Journal Name:
- Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
This study draws upon one of the most difficult topics cutting across the fields of philosophy, philosophy of religion and theology. It is the problem of evil and the matter of its perception. The understandings or the theodicy of this issue have always been taken into discussion.
This paper studies the problem of evil and related works of theodicy in the light of Kant's approach. Kant's perception of evil and his criticisms of philosophical approaches to theodicy form the main focus of this work. Kant has been counted among the philosophers who were stood firmly and seriously against the attempts of theodicy. In addition, some references have been made to the philosophy of Leibniz and his understanding of theodicy in this regard.
In brief, this study attempts to reveal the reasons put forward by Kant about the failure of the attempts with regard to theodicy and his suggestions and analysis on how the problem of theodicy should be understood.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışma, felsefe, din felsefesi ve teoloji geleneklerinin en zor ve tartışmalı sorununu konu edinmektedir. Bu sorun, kötülük sorunu/problemi ve onu anlama ya da izah etmedir. Bu soruna karşı geliştirilen izahlar ya da teodiseler sürekli tartışma konusu edilmiştir.
İşte bu makale, daha özelde kötülük problemi ve teodise çabalarını Kant merkezli ele almaktadır. Kant'ın kötülük anlayışı ve felsefi teodise teşebbüslerine yönelik eleştirileri bu çalışmanın ana temasını oluşturmaktadır. Zira Kant, teodise teşebbüslerine en ciddi karşı çıkışı gösteren filozoflar arasında yer almaktadır. Ayrıca bu bağlamda kısmen Leibniz felsefesine ve onun teodise anlayışlarına da başvurulacaktır.
Özet olarak, bu çalışmanın sınırları içerisinde Kant'ın teodise çabalarını niçin başarısız bulduğu üzerinde durulacak ve kötülük probleminin de nasıl anlaşılması gerektiğine ilişkin analizleri ele alınmaya çalışılacaktır.
FULL TEXT (PDF):
- 2