You are here

TEOLOJİK SEKÜLERLEŞMENİN NEDEN OLDUĞU İNANÇ VE DAVRANIŞ PROBLEMLERİ

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Hicrî I. yüzyılın sonlarına doğru İslam toplumlarında ortaya çıkan ve Kelam ilminin doğuşunu hazırlayan etkenler müslümanların teorik ve pratik olarak yabancısı olmadıkları hususlardır. Bir başka deyişle, hâdiselerle kelamî düşünce arasında çok yakın bir irtibat vardır. Bu sebeple hiçbir dönemde Kelam biliminin konularından "akide" soyutlanmış değildir. Ama ne var ki, tarihsel süreçte şartlara göre sorunların alanında kimi daralma ve genişlemelerin olduğu söylenebilir. Böyle olması da gayet doğal karşılanmalıdır. Örneğin, hicrî I. yüzyılda ortaya çıkan hemen hemen ilk problemlerden birisi de 'büyük günah' (mürtekibü'l-kebîre) sorunudur. Hiç şüphesiz bu sorunun, Emevî yönetiminin şûradan saltanata dönüşüyle kuvvetli bir irtibatı vardır. Yine mütekaddimin Kelam tarihinde zuhur eden 'cebir ve ihtiyar' meselesi, asla bizantinist bir sorun olmadı. Aksine, Emevî yönetiminin, mevcut siyasî anlayışı cebircilikle örtüştürmesi sonucu siyasetin itikâdileştirilmesi ile gündeme taşındı. Hâkeza, rızık ve helâl malla ilgili sorunlar, aynı tarihlerde İslam servet dağılımında meydana gelen içtimâî adaletsizliklerle bağlantılıdır. Bu örneklendirme listesini çoğaltmak mümkündür. Bize düşen her çağın, evvelâ sorunlarını iyi anlamak ve kendi çağımızdaki sorunlara çözüm önerileri getirmektir. Bu alanda Muhammed Abduh'un (1849-1905) 'Tevhîd Risâlesinde yaptıkları örnek olarak gösterilebilir. Çünkü onun yaşadığı 19. yüzyıl mantıkçı pozitivist bilim anlayışının Batı kanalıyla Batı-dışı Müslüman toplumları etkilemeye başladığı bir dönem olduğu dikkate alınırsa, onun 'gayb âlemi'sorunu çevresinde niçin yoğunlaştığı fark edilebilir. Çünkü Batı medeniyeti bilgi problemi bağlamında 'gayb âlemini' inkar ederek meydan okuyordu. Yine Abduh, nübüvvet ve risâlet konularında yoğunlaştı. Zira, çağdaş medeniyet anlayışı nübüvvet ve risâlet konularına kayıtsızdı. Bu risâlenin muhtevasında İslam'ın yayılış tarihiyle alakalı olarak müsteşriklerin itirazlarına verilen cevaplar da 'hadiseler-fikirler' bağlamında ele alınıp değerlendirilmiştir. Kelamda 'yenilenme' dediğimiz zaman da 'akîde' ile ilgili meseleleri soyutlama değil, bilâkis, her asrın müşkilleri karşısında Kelamın, varlık sebebi gereği, zorunlu olarak toplumun din anlayışlarına istikâmet verme ve çözüm önerileri sunması dikkate alınmalıdır. İşte içinde yaşadığımız yüzyılın hâlâ geçerli sorunlarından birisi de 'modernite-sekülerizm' ilişkisi ve bu anlayışın inanç coğrafyalarında yol açtığı çatlaklıklardır.
FULL TEXT (PDF): 
54
83

REFERENCES

References: 

