Buradasınız

1854- 1874 DÖNEMİND E OSMANLI DEVLETI'NIN DIŞ BORÇLANMASI: KAÇ MİLYAR DOLAR OSMANLI DEVLETİ'NİN İFLASINA NEDEN OLDU?

THE FOREIGN DEBT BORROWING OF THE OTTOMAN STATE IN THE PERIOD OF 1854-1875: HOW MANY BILLION DOLLARS LED THE OTTOMAN STATE TO BANKRUPTCY?

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Countries have attracted foreign sources with a limited time by external debt transactions. Basically foreign debts are used to finance budget deficit and current account deficits. Providing temporary relief for the country's economy, foreign debts may case troubles when the time comes for payment of interest and principal payments unless they are invested in productive areas. Ottoman had lived this experience by losing her fiscal independence. The Ottoman Empire took its first foreign debt in 1854 from the United Kingdom because of the Crimean War and the amount of foreign debts continuously increased in subsequent years. In this study, it is subjected that the foreign debts taken in the period of 1854-1874 was the first twenty years of the foreign debt adventure of the Ottoman Empire and the cost of the debts taken to the state. Then, the foreign debts are recalculated for the amount of money today which dragged the Ottoman Empire into bankruptcy. Thus, though it covers a very short period, how the excessive foreign borrowing led a state to fall into insolvency is tried to explain.
Abstract (Original Language): 
Dış borçlanma ile ülkelerin amacı, yurt dışı kaynakları sınırlı bir süre ile ülke içine çekmektir. Alınan dış borçlar temelde, cari denge açıkları ile bütçe açıklarının finansmanında kullanılmaktadırlar. Alındığı zaman ülke ekonomisine geçici bir rahatlık sağlayan dış borçlar, üretimi artıracak alanlara yatırılmadıkları takdirde, ileride faiz ve anapara taksitlerinin ödenme zamanı geldiğinde sıkıntı yaratabilmektedir. Osmanlı bu deneyimi mali bağımsızlığını kaybederek yaşamıştır. Osmanlı Devleti ilk dış borcunu Kırım Savaşı nedeni ile 1854 yılında İngiltere'den almış, sonraki yıllarda dış borçlanma artarak sürmüştür. Alınan dış borçlar kısa sürede devletin iflasına neden olmuş ve Osmanlı Devleti mali açıdan çökmüştür. Bu çalışmada Osmanlı Devleti'nin dış borç macerasının ilk yirmi yılı olan 1854-1874 döneminde yapılan dış borçlanmalar ve bunun devlete maliyeti konu edilmiştir. Sonra Osmanlı Devleti'ni mali olarak iflasa sürükleyen dış borç tutarlarının günümüz parasıyla karşılığı hesaplanmıştır. Böylelikle, çok kısa bir dönemi kapsasa da ölçüsüz dış borçlanmanın bir devleti nasıl iflasa sürüklediği anlatılmaya çalışılmıştır.
1
26

REFERENCES

References: 

Akar, Şevket Kamil ve Al, Hüseyin, Osmanlı Dış Borçları ve Gözetim Komisyonları 1854-1856, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi,
İstanbul 2003.
Akyıldız, Ali, Para Pul Oldu: Osmanlı'da Kağıt Para,Maliye ve Toplum, İletişim Yayınları, İstanbul 2003.
Anbar, Adem, "Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'yla Finansal Entegrasyonu: 1800-1914", Maliye ve Finans Yazıları Dergisi, Yıl 23, Sayı
84, 2009.
Blaisdell, Donald,
C
, Duyun-u Umumiye- Osmanlı Devleti'nde Avrupa'nın Mali Denetimi, Çev: Ali İhsan Dalgıç, Nesnel Yayınları, İstanbul 2008.
Çiftçi, Murat, "Türkiye'nin Referans Ülkelerle Karşılaştırmalı Uzun Dönemli Reel Ekonomik Büyüme Performansı: Bir İktisadi Kalkınma Sorunsalının Anatomisi (1907-2003)", İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, 52. Seri , 2009.
du Velay, A., Türkiye Maliye Tarihi, Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Neşriyatı, Ankara 1978.
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Haziran 2014 Cilt 16 Sayı 1 (1-26)
25
Eldem, Edhem, Osmanlı Bankası Tarihi, Osmanlı Bankası Tarihi Araştırma
Merkezi, İstanbul 1999.
Eldem, Vedat, Osmanlı İmparatorluğunun İktisadi Şartları Hakkında Bir Tetkik, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 1994.
Fişek, Kurthan, "Osmanlı Dış Borçları Üzerine Düşünceler", A.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 22, Sayı 3, 1967.
Kurdakul, Necdet, Osmanlı Devleti'nde Ticaret Antlaşmaları ve Kapitülasyonlar, Döler Neşriyat, İstanbul 1981.
Kömürcan, Kirkor, Türkiye İmparatorluk Devri Dış Borçlar Tarihçesi (Duyun-u Umumiye Tarihçesi), Şirket-i Mürettibiye Basımevi, İstanbul
1948.
Özdemir, Biltekin, Osmanlı Devleti Dış Borçları, TC Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yayını, Ankara 2010.
Pamuk, Şevket, Osmanlı Ekonomisinde Bağımlılık ve Büyüme (1820-1913), Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 1994.
Pamuk, Şevket, Osmanlı İmparatorluğu'nda Paranın Tarihi, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2000a.
Pamuk, Şevket, İstanbul ve Diğer Kentlerde 500 Yıllık Fiyatlar ve Ücretler, Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayını, İstanbul 2000b.
Seyitdanlıoğlu, Mehmet, "Tanzimat Dönemi Osmanlı Sanayii (1839-1876)",
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Tarih Araştırmaları Dergisi, Cilt 28, Sayı 46, 2009.
Suvla, Refii Şükrü, "Tanzimat Devri'nde İstikrazlar", Tanzimat Cilt 1, MEB
Yayını, İstanbul 1999.
Yeniay,İ.Hakkı, Yeni Osmanlı Borçları Tarihi, Ekin Basımevi, İstanbul
1964.
26
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Haziran 2014 Cilt 16 Sayı 1 (1-26)
Yerasimos, Stefanos, Azgelişmişlik Sürecinde Türkiye II- Tanzimattan I Dünya Savaşı'na, 7. Basım, İstanbul 2001.
Yılmaz, Binhan Elif ,"Osmanlı İmparatorluğu'nu Dış Borçlanmaya İten Nedenler ve İlk Dış Borç", Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi,(4), 2002, .
Yılmaz, Faruk, Devlet Borçlanması ve Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Dış Borçlar, Birleşik Yayınları, İstanbul 1996.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com