WOODEN CEILING CENTRE-PIECES IN ANKARA (CENTER) MOSQUES AND MASJIDS
Journal Name:
- Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
It is possible to see the wooden ceilin centre-pieces, which carry a specific importance among the Anatolian Turkish decorative arts, at the mosques and masjids, which are still remaining today, in Ankara.
15 mosques, 1 from the end of the 12th century, 3 from 15th century, 8 from 17th-18th century, and 3 from 20th century at the city center in Ankara, have tavan göbeği with an artistic value. Aside from some short information about these mosques and masjids, in various publications, there are no direct studies.
Within this study, besides short architectural description of these 15 mosque and masjids with wooden ceiling centre-pieces, the decoration and other features of the wooden ceiling centre-pieces will be introduced in details. Also, locating the wooden ceiling centre-pieces at the Ankara mosques and masjids, analyzing them from the point of art history view and determining its place among the Turkish art will be objected.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Anadolu’da Türk Süsleme Sanatları içerisinde ayrı bir önem taşıyan ahşap tavan göbeklerini, Ankara Cami ve Mescitlerinin günümüze ulaşabilmiş seçkin eserlerinde görmek mümkündür.
Ankara kent merkezindeki 12. yüzyılın sonuna tarihlenen bir, 15.yüzyıl’a ait üç, 17.-18. yüzyıldan sekiz, 20. yüzyıldan ise üç adet olmak üzere toplam on beş adet caminin sanat değerine sahip tavan göbeği olduğu anlaşılmaktadır. Bu cami ve mescitlere dair çeşitli yayınlardaki kısa bilgiler dışında, bu konuyla ilgili doğrudan bir çalışma bulunmamaktadır.
Çalışmamızda tavan göbeklerimizin yer aldığı bu on beş adet cami ve mescidin her birinin kısa mimari tanımı yanında, esas itibariyle tavan göbeklerinin süslemeleri ve diğer özellikleri detaylı bir şekilde tanıtılacaktır. Ayrıca Ankara’daki cami ve mescitlerde yer alan tavan göbeklerinin tespit edilmesi, yapım ve süsleme özelliklerinin tahlil edilerek sanat tarihi bakımından irdelenmesi ve Türk Sanatı itibariyle yerinin belirlenmesi hedeflenmektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 8