Buradasınız

DETERMINATION OF THE OPTIMUM LOCATION IN REVERSE LOGISTICS: AN APPLICATION

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2368
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Determination of the optimum location has importance for recycling center because of increase the significance share of reverse logistics in the economy. This study unsues to develop a solution using the available data to the real problem and the main purposes of the study are; * To evaluate the alternative plant location, according to the optimization criteria of plant location. * To determine the optimum plant location with linear programming based on the data of distance and amount of waste. *To determine to optimum plant location with Fuzzy TOPSİS model and to verify the results. This study has uses linear programming analysis to determine location of optimum facility with waste amount and distance dataset. Also, site of optimum establishment has been examined by fuzzy TOPSIS method. This method includes distance, waste amount, alternatives of transportation and population data. The amount of waste has been identified as the most important decision criteria of decisions makers. At the level of importance of the decision criteria, the distance is the second, the transportation facilities are the third and the forth is the population. The same alternative was determined to be optimum location in the light of the finding obtained from both linear programming and the optimization solution by fuzzy TOPSIS. The order of plant location obtained by linear programming which was (KY1 > KY2 > KY3 > KY4) has changed partially in fuzzy TOPSIS to (KY1 > KY3 > KY2 > KY4) and optimum plant location which had been discovered with linear programing in numerical analysis has been verified with fuzzy logic as a linguistic and qualitative application. This result shows that two methods can be used in optimization problems.
Abstract (Original Language): 
Tersine lojistiğin öneminin ve ekonomideki payının artması ile birlikte, dönüşüm merkezinin optimum yerinin belirlenmesi önem kazanmıştır. Gerçek bir probleme, geçerli verileri kullanarak çözüm geliştirmek üzere yapılan bu çalışmanın temel amaçları şunlardır: * Belirlenen kuruluş yeri optimizasyon kriterlerine göre alternatif kuruluş yerlerini değerlendirmek. * Mesafe ve atık miktarlarına ait verilerden hareketle doğrusal programlama ile optimum kuruluş yerini belirlemek. * Bulanık TOPSIS modeli ile optimum kuruluş yerini belirleyerek sonucu doğrulamak. Bu amaç çerçevesinde atık miktarı ve mesafe verileri derlenerek doğrusal programlama ile analiz edilmiş ve optimum tesis yeri belirlenmiştir. Ayrıca Bulanık TOPSIS yöntemiyle optimum kuruluş yerinin doğruluğu test edilmiştir. Bu yöntemde mesafe ve atık miktarı ile birlikte ulaşım alternatifleri ve nüfus verileri de dikkate alınmıştır. Karar vericilerin en önemli karar kriteri olarak atık miktarını gördükleri belirlenmiştir. Karar kriterlerinin önem düzeyinde ikinci sırada mesafe, üçüncü sırada ulaşım olanakları ve dördüncü sırada da nüfus yer almaktadır. Çalışma sonucunda, hem doğrusal programlama hem de Bulanık TOPSIS yöntemiyle yapılan optimizasyon çözümünde, aynı alternatif, optimum kuruluş yeri olarak belirlenmiştir. Doğrusal programlama ile elde edilen (KY1 > KY2 > KY3 > KY4) şeklindeki kuruluş yeri sıralaması, Bulanık TOPSIS’te (KY1 > KY3 > KY2 > KY4) biçiminde kısmi bir değişikliğe uğramakla birlikte, sayısal analiz olarak doğrusal programlama ile bulunan optimum kuruluş yeri, dilsel veya nitel bir uygulama olarak bulanık mantık ile de doğrulanmıştır. Bu sonuç, iki yöntemin de optimizasyon problemlerinde kullanılabileceğini de göstermiştir.
27
38

REFERENCES

References: 

