Frank .M. Turner. “Edmund Burke: The Political Actor Thinking," Introduction To “Reflections On The Revolution In France”(Yale University Press, 2003).
Journal Name:
- Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
This study is the translation of the introduction letter of Edmund Burke's the “Political Actor Thinking“ written by Frank M. Turner for the book entitled “Introduction to Reflections on the Revolution in France: Edmund Burke“ which was published by Yale University in 2003.
Due to his book called “Reflection On The Revolution in France” that was published in 1790 and affected both Europe and many nations outside this continent as of its publication, people had started to remember Burke with anti-revolutionary expressions. He, in fact, wrote his book called “Reflections on the Revolution” as a criticism against the abstract and metaphysical use of mind. In his book entitled “A Philosophical Enquiry into the Origin of Our Ideas of the Sublime and Beautiful”, he criticizes the individual set-ups that are disconnected from the practical life, which is the opposite of conservationist individual set-up that he is trying to create. In addition, puts forward the wrongness of absolute righteous approach caused by the mind as suggested in his claim of explaining all the phenomenon that is happening or might happen today or in the future. Using the rights; which took years to gain, and which were cross-checked many times by experience; as a means of grabbing the power by with idea of a better universe and by a radical abstraction, proved that the rights were restricted instead of widening their scope, and that this even caused losses in the previous gains. Burke, a philosopher of illumination, claims to constitute his epistemology by analyzing the relationship between the objects and individuals in the light of experience. He presents us the method of protecting the individuals and institutions build by them (tradition, family, state, law, etc.) for the future of the mankind. The life and struggle of this philosopher, who was also a conservationist and liberal politician, is an example of how the general concepts and institutions are preserved, and how they should be protected domestically.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışma, 2003 yılında Yale Üniversitesi tarafından yayınlanan, “Fransız Devrimi Üzerine Düşüncelere Giriş Edmund Burke” isimli esere Frank M. Turner tarafından yazılan Edmund Burke: “Siyasi Aktör Düşüncesi” giriş yazısının çevirisidir.
1790 yılında yayımlanan ve yayımlandığı yıldan başlayarak hem Avrupa’yı hem de bu coğrafya dışında kalan birçok milleti etkileyen “Reflection On The Revolution in France” eseriyle birlikte Burke devrim karşıtı söylemle anılmaya başlanmıştı.O, gerçekte, aklın soyut, olgudan kopuk kullanımının eleştirisi olarak “Devrim Üzerine Düşünceleri” yazmıştır. “A Philosophical Enquiry into the Origin of Our Ideas of the Sublime and Beautiful” kitabında oluşturmaya çalıştığı muhafazakar birey kurgusuna zıt olan pratik yaşamdan kopuk birey kurgularını eleştirir. Ayrıca bugün ve gelecekte, olan ve olabilecek tüm olguları apriori açıklama iddiasındaki aklın neden olduğu mutlak doğrucu yaklaşımın yanlışlığını ortaya koyar.Kazanımı yıllar almış, deneyimle sağlamaları defalarca yapılmış hakların daha güzel bir evren idealiyle ve radikal bir soyutlamayla iktidarın ele geçirilmesinde araç olarak kullanılması;hakların yeni bir evren düzenlemesinde kapsamının genişlemesi yerine daraltıldığı ve muhteva olarak önceki kazanımlarından bile kayıplara yol açtığı görülmüştür. Bir aydınlanma düşünürü olan Burke, epistemolojisini, nesne ve kişi duyusunun ilişkisini, deneyim ışığında inceleyerek oluştuma iddiasındadır. O, birey ve bireylerin oluşturduğu kurumların insanlığın geleceği için korunmasının yöntemini bize sunar. Muhafazakar ve liberal bir politikacı olan düşünürün hayatı ve mücadelesi, ülkesi özelinde, genel kavram ve kurumların nasıl muhafaza edildiği ya da korunması gerektiğinin örneğini gösterir.
FULL TEXT (PDF):
- 5