Buradasınız

SAĞLIK KURUMLARINDA ÜRETİM VE SÜREÇ YÖNETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: MALATYA TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ ÖRNEĞİ

AN EVALUATION ON PRODUCTION AND PROCESS MANAGEMENT HEALTH INSTITUTIONS: EXAMPLE MALATYA TURGUT ÖZAL MEDICAL CENTER

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2466
Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
The production management is a concept about production operations planning, organization, coordination, execution and supervision regarding the concept. With a different discourse, production management of goods and services produced in the desired quality and standards at least cost for achieving the desired quality and also is the whole of the efforts made. So production management is a concept that the least cost less once the desired quality and quantity of goods and services planning, organizing, coordinating, executing, and the most recent study is the control of. Process management is a concept which is the process of designing, maintaining and customer needs and desires better place to respond and continually improve based on ratings. All of these studies emphasizes that businesses, institutions must concentrate on the importance of process management is a concern. On the other hand, process management emerges that in some institutions or organizations, in business structure and functioning of the organization in accordance with the terms, conditions and continuous improvement of processes in the sense emerges as a management style. In this research is focused on the production and process management in health business. In this context focused on in this sudy which are production of services in the health sector, health services factors affecting production, the production of services in the health sector about the quality concepts, process management in health services, health business models in the process approach. Finally, constitutes the most important part of the research on production and process management in health care as a hospital practices Turgut Ozal Medical Center in Malatya were examined in a sample area.
Abstract (Original Language): 
Üretim yönetimi kavramı, üretim faaliyetlerinin planlanması, örgütlenmesi, koordine edilmesi, yürütülmesi ve denetlenmesiyle ilgili bir kavramdır. Farklı bir açıdan, üretim yönetimi üretilen mal ve hizmetlerin istenilen kalitede ve standartlarda, en az maliyetle istenilen kalite ve zamanda gerçekleştirilebilmesi için yapılan çabaların bütünüdür. Yani üretim yönetimiyle en az maliyetle, daha az bir zamanla, istenilen kalite ve miktarda mal ve hizmetlerin planlanması, örgütlenmesi, koordine edilmesi, yürütülmesi ve en son yapılan çalışmaların amacına ulaşıp ulaşmadığının ortaya konulması yani kontrol edilmesi süreçlerini kapsayan bir kavramdır. Süreç yönetimi, süreçlerin tasarlanması, devam ettirilmesi ve müşteri ihtiyaç ve isteklerine daha iyi, yerinde cevap verebilmesi için sürekli olarak geliştirmeyi ve değerlendirmeyi esas alan bir kavramdır. Tüm bu yapılan çalışmalar işletmelerin, kurumların süreç yönetimi üzerinde önemle durmaları gereken bir husus olduğunu vurgulamaktadır. Diğer taraftan süreç yönetimi bazı kurum veya kuruluşlarda, işletmelerde örgütün yapısına ve işleyişine uygun olarak koşul, şart ve süreçlerin sürekli olarak iyileştirilmesi anlamında süreç yönetimi bir yönetim tarzı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmada sağlık işletmelerinde üretim ve süreç yönetimi üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda sağlık sektöründe hizmet üretimi, sağlıkta hizmet üretimini etkileyen faktörler, sağlık sektöründe hizmet üretim kalitesiyle ilgili kavramlar, sağlık hizmetlerinde süreç yönetimi üzerinde durulmuştur. Son olarak da araştırmanın bel kemiğini oluşturan sağlık hizmetlerinde üretim ve süreç yönetimi üzerine bir hastane uygulaması olarak Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi örnek bir alan olarak incelenmiştir.
457
474

REFERENCES

References: 