ALP, Selçuk ve Ceren Erdin GÜNDOĞDU (2012), Kuruluş Yeri Seçiminde Analitik Hiyerarşi Prosesi ve Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi Uygulaması, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Issn: 1302-3284 e-ıssn: 1308-0911 Cilt: 14, Sayı: 1, Sayfa: 07-25.
AYDIN, Özlem (2009), “Bulanık AHP İle Ankara İçin Hastane Yer Seçimi”, Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 2, 87-104.
BAŞLIGİL, Hüseyin; Selin Soner KARA, Pelin ALCAN, Betül ÖZKAN ve E. Gözde ÇAĞLAR (2011) “A Distribution Network Optimization Problem for Third Party Logistics Service Providers”, Expert Systems with Applications, 38, 12730–12738.
CHAN, F. T. S. and CHAN H. K., (2004), “Development Of The Supplier Selection Model- A Case Study In The Advanced Technology Industry”, Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, 218(12), 1807-1824.
CHEN, C.; LIN, Ching T. ve HUANG, S. (2006) “A Fuzzy Approach for Supplier Evaluation and Election in Supply Chain Management”, International Journal of Production Economies, 289-301.
DEMİREL, Neslihan; Hadi GÖKÇEN, M. Ali AKÇAYOL ve Eray DEMİREL (2011) “Çok Aşamalı Bütünleşik Lojistik Ağı Optimizasyonu Probleminin Melez Genetik Algoritma İle Çözümü”, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der., Cilt: 26, No: 4, 929-936,
ECER, Fatih ve Orhan KÜÇÜK (2008) “Tedarikçi Seçiminde Analitik Hiyerarşi Yöntemi ve Bir Uygulama”, Atatürk Üni. Sosyal Bilimler Enst. Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 1, ISSN: 1304-4990, ss. 355-369.
ELEREN, Ali (2006) “Kuruluş Yeri Seçiminin Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi İle Belirlenmesi: Deri Sektörü Örneği”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 20, Sayı: 2, 405-416.
KÜÇÜK, Orhan ve Fatih ECER (2007) “Bulanık TOPSIS Kullanılarak Tedarikçilerin Değerlendirilmesi ve Erzurum’da Bir Uygulama”, Abant İzzet Baysal Üni. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 3, Yıl: 3, Sayı: 1, ISSN: 1306-2174, Bahar, ss: 45-65.
KÜÇÜK, Orhan ve Fatih ECER (2008) “İmalatçı İşletmelerde Uygun Tedarikçi Seçimi: Analitik Hiyerarşi Yöntemi İle Bir KOBİ Uygulaması”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, ISSN: 1300-4646, Cilt: 22, Sayı: 2, ss. 435-450.
LEE, Jeong-Eun, MITSOU Gen ve KYONG-Gu Rhee (2009) “Network Model and Optimization of Reverse Logistics by Hybrid Genetic Algorithm”, Computers & Industrial Engineering, 56, 951–964.
38
Orhan KÜÇÜK
LI, Junyang, XIAOMIN Zhu ve RUNTONG Zhang (2013) “A Novel Optimization Method on Logistics Operation for Warehouse & Port Enterprises Based on Game Theory”, Journal of Industrial Engineering and Management, Vol: 6, No: 4.
MHLANGA, Samson; Charles MBOHWA, Jan Harm PRETORIUS ve Norman GWANGWAVA (2011), “Review of Optimisation Applications in Rail Freight Logistics with a View to Identify Possible Applications in the Southern African Region”, 3rd International Conference on Advanced Management Science IPEDR, Vol.19) © IACSIT Press, Singapore
QI, Chengming (2013) “Vehicle Routing Optimization in Logistics Distribution Using Hybrid Ant Colony Algorithm”, Telkomnika, e-ISSN: 2087-278X, Vol. 11, No. 9, pp. 5308-5315.
SALEMA, Maria Isabel Gomes, Ana Paula Barbosa-POVOA ve Augusto Q. NOVAIS (2007), “An Optimization Model for The Design of a Capacitated Multi-product Reverse Logistics Network with Uncertainty”, European Journal of Operational Research, 179, 1063–1077.
SHEU, Jiuh-Biing (2006) “A Novel Dynamic Resource Allocation Model for Demand-Responsive City Logistics Distribution Operations”, Transportation Research Part E, 42, 445–472.
SUN Li ve Zhao LINDU (2009) “Research on Optimization of Hub-And-Spoke Logistics Network Design with Impedance Effect”, POMS 20th Annual Conference, May 1 to May 4, Orlando, Florida, U.S.A.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com