Buradasınız

ANTON PAVLOViÇ ÇEHOV’UN “DUŞEÇKA” KARAKTERİ

ANTON P. CHECKOV’S CHARACTER “DUSHECKA”

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
One of the leading writers in the 19th century Anton Pavlovich Checkov wrote story “Dushecka”, which is based on the ordinary Russian provincial life, with the purpose of satirizing the petty-bourgeois life and the life, in which people lived uselessly and insignificantly. Hero in the story had a limited domestic world. Therefore, her life expectancy was quite small and simple. More particularly various personality problems were observed in the hero’s character. Because of having dependent character, after a certain time Dushecka imitated people whom she took to the center of her own life. She begined to think and act like them over time. However, when she lost that person, she searched for another person after a short time of suffering. The central concern of this study is A.P.Checkov’s creation of his hero’s bewildering character,whose entire life he depicted in detail with special emphasis on his dependent personality.
Abstract (Original Language): 
19. yüzyılın önde gelen yazarlarından Anton Pavloviç Çehov, sıradan Rus taşra yaşamını tasvir ettiği öyküsü “Duşeçka”yı küçük burjuva yaşamını ve insanoğlunun faydasız ve önemsiz bir şekilde akıp giden yaşantısını hicvetmek için kaleme almıştır. Öykünün kahramanının çok sınırlı bir iç dünyası vardır. Bu nedenle hayattan beklentileri de oldukça küçük ve basittir. Daha özele inildiğinde kahramanın karakterinde çeşitli kişilik sorunları gözlemlenmektedir. Duşeçka’nın bağımlı bir karakter olması yaşamının merkezine aldığı kişilerin belli bir süre sonra tekrarı olmasına yol açmaktadır. Zamanla onlar gibi düşünüp onlar gibi davranmaya başlar. Ancak (onun bu bağımlı kişiliği) bu denli özümsediği kişiyi kaybettiğinde tek başına varlığını sürdüremeyeceğinden kısa bir süre acı çektikten sonra hemen başka arayışlara giren bir karakterdir. A.P.Çehov’un bağımlı kişiliğine yönelik yaşamının her kesitiyle tasvirini sunduğu kahramanının bu şaşırtıcı karakterini kurgulayış tarzı, çalışmamızın ana temasını oluşturmaktadır.
23
29

REFERENCES

References: 

BURIKİNA,E.S. ve LAVRENTYEVA,E.N,(2009),Anton Pavloviç Çehov:Metodiçeskoe pismo,Krasnoyarsk.
ÇEHOV,A.P,(2011).”Rasskazı”,(2.Basım),Moskova:Astrel.
ÇİÇERİNA,N.G.,(2010),(Editör), A.P.Ç.Nesnavrennıy hudojnik jizni,Moskova:Tomsk.
İrkutskiy Gosudarstvennıy Tehniçeskiy Universitet,(2010),Anton Pavloviç Çehov 150 let so dnya rojdeniya,Knijnaya Vıstavka:İrkutsk.
KAZAKOV,A.A.(2011).Ruskaya literatura posledney treti 19.veka.İzd.Tomskogo Üniversiteta.
G. Bihter GÜLER 29
KORMİLOV,C.İ. ve ZAYTSEV,V.A.,(2008),(Editörler),İstoriya Russkoy Literaturı XX.Veka 20-90-godı.Andrey Platonov.,Moskovskogo Universiteta:Filologiçeskiy Fakultet MGU.
MATYUŞENKO,L.İ. ve MATYUŞENKO,A.G.,(2009),İdeyno-hudojestvennıy analiz rasskaza A.P.Çehova “Duşeçka”,MAKS Press.
OKUTUCU, B.,(2014), Anton Çehov'un Martı Adlı Eserinin ve Nina Karakterinin Stanislavski Sistemi Üzerinden İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,İstanbul.
SÜER, Ö.A.,(1994),19. yüzyıl Rus Edebiyatı Üzerine Yazılar.(Birinci Basım),İstanbul: Evrensel.
UĞURLUTAN, E.,(2009), Anton Pavloviç Çehov’un Uzun Öyküleri,Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
ZAFER,Z.,(2002),Anton Çehov’un Öykü Sanatı,(Birinci Basım),İstanbul:Cem.
İnternet: Obraz Duşeçki v odnoimennom rasskaze A.P.Çehova.Yunoşeskaya Biblioteka İm.A.P.Gaydara.http:// http://www.library-gaidara.ru/ adresinden 2 Aralık 2014 tarihinde alınmıştır.
İnternet: Yrd.Doç.Dr. Adnan ÇOBAN.Bağımlı Kişilik Bozukluğu. http:// http://www.htanoropsikiyatri.com/ adresinden 3 Aralık 2014 Tarihinde Alınmıştır.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com