Buradasınız

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM KONSEYİ’NİN FELAKET SENARYOSU VE ULUSLARARASI SİYASAL İKTİSAT

THE CATASTROPHE SCENARIO OF THE UNITES NATIONS’ IPCC AND INTERNATIONAL POLITICAL ECONOMY

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2560
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Following long political discussions, UN World Climate Council approved the “Climate Change 2007” Report. This report sets forth that the world will face scenario catastrophe due to the global warming. According to this report, in the next 50 years it is expected that average global temperature will rise by 1,5 to 2,5 degrees. It is declared that if this occurs about 20-30% of plant and animal species will diminish and due to this chain of developments human life may encounter a serious threat. On the other hand, there is a similar scenario for the natural resources: According to the forecasts of the US Ministry of Energy, even if the world oil consumption increases 2% by year, the proved oil resources may run out within 30 years. The data provided bring out the necessity to construct a comprehensive perspective over political and economic problems in the world. This study seeks to make an overall assessment on international political economy within the framework of the main issues and main approaches. In order to identify the main issues and perspectives, the statistical data regarding the basic energy resources (oil and natural gas) will be used. It is argued here that natural resources play an important role related to political and economic problems in the world. The reason behind its becoming a popular approach (again) during the 1970s can be explained through oil crisis and the necessity to interconnect political and economic problems and solve them together. As a discipline, the main objective of the international political economy is to provide a comprehensive perspective to the social phenomenon and events in world politics. Within this framework, it is argued that international system, structure, actors and events will be better understood and explained through the comprehensive perspective of the international political economy.
Abstract (Original Language): 
Birleşmiş Milletler Dünya İklim Konseyi uzun süren siyasi tartışmaların ardından “İklim Değişikliği 2007” raporunu onayladı. Bu rapor, küresel ısınma neticesinde dünyanın bir felaket senaryosuyla karşı karşıya kalacağını ortaya koyuyor. Bu rapora göre, gelecek 50 yıl içinde ortalama küresel sıcaklığın 1,5 ila 2,5 santigrat derece daha yükselmesi bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık yüzde 20-30'unun yok olabileceği ve bu olaylar zinciri neticesinde insan yaşamının büyük bir tehdit altında kalacağı ifade ediliyor. Diğer taraftan benzer bir senaryo doğal kaynaklar için de geçerli: ABD Enerji Bakanlığı’nın tahminlerine göre eğer petrol tüketimindeki artış tüm dünya genelinde yılda %2 oranında artarsa, mevcut petrol miktarı en fazla 30 yıl içerisinde bitebilir. Ortaya konulan veriler dünyadaki siyasi ve ekonomik sorunlara bütüncül bir bakış gerekliliğini ortaya koymakta. Bu çalışma da temel konuları ve yaklaşımları kapsamında uluslararası siyasal iktisat üzerine genel bir değerlendirme yapmayı amaçlamaktadır. Temel konuları ve yaklaşımları ortaya koyarken temel enerji kaynakları (petrol ve doğal gaz) ile ilgili istatistiksel veriler kullanılacaktır. Bu çalışmada, dünyadaki siyasal ve iktisadi sorunlarla ilişkilendirildiğinde doğal kaynakların önemli bir rol oynadığı öne sürülmektedir. Nitekim 1970’lerde yeniden popüler bir yaklaşım olarak ortaya çıkması meydana gelen petrol krizi, siyasi ve ekonomik meseleleri ilintilendirerek beraberce çözme gereksinimi önemli bir etkendir. Bir disiplin olarak uluslararası siyasal iktisadın ana hedefi dünya siyasetindeki toplumsal olgu ve olaylara bütüncül bir bakış açısı getirmektir. Bu doğrultuda, uluslararası sistemin, yapının, aktör ve olayların uluslararası siyasal iktisadın bütüncül bakış açısıyla daha iyi anlaşılacağı ve açıklanacağı düşünülmektedir.
157
177

REFERENCES

References: 

