Buradasınız

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN SANAT TARİHİ DERSİNE YÖNELİK GÖZLEM SONUÇLARI

RESULTS OF OBSERVING TRENDS IN ART HISTORY IN STUDENTS OF THE FACULTY OF DENTISTRY

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
When art, artwork, art maker (artist) and art consumers are dealed, it is observed that consumers of art suffer in making sense of art work and appropriate the artworks that they can understand.The history of art education, in order to protect our heritage about culture and art also seems necessary to understand a work of art "cognitive, emotional, artistic and social aspects of a person advanced training is an important place in the history of art education" (Mülayim, 1994: 28). In our country, art history is accepted to be an issue for only talented people who had art education or people from the art community. However, as in developed countries, having enough knowledge to understand art will contribute to personal development, tastes and mental health of individuals also in our country. It is thought provoking that art history may be an interest for not only the students of art education and social areas but also the students of different branches such as science and mathematics. Indeed, Trends in Art History in Students of the Faculty of Dentistry in a private university in Ankara is the subject of this research. Research is dealed with Qualitative Research, which is a type of "educational criticism" model, the data is obtained from observation, video recording, and a semi-structured interview form. The findings of the research are interpreted and concluded in accordance with secondery objects.
Abstract (Original Language): 
Sanat, sanat eseri, sanat üreticisi(sanatçı) ve sanat tüketicisi olarak ele alındığında sanat tüketicilerinin sanat eserini anlamlandırmada sıkıntı çektikleri ve anladıkları eserleri daha çok sahiplendikleri gözlenmektedir. Kültür ve sanat mirasımıza sahip çıkmak ve Sanat eserini anlamak için gerekli görülen "sanat tarihi öğretimi, bilişsel, duyuşsal, sanatsal ve sosyal yönden gelişmiş bir insanı yetiştirmede önemli bir yer tutmaktadır" (Mülayim, 1994: 28). Ülkemizde sanat tarihi, sadece sanat eğitimi alan yetenekli kişiler veya sanat çevrelerindeki kişiler tarafından ilgilenilmesi gereken bir konu olarak görülmektedir. Oysa gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bireylerin sanattan anlayabilecek bir bilgi donanımına sahip olması, bireylerin kişisel gelişimlerine, beğenilerine ve ruh sağlığına olumlu katkı sağlayacaktır. Sanat tarihi eğitiminin sadece sanat ve sosyal alan öğrencileri için değil fen ve matematik gibi farklı branşlardaki öğrenciler için de ilgi konusu olabileceği düşündürücüdür. Nitekim Ankara'da bir Özel Üniversitede okumakta olan Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencilerinin Sanat Tarihine Eğilimleri bu araştırmanın konusunu oluşturmuştur. Araştırma, Nitel Araştırma türlerinden olan "eğitsel eleştiri" modeli ile ele alınmış, veriler ise gözlem, video kaydı ve yarı yapılandırılmış görüşme formlarından elde edilmiştir. Araştırmanın bulgular bölümü alt amaçlar doğrultusunda düzenlenerek yorumlanmış ve sonuçlandırılmıştır.
1
17

REFERENCES

References: 

Aysan, Ş.(2008) Eczacıbaşı sanat ansiklopedisi. Yemyayın. İstanbul.
Büyüköztürk, Ş. Çakmak, K., E.Akgün, E.,Ö.Karadeniz, Ş. ve Demirel, F.(2011) Bilimsel araştırma yöntemleri. (8.baskı) Pegem akademi yayınları. Ankara
Cantay, G.(2004) Sanat Tarihi Nedir? Sanat Tarihi Eğitiminin İrdelenmesi (12-13 Mayıs 2004, Sempozyum Bildirileri). Sanat Tarihi Derneği Yayınları. İstanbul.
Çetin, Y.(2001) Çağdaş Sanat Eğitiminde Sanat Tarihi Öğretimi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi. Sayı 7.Erzurum.
Ersoy, H.(2010) Kültürel Çevrenin Girişimcilik Tercihine Etkisi. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi Cilt 2, Sayı 1 ISSN: 1309 -8039
Özdemir, S.M.,( Aralık ,2009). Eğitimde Program Değerlendirme Ve Türkiye'de Eğitim Programlarını Değerlendirme Çalışmalarının İncelenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt: VI, Sayı: II. Van.
Katırancı, M.(2004). The Educational Criticism of an Art Course in Turkish High School.7th European Regional Congress.
Kınay, C. (1993) Sanat Tarihi, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara
Kırışoğlu, 0.(1991). Sanatta Eğitim (Görmek, Anlamak, Yaratmak), Demircioğlu Matbaası, Ankara.
4.2.Öneriler
KAYNAKÇA
16
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ Sayı: 48 Mart - Nisan 2015
Uluslararası
Hakeml
i Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X
İktisa
t ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
Kırışoğlu, O.-Stokrocki, M.(1997). Ortaöğretim Sanat Öğretimi, YÖK/ Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi Yayınları, Ankara.
Kleınbour, E.W. (1987). Art History in Dicipline-Based Art Education-Origin,Meaningand Development, University of Illinoin, Chicago-USA
Korkmaz, Z. (Ekim,1982). Atatürk ' Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür' sözünün üzerine kısa bir değerlendirme, Milli Kültür Dergisi.
Mamur, N.(2011).Sanat Tarihi Öğretiminde Duyuşsal Alanın Önemi 1. Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu Başkent Üniversitesi Ankara.
Mülayim, S.(1994). Sanata giriş: plastik sanatların temel kavramları ve terminolojisi üzerine bir deneme. Bilim Teknik Yayınevi, İstanbul.
TDK (2000) Okul sözlüğü (2.Baskı). Türk Dil Kurumu yayınları. Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com