You are here

Risâle fî Beyâni Gürûhi Ehli’d-Dalâl ve Makâlâtihim Adlı Eserin Mâturîdî’ye Aidiyeti Meselesi ve Risalede Mezheplerin Tasnifi

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In this article, a treatise entitled “Rısâla fî Bayânı Gurûhı Ahlı’d-Dalâl ve Makâlâtıhım” that shows some similarities to the Mâturîdît’s views will be dealt with as to whether it belongs to al-Mâturîdî or not. Therefor, the views put fort in the treatise have been compared with that of Kitâb al-Tawhîd and Ta’wîlât al-Qur’ân. As a result, it has been concluded that the terms used in the treatise such as al-irâda aljuz’iyya and Mubarakıyya. Have not been used by al-Mâturîdî in his Works. However, it has been concluded that the terms used in the treatise such as Murjia and Mutazila have been used quite different from al-Mâturîdî’s Works. Thus, it has been argued that the treatise was written by a man Mâturîdîte school long after the date of Mâturîdî. Besides, it has been concluded that this treatise was a bad copy of Kitâb al-Rad ala’l-Bid’a that was written by Makhul an-Nasafî.
Abstract (Original Language): 
Bu makalede, Mâturîdî’nin görüşlerine bazı noktalarda benzerlikler arz eden Risâle fî beyâni gürûhi ehli’d-dalâl ve Makâlâtihim adlı eserin Mâturîdî’ye ait olup olmadığı ortaya konulacaktır. Bu sebeple, söz konusu risalede geçen görüşler ile Kitâbü’t-Tevhîd ve Te’vîlâtü’l- Kur’ân’daki görüşler karşılaştırılmaktadır. Bunun sonucunda söz konusu risalede geçen irâde-i-cüziyye ve Mubârekiyye gibi kavramların Mâturîdî’nin eserlerinde kullanılmadığı; Mürcie ve Mutezile gibi bazı kavramların ise çok farklı şekilde kullanıldığı tespit edilmiştir. Böylece, söz konusu risalenin Mâturîdî’ye ait olmadığı ve ondan uzun süre sonra gelen Mâturîdî ekolüne mensup birisi tarafından yazıldığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca söz konusu eserin Mekhûl en-Nesefî tarafından yazılan Kitâbü’r-Red ale’l-Bid’a’nın çok kötü bir kopyası olduğu tespit edilmiştir.
FULL TEXT (PDF): 
287
310