AKAR, Ç.; ÖZALP, H., (2002), Sağlık Hizmetlerinde Yönetim, Ankara.
AKDUR, R. (2003), Sağlık Sektörü Temel Kavramlar, Türkiye ve Avrupa Birliğinde Durum ve Türkiye’nin Birliğe Uyumu, Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
AKTAN, C. C., (1999), Yeni Yönetim Tekniklerinin Kamu Yönetiminde Uygulanması, Türk İdare Dergisi, (425), 1.
ALŞAN, P., (2001), Hizmet Sektöründe Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Kontrolde İstatistiksel Teknikler, İzmir: İzmir Ticaret Odası.
ASLAN, D., BOZTAŞ, G., KILIÇ, E., ÖZTÜRK, İ., ERKAN, K., GÜNBEY, L., BALCI, M.; AKIN, L. (2004), Bir Spor Merkezine Kayıtlı Olan Kadınların Sağlık-Hastalık Kavramları İle İlgili Görüşleri Ve Sağlık Arama Davranışlarını Etkileyen Faktörler, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(2), 30-38.
ATEŞ, M., (2011), Sağlık İşletmeciliği, İstanbul: Beta Basım Yayın.
DERİN, N.; DEMİREL E. TURAN, (2013), Sağlık Hizmetlerinde Kalitenin Göstergesi Olan Hasta Memnuniyetine Yönelik Ölçek Geliştirme Çalışması, International Journal of Social Science, Volume 6 Issue 2, p. 1111-1130.
DİRİCAN, R., (1990), Toplum Hekimliği, Ankara.
FİLİZ, A., (2013), “Kurumsal Süreç Yönetimi”, www. biymed. com/ pages makaleler/ makale 18.htm, 29.12.2013,
KAVUNCUBAŞI, Ş., (2000), Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Ankara: Siyasal Kitapevi.
KOÇEL, T., (2003), İşletme Yöneticiliği, 9.Baskı, İstanbul: Beta Yayınları.
KURTULMUŞ, S., (1998), Sağlık Ekonomisi ve Hastane Yönetimi, İstanbul: Değişim Dinamikleri Yayınları.
LOVELOCK, C., (1992), Managing Services, Marketing, Operations and Human Resources, New Jersey: Prentice Hall.
MORTAN, K., (1980), Sağlık Ekonomisi Metodolojisi: Etkinlik Finansman ve Türkiye Örneğinde Uygulamalı Bir Çalışma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İ.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü.
OKAY, I., (1998), İşletmelerde Süreç Yönetimine Geçiş ve Uygulama Sonuçları, 7.Ulusal Kalite Kongresi, İstanbul.
OKUR, A. R. (1992), Sağlık Hakkı ve Sağlık Sigortaları, İstanbul.
474
Arzu YILDIRIM
ÖCEL, N., (1998), Hasta Odalarında Enerji Tasarrufu Öngörülerek Aydınlatma Sisteminin Belirlenme, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İ.T. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü.
ÖZDEMİR, E., (2007), Süreç Yönetimi ve Kara Kuvvetlerine Bağlı Bir Birlikte Süreç Yönetimi Uygulamaları, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
ÖZKAN, Ö. (2005), Hastanede Çalışan Hemşirelerin İş ve Çalışma Ortamı Tehlike Ve Riskleri İle Risk Algılarının Saptanması, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
ÖZTEK, Z.; SAAT, Z., (1987), Sağlık Hizmetlerinde Denetim, Ankara: Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitim Genel Müdürlüğü Yayını.
SALTIK, A. (1995), Sağlık Ekonomisinde Yeni Kavramlar, Toplum ve Hekim, Temmuz-Ağustos, 10(8).
ŞENATALAR, B., (2003), Sağlık Ekonomisine Genel Bir Bakış, C. Ü. Tıp Fakültesi Dergisi, 25 (4).
ŞENER, O., (1996), Kamu Ekonomisi, İstanbul: Beta Yayınları.
TEKİN, F. (1987), Türkiye’de Sağlık Hizmetleri ve Finansmanı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 5(1).
TOKAT, M. (1998), Türkiye Sağlık Harcamaları ve Finansmanı, Ankara: Sağlık Bakanlığı Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü.
TOPAL, Ş., (2000), Kalite Yönetim Sistemi ve Güvence Sistemleri, İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Vakfı Yayınları.
TÜRKMENDAĞ, N., (2012), Sağlık Kurumlarında Üretim Yönetimi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
ÜÇPUNAR, G., (2013), Sağlık Hizmetleri Pazarlaması Sağlık ve Termal Turizmi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
ÜLGEN, H., (1989), İşletmelerde Organizasyon İlkeleri ve Uygulaması, İ.Ü. Yayın No: 3351, İstanbul.
ÜNSALAN, E., ŞİMŞEKLER B., (2008), Temel İşletmecilik Bilgileri. Ankara: Detay Yayıncılık.
YAZGAN, T., (1992), İktisatçılar İçin Sosyal Güvenlik Ders Notları, İstanbul, s. 203.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com