Buradasınız

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE OPERASYONEL RİSKİN MİNİMİZE EDİLMESİ VE ALTI SİGMA UYGULAMALARI

MINIMIZING OPERATIONEL RISK AT THE BANKING SECTOR AND SIX SIGMA APPLICATIONS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Six Sigma methodology and its tools are becoming very popular for the improvement of key processes of organizations. Companies which try to survive and get a slice from the huge markets in this environment should meet the customer requirements fully and even more than the customers' expectations with zero defects, quick and as the cheapest. By focusing on the improvement of processes on both a strategic and tactical level, Six Sigma has enabled clients to achieve extraordinary financial benefits are achieved by increasing quality, minimizing operation costs, encouraging innovation, deepening customer relationships, and strengthening corporate cultures. In recent years risk management has turned out to be the key factor that determines the existence of financial institutions. Operational risk has become the main topic of risk management agenda especially after the occurrence of well-publicized high impact loss event during 1990s. Amid increased size and complexity of Banking industry operational risk has a greater potential to transpire in more harmful ways than many other sources of risk. According to the last proposal by Basel Committee, commercial banks are allowed to use advanced measurement approach for operational risk.
Abstract (Original Language): 
İşletmelerin anahtar süreçlerinin performansının arttırılmasında Altı Sigma metodolojisinin ve onun araçlarının kullanılması popüler bir biçimde kabul görmektedir. Bu ortamda bulunan ve ayakta kalmak isteyen işletmelerin oluşan bu dev pazarlardan bir pay alabilmek için yapmaları gereken; müşterilerinin isteklerini tamamıyla karşılamak, hatta onlara beklentilerinin üzerinde mal ve hizmetleri sıfır hatayla, en çabuk, kalitatif beklentilere en uygun ve en ucuz bir şekilde sunmaktır. Hem stratejik hem de taktiksel olarak süreçlerin gelişmesine odaklanarak Altı Sigma, kaliteyi arttırarak, maliyetleri minimize ederek, innovasyonu teşvik ederek, müşteri ilişkilerini derinleştirerek, kurum kültürlerini güçlendirerek, müşterilerin olağanüstü finansal başarılarını da sağlamaktadır. Son yıllarda etkin risk yönetimi finansal kuruluşların faaliyetlerini sürdürmelerini belirleyen en önemli etkenlerden birisi durumuna gelmiştir. Operasyonel risk finansal piyasalara yön veren kuruluşlarda özellikle 1990'lı yıllarda yaşanan büyük miktarlı kayıp olaylarıyla risk yönetimi gündeminin ilk sırasına yerleşmiştir. Diğer birçok riske göre de operasyonel risk, bankacılık sektörünün artan hacmi ve karmaşıklığı içerisinde zararlı yönleri olan büyük bir potansiyel olarak meydana çıkmaktadır. Basel komitesinin son önerisine göre de ticari bankaların operasyonel riske yaklaşımlarına dair ileri ölçümleri kullanmalarına izin verilmektedir.
165
180

REFERENCES

References: 

Aksel, K.H (2001), "Finansal Kurumlarda Operasyonel Risk Ölçümü", Active Finance Dergisi, S:21 ,No:8
BIS (2001),'' Working Paper on the regulatory treatment of operational risk'', Basel Committe
180
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Haziran 2009 Cilt 11 Sayı 1 (165-180)
BDDK (2005a), "Basel
II'y
e Geçişe İlişkin Yol Haritası (Taslak )",Ankara,BBDK Araştırma Dairesi
Boyacıoğlu, A.M (2002), "Operasyonel Risk ve Yönetimi", Bankacılar Dergisi, S:43, sh.51-65.
Chambers,
N
. Çifter, A. (2007), "Operasyonel Risk Yönetiminde Zarar Dağılımları ile Gelişmiş Ölçüm Yaklaşımı", Doğuş Üniversitesi Dergisi, C:8, S:2, sh 143-158.
Eckes, G. (2005), Herkes için Altı Sigma, İstanbul, Mediacat Kitapları Yayını
Geiger, H. (2000), "Regulating and Supervising Operational Risk for Banks", Institut für Schweizerisches Bankenwesen, Working Paper, No. 25,
N:5
Foster, S. & Thomas Jr. (2007), "Does Six Sigma Improve Performance?", Bringham Young University ASQ, V:14, N:4.
Mazıbaş, M. (2006), "Bankalarda Operasyonel Risk Veri Tabanının Oluşturulması", BBDK Çalışma Raporu, 2006-3, Ankara.
Teker, L.D. ( 2006), Bankalarda Operasyonel Risk Yönetimi, İstanbul, Literatür Yayınları,

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com