AYHAN, Veysel, İmparatorluk Yolu: Petrol Savaşlarının Odağında Orta Doğu, Nobel Yayın, 2006.
BULLOCK, Alan, The New Fontana Dictionary of Modern Thought (3. Baskı), Trombley and Stephen, 1999.
FRANK, Andre Gunder, Capitalism and Underdevelopment in Latin America: Historical Studies of Chile and Brazil, Monthly Review Press, 1969
GILPIN, Robert, The Political Economy of International Relations, Princeton University Press, 1987.
GUTMANN, Amy, Liberal Equality, Cambridge University Press, 1980.
KENNEDY, Paul, The Rise and Fall of Great Powers: Economic Change and Military Conflict from 1500 to 2000, First Vintage Books Edition, 1989.
KEOHANE, Robert O. (A), After Hegemony: Cooperation and Discord in the World Political Economy, Princeton Press, 1984.
KEOHANE, Robert O. (B), “The Theory of Hegemonic Stability and Changes in International Economic Regimes: 1967-1977”, in Holsti et al, Change in the International System, Westview Press, 1980.
SANDER, Oral, Siyasi Tarih, Ankara: İmge Kitabevi (5. Baskı), 1997.
VINER, Jacob, The Long View and the Short: Studies in Economic Theory and Policy, Free Press, 1958.
VON MISES, Ludwig, Planning for Freedom, Libertarian Press, 1952.
YAYLA, Atilla, Liberalizm (6. Baskı), Liberte Yayınları, 2011.
Makaleler
KÜÇÜK, Mustafa,“Teori: Marksist Teoriler“, Şaban Kardaş ve Ali Balcı (ed.), Uluslararası İlişkilere Giriş, Küre Yayınları, 2014.
OĞUZLU, Tarık,“Teori: Liberalizm“, Şaban Kardaş ve Ali Balcı (ed.), Uluslararası İlişkilere Giriş, Küre Yayınları, 2014.
46 Mass, Warren,“ UN Climate-change Report Uses Alarmist “Global Warming” Language”, http://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/17958-un-climate-cha..., Erişim Tarihi: 21 Mayıs 2014.
Birleşmiş Milletler İklim Konseyi’nin Felaket Senaryosu ve Uluslararası Siyasal İktisat 177
ONUR, Sara,”Literatürde Politika Biliminin Ekonomi Üzerindeki Etkisi”, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 2, 2012.
ÖZTÜRK, Kemal,“ Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye’ye Olası Etkileri“, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 22, Sayı 1, 2002.
SAUVE, L.,"Environmental education and sustainable development: further appraisal", Canadian Journal of Environmental Education, Vol. 1 No.1, 1996.
WALLERSTEIN, Immanuel, “The Rise and Future Demise of the World Capitalist System: Concepts for Comparative Analysis”, Comparative Studies in Society and History, 1974, Vol.16.
YALVAÇ, Faruk,“Kavram: Devlet“, Şaban Kardaş ve Ali Balcı (ed.), Uluslararası İlişkilere Giriş, Küre Yayınları, 2014.
İnternet Kaynakları
ALKİN, Kerem, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Temel Düzey Lisansı Eğitimi: Genel Ekonomi, 2004, http://www.sabek.com.tr/SUNU/Genel%20Ekonomi%20Temel%20Kavramlar.pdf, Erişim Tarihi: 23.07.2013.
MASS, Warren,“ UN Climate-change Report Uses Alarmist “Global Warming” Language”, http://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/17958-un-climate-cha..., Erişim Tarihi: 21 Mayıs 2014.
SMITH, Dan, “Kriz Bölgelerinde Savaş Çıkma Eğilimleri ve Nedenleri”, Berghof Forschungszentrum für Konstruktive Konfliktbearbeitung, http://www.berghof-handbook.net/documents/publications/turkish_smith_han..., Erişim Tarihi: 23 Temmuz 2013.
YALMAN, Galip, “Aydınlanmadan Günümüze Siyasal İktisat”, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, http://www.obarsiv.com/pdf/galip_yalman.pdf, Erişim Tarihi: 10 Temmuz 2013.
http://www.dw.de/k%C3%BCresel-%C4%B1s%C4%B1nma-gelece%C4%9Fi-tehdit-ediy..., Erişim Tarihi: 10.07.2013.
http://www.bp.com/content/dam/bp/pdf/statistical-review/statistical_revi..., s.10, Erişim Tarihi: 23.07.2013.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com