations Research. New Delhi: Prentice-Hall of India Private Limited.
Taha H. A. (2000). Yöneylem Araştırması. (Ş. A. Baray ve Ş. Esnaf Çev.). İstanbul: Literatür Yayıncılık.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com