Buradasınız

OSMANLI DEVLETI'NDE İLK TİCARİ GAZETE: CERIDE-I TİCARET

THE FIRST COMMERCIAL NEWSPAPER IN THE OTTOMAN EMPIRE: CERIDE- I TICARET

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
We cannot see a newspaper published in the Ottoman Empire until the end of of 18th Century. In the first quarter of the 19th century, newspapers in French started to be published by the foreigners in the Ottoman Empire. The first official newspaper in the Ottoman Empire, Takvim-i Vekayi started to be published towards the end of 1831. In the 1850s only in Istanbul 23 newspapers were being published but no newspaper on commerce was available. Newspapers of that period dealt with education, literature, politics and various news but did not cover issues about industry, land and sea trade. So a newspaper was needed in order for trade to prosper. It was thought that when the newspaper started to be published, trade would flourish and consequently the welfare of the public will increase. Some works were carried out and after a short while, the first commercial newspaper, Ceride-i Ticaret, was started to be published.
Abstract (Original Language): 
XVIII. yüzyıl sonlarına kadar Osmanlı Devleti sınırları içinde yayınlanan bir gazeteye rastlanılmamaktadır. XIX. yüzyılın ilk çeyreğinde Osmanlı Devleti'nde yabancılar tarafından Fransızca gazetelerin çıkarılmaya başladığı görülmektedir. 1831 yılının sonlarına doğru ise Osmanlı Devleti'nin ilk resmi gazetesi olan Takvim-i Vekayi yayınlanmaya başlamıştır. 1850'li yıllara gelindiğinde sadece İstanbul'da 23 gazetenin neşredildiği tespit edilmiş fakat ticaretle ilgili bir gazetenin olmadığı görülmüştür. Dönemin gazetelerinde eğitim, edebiyat, politika ve çeşitli haberlerden bahsedilmiş; sanayi, kara ve deniz ticareti ile ilgili konulara yer verilmemişti. Bu sebeple Ticaretin yaygınlaşabilmesi için bir yayın organına ihtiyaç duyulmuş ve gazetenin yayın hayatına başlaması ile ticaretin artacağı, buna bağlı olarak da halkın refah seviyesinin yükseleceği düşünülmüştür. Bunun içinde bir takım çalışmalar yürütülmeye başlanmış kısa süre sonra da ilk ticari gazete olan Ceride-i Ticaret yayınlanmaya başlamıştır.
209
221

REFERENCES

References: 

Arşiv Kaynakları
Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA.)
a) Bâbıâlî Evrak Odası (BEO.)
Sadaret Mektûbî Kalemi, Mühimme (BEO., A. MKT. MHM) Sadaret Mektubi Kalemi, Nezaret ve Devair (A. MKT. NZD.)
b) İradeler
İrade Meclisi Vala (İ.MVL)
Kaynak Eserler ve İncelemeler
Ahmet Lûtfî Efendi, Vak'anüvîs Ahmet Lûtfî Efendi Tarihi, (Osmanlıcadan aktaran; Yücel Demirel), C. III, İstanbul 1999 Berkes, Niyazi, Türkiye 'de Çağdaşlaşma, İstanbul 1996. Çakır, Hamza, Osmanlı 'da Basın İktidar İlişkileri, Ankara 2002. Danişmend, İsmail Hami, İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi, C.IV,
İstanbul 1972.
218
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Haziran 2011 Cilt 13 Sayı 1 (209-221)
İnuğur, M. Nuri, Basın ve Yayın Tarihi, İstanbul 1982. İskit, Server, Türkiye'de Matbuat İdareleri ve Politikaları, İstanbul 1943, s. XrV.
Koloğlu, Orhan, Osmanlı Basınının Doğuşu ve Blak Bey Ailesi,
İstanbul 1998.
Koloğlu, Orhan, Osmanlı'dan XXI. Yüzyıla Basın Tarihi, İstanbul
2006.
Koloğlu, Orhan, Takvim-i Vekayi Türk Basınında 150 Yıl 1831-1981, Ankara.
Şapolyo, Enver Behnan, Türk Gazeteciliği Tarihi, Ankara 1969. Topuz, Hıfzı, Türk Basın Tarihi, İstanbul 1973.
Ubucini, M. A., Türkiye 1850 (Tanzimat, Ulema, Basın), C. I, (çev. Cemal Karaağaçlı).
Yazıcı, Nesimi, Takvim-i Vekayi "Belgeler" , Ankara 1983.
Yazıcı, Nesimi, "Osmanlı Basınının Başlangıcı Üzerine Bazı Düşünceler" Osmanlı Basın Yaşamı Sempozyumu, Ankara 1999, s. 7-14.
Yazıcı, Nesimi, "Tanzimat Dönemi Basını Konusunda Bir Değerlendirme", Tanzimat'ın 150. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu,
Ankara 1994, s. 55-84.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com