Alevî, Saîd b. Saîd, el-Hıtâbu'l-Eş'arî, Beyrut, 1992. 1 Altındal, Aytunç, Üç İsa, (çev. S. Özbudun), İstanbul, 1993.
82 | Arkoun, Muhammed, "İslam'ı ve Laikliği Bugün Yeniden Düşünmek', (Avrupa'da, Etik, Din ve Laiklik içinde), çev. S. Dolanoğlu-S. Yılmaz, İstanbul, 1995. Armağan, Mustafa, Gelenek ve Modernlik Arasında, İstanbul, 1998. Armstrong, Karen, Tanrı'nın Tarihi, (çev. Komisyon), Ankara, 1998. Arslan, Abdurrahman, "İnsan ya da Aklın Kimliği", Bilgi ve Hikmet, (Güz-1993/4). Arslan, Abdurrahman, "Sekülerizm, Akleden Kalbin Parçalanışı", Bilgi ve Hikmet, (Bahar-
1993/2).
Attas, S. Nakib, Modern Çağ ve İslâmî Düşünüşün Problemleri, (çev. M. Erol Kılıç), İstanbul,
1989.
Aziz Ahmed, Hindistan ve Pakistan'da Modernizm ve İslam, (çev. Ahmet Küskün), İstanbul,
1990.
Bâkıllânî, Kâdî Ebu Bekr, et-Temhîd, Kahire, 1931.
Berger, Peter L., Kutsal Şemsiye, (çev. Ali Çoşkun), İstanbul, 2000.
Bulaç, Ali, "İslam ve Fundamentalizm", Uluslararası İslam Düşüncesi Konferansı 2, İstanbul,
(25-27
Nisa
n 1997). Bulaç, Ali, "İslam'ı ve Tarihini Okuma Biçimi', Bilgi ve Hikmet, (Yaz-1994/7). Câbirî, M. Âbid, Arap-İslam Kültürünün Akıl Yapısı, (çev. B. Köroğlu, H. Hacak, E. Demirli),
İstanbul, 1999.
Copleston, Frederick, "Aydınlanma" Felsefe Tarihi, (çev. Aziz Yardımlı), İstanbul, 1996.
Cox, Harwey, The Seculer City, London: Penguin, 1974.
Davies, Paul, Tanrı ve Yeni Fizik, (çev. Murat Temelli), İstanbul, 1995.
Descartes, Rene, A Discourse on Method (etc., J. Veitch), Londra 1912.
Edman,
Irwın
, Sanat ve İnsan, (çev. T. Oğuzkan), İstanbul, 1977.
Fuller, Graham- E. Lesser, Kuşatılanlar, İslam ve Batının Jeopolitiği, (çev. Ö. Arıkan), İstanbul,
1996.
Gölcük, Ş.-T. Süleyman, Kelam, Konya, 1996.
Grant, Frederıck C., "Fundamentalızm' The Encylclopedıa Amerıcan, New York, 1970. Gündüz, Şinasi, Pavlus: Hıristiyanlığın Mimarı, Ankara, 2001.
Hocaoğlu, Durmuş, "Sekülarizm, Laisizm ve Türk Laisizmi', Türkiye Günlüğü, (Temmuz-Ağustos
1994), Sayı: 29.
teolojik sekülerleşme
Hocaoğlu, Durmuş, Laisizmden Milli Sekülerizme, Ankara, 1995.
Hoodbhoy, Pervez, İslam ve Bilim (Bağnazcılığa Karşı Akılcılığın Savaşımı), İstanbul, 1993. İbn Rüşd, Ebu'l-Velîd Muhammed b. Ahmed b. Muhammed, Faslu'l-Makâl (Felsefe-Din İlişkileri
içerisinde), Haz: Süleyman Uludağ, İstanbul, 1985. Isfehânî, Râgıb, el-Müfredât fi Garîbi'l-Kur'an, İstanbul, 1986.
İkbal, Muhammed, İslam'da Dini Düşüncenin Yeniden Doğuşu, (çev. N. Ahmet Asrar), İstanbul,
1996.
Jaschke, G., Yeni Türkiye'de İslamcılık, Ankara, 1972.
Kâdî Abdülcebbâr, el-Muğni fi Ebvâbi't-Tevhid ve'l-Adl, (tah. İbrahim Medkûr-Taha Hüseyin, Kahire, ts.
Kâdî Abdülcebbâr, Şerhu'l-Usûlü'l-Hamse, (tahk. Abdülkerim Osman), Kahire, 1965. Kant, Immanuel, Critique of Pure Reason, (trc. Norman Kemp Smith), London, 1990. Kara, İsmail, Türkiye'de İslamcılık Düşüncesi, İstanbul, 1987.
Kolakowski, Leszek, Modernity on Endlees Trial, Univ. Of Chicago Pres. Chicago, 1990. Müslim, Ebu'l-Huseyn b. el-Hallâc, Sahih-i Müslim, Kahire, 1955.
Nevin Abdülhâlik Mustafa, İslam Siyasi Düşüncesinde Muhalefet, (çev. Vecdi Akyüz), İstanbul,
1990.
Özel, Mustafa, "İktisadi Düşüncenin Laikleşmesi", İktisat Risâleleri, İstanbul, 1997. Özervarlı, Sait, "Modern Düşünce ve Kelam İlişkisi', İlahiyat Fakülteleri Kelam Anabilim Dalı
Eğitim-Öğretim Meseleleri Koordinasyon Toplantısı-II, İstanbul, 1998. Saraç, Tahsin, Büyük Fransızca-Türkçe Sözlük, Ankara, 1989.
Spinoza, Baruch, A Theologico Political Treatise (çev. R. H. M. Elwes), Newyork, 1951. Spinoza, Etika, (çev. Hilmi Ziya Ülken), İstanbul, 1965. Sürûş, Abdülkerîm, Modern Durum ve Dini Bilginin Evrimi, İstanbul, 1997. Şaylan, Gencay, İslamiyet ve Siyaset, Ankara, 1981.
Troll, Christian W.,
"Seyyid
Ahmed
Han ve İlm-i Kelam'ın Ondokuzuncu Yüzyılda Yeniden Teşekkülü", (çev. Ş. Ali Düzgün), İslamî Araştırmalar, Cilt: 8, Sayı:1, (Kış Dönemi 1995). Turner, Bryan S., Oryantalizm, Kapitalizm ve İslam, (çev.Ahmet Demirhan), İstanbul, 1997. Ülken, Hilmi Ziya, Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi, İstanbul, 1992..
Voltaire,
Felsefe
Sözlüğü, (çev. Lütfi Ay), İstanbul, 1995. ı— Waterhouse, Eric s., "Secularism", (çev. D. Hocaoğlu), Enc. Rel. Eth. Vol:11. | 83
Weber, Max,
Protestan
Ahlâkı ve Kapitalizmin Rûhu, (çev. Zeynep Arıoba), İstanbul, 1985. Yazıcıoğlu, Hulusi, Bir Din Politikası Laiklik, İstanbul, 1993.
Yıldırım, Ergün, "Toplumsal Gelişmeyi Açıklama Modeli Olarak Protestanlık", Bilgi ve Hikmet,
(Bahar-1993/2).
Yeni Ahit, Yuhanna, 15/ 17-19.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com