You are here

MADDİ DURAN VARLIKLARDA DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ, DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜNÜN İPTALİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ İŞLEMLERİNİN TMS 16/TMS36 VE VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN İNCELENMESİ

IMPAIRMENT OF TANGIBLE ASSETS, REVERSAL OF İMPAİRMENT AND AC¬COUNTİNG PROCEDURES TMS 16 / TMS 36 AND TAX LEGISLATION FOR THE INVESTIGATION

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
One of the most important objectives of accunting is to produce reliable and fair information that is essential for informatin users. Users of financial information, obtain essential financial information through financial statements. The truthfulnes of the information in the financial statements significantly depends on the use of correct valuation measure in valuation of assests owned by managements. In this study, existing applications in tax legislation are examined with regulations in Turkey Accounting Standard TMS 16/TMS 36 as regards to impairment in value of tangible pro¬perty.
Abstract (Original Language): 
Muhasebenin en önemli amaçlarından biri finansal bilgi kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu güvenilir ve gerçeğe uygun bilgiyi üretmektir. Finansal bilgi kullanıcıları, ihtiyaç duydukları bilgileri finansal tablolar aracılığı ile elde ederler. Finansal tablolardaki bilgilerin gerçeğe uygunluğu ise önemli ölçüde, işletmelerin sahip olduğu varlıkların değerlemesinde doğru değerleme ölçüsünün kullanılmasına bağlıdır. Bu çalışmada, maddi duran varlıklarda-ki değer düşüklüğüne ilişkin olarak Türkiye Muhasebe Standardı TMS 16/ TMS 36'da yer alan düzenlemelerle vergi mevzuatındaki mevcut uygulamalar incelenmiştir.
31
52

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Akbulut, A. 2012, Karşılaştırmalı TMS/TFRS- Vergi Uygulamaları ve Sonuçları, Maliye Hesap Uzmanları Derneği, Ankara.
Akbulut, Yıldız ve Marşap, Beyhan. 2006."Maddi Duran Varlıklarda Değer Düşüklüğünün "TMS 36: Varlıklarda Değer Düşüklüğü" Standardı Kapsa¬mında İncelenmesi ve İMKB'de İşlem Gören Şirketlerin Değerlendirilmesi" Muhasebe ve Bilim Dünyası Dergisi, 4: 85-115.
Akdoğan, N. ve Sevilengül O. 2007. Türkiye Muhasebe Standartları ile Uyumlu Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, İstanbul: İstanbul Ser¬best Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yayın No: 7.
Akgün, M. 2007. "Maddi Duran Varlıklar/TMS 16" Türkiye Muhasebe Standartları Uygulaması, Maliye ve Hukuk Yayınları, Yayın No:52, Ankara.
Aksu, M. 2007. "Varlıklarda Değer Düşüklüğü /TMS 36" Türkiye Muhasebe Standartları Uygulaması, Maliye ve Hukuk Yayınları, Yayın No:52,Ankara.
Ataman, Ü.1994. Muhasebede Dönem Sonu işlemleri, İstanbul, Marmara Üniversitesi Nihad Sayar Eğitim Vakfı Yayınları.
Başağaç, H. 2006. Maddi Duran Varlıkların Değerlemesinde Türk Vergi Mevzuatı ve TMS 16: Maddi Duran Varlıklar Standardı Hükümlerinin Karşılaştırılması, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Ankara, Gazi Üniversitesi.
Bektöre, S. Benligiray, Y. ve Erdoğan, N. 2003. Envanter ve Bilânço, Eskişe¬hir.
Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW), "Measurement in Financial Reporting 2006. (Çevrim içi erişim) http://www.icaew.co.uk/index.
cfm?route=142887, 08.11..2013.
Demir, V. ve Bahadır, O. 2007. 'UFRS (TFRS)'deki Değerleme Ölçüleri Kapsamında Şirket Değerlemesinde Defter Değeri Yaklaşımı, Muhasebe ve De-
M u h a s e b e ve Vergi Uygulamaları Dergisi
A n k a r a S M M M O
netime Bakış Dergisi, TÜRMOB,7(23), (Eylül) : 65-79.
Dursun, N.N. ve Kurt, G. 2008. "Varlıklarda Değer Düşüklüğü Standardı ve İMKB'de İşlem Gören şirketlerde Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunlar", Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 1(1) :96.
Epstein, Barry J., and Abbas Ali Mirza 2005. Interpretation and Application of International Accounting and Financial Reporting Standards, John Wiley &Sons, İnc. New Jersey.
Fahri, A. 2011.
"Değer
i Düşen Maddi Duran Varlıkların Ölçümlemesinde İşletmeye Özgü Bir Değer Olarak" "Kullanım Değeri", Mali Çözüm, (Ocak-Şubat).
Gökçen, G. Ataman-A.B. Çakıcı, C. 2006. UMS ile Uyumlu Türkiye Muhase¬be Standartları Uygulamaları, Beta Yayınları.
Gücenme, Ü. ve Arsoy, P. A. 2005. "Muhasebe Standartlarına Göre Maddi Duran Varlıklarda Değer Artış ve Azalışlarının Tespiti ve Kaydı", Muhasebe Finansman Araştırma ve Uygulama Dergisi, Cilt:5, Yıl:14, Sayı:14, (Ekim):
1-12.
Hennie, Van Greuning.
2004
. International Financial Reporting Standards:Practical Guide, World Bank Publications, Washington DC., USA.
Kaya, U. ve
Dinç
, E. 2007. "Türkiye Muhasebe Standartlarına Göre Maddi Duran Varlıkların Değerlenmesi Ve Muhasebeleştirilmesi" Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2: 343 - 364.
Marşap, B. 2008. "Maddi Duran Varlıklarda Amortisman Uygulaması ve Yararlı Ömrün Belirlenmesi", VI. Muhasebe Uygulamaları ve Vergi Mevzu¬atı Sempozyumu. Ankara: Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası.
Örten, R. Ve Barlı, R. 2007. "TMS 16' ya Göre Maddi Duran Varlıkların Dö¬nem sonunda Değerlemesi ve Muhasebe Uygulamaları'', Muhasebe ve Fi¬nansman Dergisi, (Ekim): 34-49.
Roger, Hussey.
2005
. International Financial Reporting Standards Desk Reference: Overview, Guide and Dictionary, John Wiley & Sons, Incorpora¬ted, USA.
Sarıay, A. İ. 2012. "Türkiye Muhasebe Standartlarına Göre Maddi Duran Varlıkların Değerlemesine İlişkin Uygulamalar", Electronic Journal of Vocational Colleges, (Mayıs):110-124.
A n k a r a S M M M O
M u h a s e b e ve Vergi Uygulamaları Dergisi
51
Tokay, S. H., Deran, A. ve Aktaş, R. 2005. "Uluslararası Muhasebe ve Finan-sal Raporlama Standartları'nda Gerçeğe Uygun Değer Yaklaşımı ve Muha¬sebe Uygulamalarına Etkisi" Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi. 4: 91 -114.
Tokay, S.H. ve Deran, A. 2008. "Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarında Değerleme Ölçüleri", Mali Çözüm Dergisi, Sayı 90, :15-47.
Unutmaz, B. 2012. "TMS 16 Maddi Duran Varlıklar Standardı ve VUK Değerleme Hükümlerinin Karşılaştırılması, Vergi Sorunları Dergisi, (Kasım)
:37-48.
Yükçü, S. ve İçerli, M. Y. 2007. "TMS-16 Maddi Duran Varlıklar Standardına ilişkin Uygulama Önerileri", Mali Çözüm Dergisi, (Temmuz-Ağustos), 82:
19.
1Bu ve bundan sonraki tablolarda "m" harfi değerleme öncesini "n" harfi ise değerleme sonrasını ifade edecektir.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com